pühapäev, 24. jaanuar 2010

Khmm, Eesti võiks ..., või Läti võiks osa endast Eestile müüa


Väljavõte Economisti veebist.

Lugesin, lähtuvalt Kreeka, ja ka Iirimaa kriisist ning sellest tulenevast survest euro-ala laienemisele, Kreeka-teemalist artiklit värskes Economistis, ning selle juures olevaid kommentaare, millest üks, ülal toodu rääkis võimalusest müüa raskuste korral osa oma territooriumist, nii nagu müüs Venemaa oma raskuste leevendamiseks ära Alaska.

Kommentaaris pakuti maa müügi võimalust küll Kreekale, ent tegelikkuses võiks seda optsiooni kasutada hoopis, khmm, meie naaber Läti, kelle olukord on omadega pehmelt öeldes pees ning kelle esindajad on naljatamisi pakkunud end Rootsile. Ent, kui arvestada, et Põhja-Läti alad on vanad Eesti alad, näiteks Ümera jõe kant ning ka Liivi lahe äärne, siis võiks pakkuda lätlastele võimalust need alad ära müüa. Loomulikult on see, ütleme, lätlastele praegu tundlik teema, ent halvema ärahoidmiseks ... Pealegi on Põhja-Läti alad nagunii äärealad ja nõrgemalt arenenud, mistõttu on nad riigile selgeks koormaks. Eesti aga võidaks sellest tagasi oma ajaloolised territooriumid, mis teatud määral kompenseeriks Venemaale kaotatud alasid. See oleks kindlasti ka ajalooline kingitus liivlastele, kelle lätlased on peaaegu viimseni hävitanud.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

НЕ КЛЮЕТ БЛЯ НЕХУЯ!

Anonüümne ütles ...

pole põhja läti kunagi eestlaste ala olnud, kui sa just liivlasi eestlasteks ei loe

Anonüümne ütles ...

Siiski, lõunaeestlaste asuala on vanasti just mulgimaal ja Pärnumaal ulatunud tunduvalt kaugemale lõunasse. Burtnieki järvel on ka läti keeles rööpnimetus Asti järv, tähenduses Eesti järv. Samuti Säde (Seda) jõgi jpt. Paljude arvates pidanuks õige piir Eesti ja Läti vahel jooksma mitukümmend kilomeetrit lõuna pool. Veel 20-ndail aastail oli sel alal mitmeid eesti külasid, töötasid koolid, seltsid...