neljapäev, 14. jaanuar 2010

Kohvik tutvustab riigireeturit: Konstantin Päts


Väljavõte Vikipeediast.

Nagu kohvikus ilmunud sissekannetest välja tuleb, ja mida kinnitab ka Riigikohus, polnud nõukogude võim Eestis okupatsioon, kuigi ajalooraamatud väidavad midagi muud. Ja okupatsiooniga polnud tegu seetõttu, et Eesti toonane president Konstantin Päts sõlmis nõukogude Venemaaga vastavad lepingud. Mille tõttu ei saanud teha ka seda vajalikku püssipauku, mis oleks aidanud okupatsiooni tõestada.

Jättes kõrvale põhjused, miks Päts "Eesti riigi maha müüs", nagu minu vanaema ja paljud teised toona elanud inimsed seda tõlgendasid (ilmselt tuginedes koos baaside lepinguga sõlmitud kaubanduslepingule, mis Eesti riigi juhtide taskud rahaga täitis), ja vaenlase ilma ühegi püssipauguta sisse lasi, võib aga väita, et Päts, kellele koos tema lähema kaasvõitleja Johan Laidoneriga on püstitatud monumente ja avatud muuseume, oli tegelikkuses kõige labasem riigireetur. Tema kõrval on Herman Simm kõigest väike poisike (seda ka ainult juhul, kui Simm üldse midagi tähtsat Eestit puudutavat venelastele müüs).

Saatuse irooniana on Päts ja tema sabarakk Laidoner ainsad riigivarastest ja sulidest riigimehed, kes Eesti ajaloo jooksul trellide taga lõpetasid.

Ma saan veel aru, kui grusiinide jaoks on kõige ehtsam suli Stalin kangelase staatuses, kuna Stalini valitsemisajal sai Gruusia "jalad alla", teistest liiduvabariikidest kokku röövitud rikkused voolasid Gruusiasse, ent sellest ei saa ma aru, miks Eestis peetakse oma riigi ära andnud pätti kangelaseks. Kas keegi oskab seda seletada?!

17 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

eriti hea mõte on noores riigis igatsorti jätised postamendi otsa tõsta ja nende ees nii sügavalt kummardada et taguots kosmose poole urritab. Eesti vajab eetilist renessanssi. Nii ütles Oskar Loorits. Kuni siinmail joondutakse igasugu pervertide ja kombelõtvade inimeste järgi, kisub vanker vägisi kraavi. Aga kui see on teistkordselt kraavis, kes selle siis uuesti välja aitab?

Anonüümne ütles ...

päka juhan on korraliku ajupesu teinud

Anonüümne ütles ...

Mis krdi reetur. 2. maailmasõda poleks niiehknaa Eestit puutumata jätnud. Oma naba ameerika moodi pole mõtet ikka haipida.

Anonüümne ütles ...

Inno, kas sa võid selle persevesti pildi panna vasakpoolses ribas Kaur Hansoni ja miss Sepa pildi lähedale. Ja laidoneri pildi ka. Palun sind.

Inno ütles ...

Et kas Eesti vajab nii hädasti kuulsuse narre?

Anonüümne ütles ...

heh. õigus.

Anonüümne ütles ...

pealegi kuidas sa riputad preili Sepa pildi juurde igatsorti muistse aja retside pilte. Päälegi preili Sepp on meie aja Leida Peips. OK. Lehma ta lüpsta ei oska, Peips oskas. Ega ta midagi muud ka teha ei oska, aga vähemalt on mõlemad Ülemnõukogu saadikud

Anonüümne ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles ...

ära mändada klooris hullaris surnud keha ( vaim suri varem ) ... jossifiga jäi " dolja" jagamat vast.

Anonüümne ütles ...

Mart Laaril võtaks see Pätsi pilt küll kõvaks. Ma ei saa aru kuidas keegi on nii loll, et võtab oma parteile taasiseseisvunud Eestis sama nime, mis oli pätsi diktatuuri ajal ainsal legaalsel poliitilisel organisatsioonil-erakonnal. ime et NKVD või Waffen SS ei tahtnud võtta :D

Anonüümne ütles ...

kapo otsib kaitseministeeriumist Simmi käsilasi?
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/aripaev-kapo-otsib-kaitseministeeriumist-simmi-kasilasi.d?id=28477171

Anonüümne ütles ...

Hääl rahva seast tutvustab: Riigireetur Irja Tähismaa alias Wilhelmine Klementi

Anonüümne ütles ...

Kunagine rikka töösturi võsu ja vabamüürlane Gunnar Aarma kinnitas, et Päts kuulus samuti vabamüürlikku soome loozhi koos Laidoneriga.

Vabamüürlus on rahvusvaheline organisatsoon, rangelt hierarhiline. Vabamüürlaseks pühitsenu annab tõotuse surma ähvardusel olla ustav vabamüürlusele ja täita vastuvaidlematult kõiki kõrgemalt tulnud korraldusi, saades vastutasuks mitmesuguseid privileege.

Seega on vabamüürlusele antud vanne esmane riigile ja rahvale antud vandest.

Millised korraldusi pidi Päts täitma 1939. aastal, jääb ilmselt alatiselt saladuseks, need kondid Metsakalmistul enam ei kõnele.

Anonüümne ütles ...

Siim Kallas on vabamüürlane!
Kas Tom Of Estland ka? Kes teab?

vabamees

Anonüümne ütles ...

Minge v***u oma vabamüüride ja vandenõupederastiaga! Päts oligi Kremli palgal läbi Kaubandusühingu, isegi aastapalk 4000 krooni on teada - see on fakt. Kus siin see "põrutav" uudis on? Või mis järgmiseks, "ajaloohuvilised"? Sensatsiooniline paljastus, et Lenini sünnijärgne perekonnanimi oli hoopis Uljanov?

Anonüümne ütles ...

Olin väikese poisina (1991a.) jalgrattaga küla poe juurde jõudnud, oli poe ees pink, kus alati istusid vanad mehed, kes rääkisid eriskummalist juttu :)

Siis nad midagi vaidlesid. Keegi vist ei andnud kellegile oma õlle vms. Siis üks mees ütles järsku "Eesti riik ei jää püsima, kui meil küüned vaid enda poole on!"

Pean tõdema, et see on minu jaoks legendaarne lause... nagu näha vanamees ei valetanud :)

Anonüümne ütles ...

Päts arvas, et ta on kaval. Et ta rendib baaside jaoks Venemaale vajaliku ja riik saab vastu kaitse. On ju teada tuntud toonane Pätsi ütelus: "Läti ja Soome jäävad meid veel kadestama selle targa otsuse pärast" Kui baasid sees olid, tuli Venemaa poolt uus nõudmine, astute nn."vabatahtlikult" liitu või tuleb sõda. Liidus olles säilitate täielikult oma autonoomsuse. Kõik teavad, mis järgnes. Pätsu ainus viga oli selles, et ta usladas liigselt Stalinit. Seetõttu ei kuulutanud ta välja mobilisatsiooni ega asunud lätlaste ja leedulastega koostööle. Toonane Baltikum oleks võinud koos välja panna 500,000meest. Eestil endal oli reserviga koos 100,000meest. Eesti tellitud uus sõjatehnika ei jõudnud enam maailmasõja tingimustes kohale. Seega lootis Päts, et mehed peavad oma sõna. Ta eksis. On ta seepärast riigireetur? Kulla Inno, tutvu Eesti ajalooga. Materjali leidub küllaga. Rumalust ei maksa alati igal pool eksponeerida.