reede, 8. jaanuar 2010

Üks küsimus uue lehe kohta ja Inno kommentaar

 Saabus selline küsimus-kommentaar EPLi veebi puudutava sissekande juurde:

Tere Inno! Ma olen nõus Sinu kriitikaga epl suhtes, aga mul tekkis küsimus:) Kui turule tuleks
uus majandusleht ja peatoimetaja kohta pakutaks Sulle selle tingimusega, et viid lehe turuliidriks. Kas võtaksid koha vastu ja mis Sa siis ikkagi muudaksid, et see tingimus täidetud saaks? Tegelikult võiksid kirjutada teemal, kas oleks uuele tulijale üldse koht turul olemas. Ise arvan, et alati on, kui asja teha sõltumatult, eelkõige poliitiliselt sõltumatult.
Jään vastust ootama,
Katrin


Inno kommentaar:
ma arvan, et praeguses olukorras isegi võtaks koha vastu, sest seis ajakirjandusturul on nii sitt, et enam sitemaks minna ei saa, kõik on sitas kõhuli ja sisuliselt peavad kõik mingil hetkel alustama nullist, kuna vana rasv on ära põletatud. Ning nullist alustades pole vaja matta ärisse koheselt sadu miljoneid kroone, vaid piisab ühest kirjutuslauast, nagu on alustanud enamik Eestis ilmuvaid väljaandeid. Võib arvata, et ka Eestis läheb rida suuri väljaandeid kinni nagu juhtus Lätis, või müüakse nad võileivahinna eest kellelegi maha, stiilis, et pank leiab uue vastutava toimetaja, kes hakkab söestunud varemetest uuesti mingit asja ehitama.

Uuel tulijal on kahtlemata see eelis, et ta pole kellegagi seotud. Tal pole ärisid seinast seina ega poliitiliselt seotud nagu Hans H. Luik, kelle alluvad ei saa enam millestki muust kirjutada kui täita narkomaanist punapea privaatseid tellimusi. Sama lugu on Postimehega, mille ladvik nagu eks-KGB-mees Mart Kadastik on poliitiliselt seotud, võiks öelda, et lausa kokku kasvanud. Äripäev on samuti poliitiliselt seotud, sest perekond Bonnier annab ette ikka teatud kriteeriumid, keda toetada, keda mitte. Ehk tegelikkuses puudub Eestis poliitiliselt sõltumatu väljaanne. Õhtuleht ehk on kõige rohkem sinnapoole, ent päeva lõpuks annab peatoimetaja ikka aru Luigele ja Kadastikule.

Sestap oleks turgu mitte ainult majanduslehele, vaid täitsa tavalisele ajalehele, mis siis saaks vabalt avaldada nii Tiit Madissoni kui Arnold Rüütli arvamusi, ilma, et sellepärast peaks silmad peast häbenema. Saaks tuua turule taas paljude arvajate hääle, nii nagu see oli Eestis murrangulistel 1990ndatel ja mida jääb iga päevaga üha vähemaks.

Samuti annab parandada uudiste kvaliteeti, jälgida, et ei ilmuks kallutatud artikleid, kus saaks sõna kõik käsitletud osapooled. Selle põhimõtte jälgimine ei maksa midagi, ent annab kõvasti tagasi, eriti võimalike kohtuasjade pealt, mis kallutatud ja ühepoolseid artikleid enamasti saadavad. Eestis on kallutatusega asjad vimasel ajal täiesti käest ära ja pole kedagi, kes selles osas mingit korda looks.

Kui neid põhimõtteid jälgida ja teades, et teised väljaanded seda teha ei taha või ei suuda, ei lähe palju aega, et tõusta turuliidriks. Ressursipuudust ei tohiks ka olla, sest turul on hulgaliselt meeleheitele viidud vaba tööjõudu, kes on valmis innuga tegema vana head reporteritööd. Mis on kokkuvõttes igasuguse ajakirjanduse alus.

18 kommentaari:

jevlampi ütles ...

Aga sellisel juhul tuleks unustada vendetta inksu vastu! :-)

Anonüümne ütles ...

Laske Jussike välja!
http://www.ohtuleht.ee/index.aspx?v=forum&subtopicID=179799#form

Yo Mayo

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Ilmaolud võtsid taas elektri sadadelt klientidelt http://www.omasaar.ee/index.php?content=artiklid&artid=17098⊂=41&sec=1
Ilmaolud võtsid taas elektri sadadelt klientidelt

Autor: Evely Aavik
Reede, 08. jaanuar 2010

Jäätunud juhtmed ja lumeraskuse all murduvad puud on jätnud elektrita sajad kliendid üle maakonna ning mõned neist on pidanud voolu tagasitulekut ootama peaaegu ööpäev läbi.

Neljapäeva hommikul kella 8 paiku oli Saare maakonnas elektrita 33 alajaama ja 262 klienti.
“Kõige rohkem oli vooluta kliente Valjala vallas Sakla piirkonnas – 13 alajaama ja 104 klienti,” ütles Eesti Energia Jaotusvõrk OÜ juhtivspetsialist Villord Laul.

Voolukatkestuse põhjustas jäitest raske juhe, mis oli betoonmastist isolaatori koos konksuga välja tõmmanud ja juhtmed olid seetõttu koos.
Villord Laulu sõnul said peaaegu kõik kliendid eile kella neljaks elektri tagasi, viga otsiti veel Laimjala vallas Rannakülas, kus oli vooluta kuus klienti.

Seoses Muhus oleva liini taastamisega lülitati seal uuesti elekter välja Levalõpme, Paenase ja Rinsi küla tarbijatel, et taastada vigane ja jäitest kahjustunud liin.
Laulu sõnul oli seetõttu Muhus ka veel eile õhtul 207 klienti vooluta, kuid olukorda loodeti kiiresti parandada.

Anonüümne ütles ...

nii lollid inimesed, kes innole mingit vastutavat kohta pakuks, on eestis õnneks otsas. võibolla irja karvase perse peale pihkupeksmisest segi keeranud maksimreeva käivitab mingi lasnamäe arusaamist peegeldava majanduslendlehe. selle peatoimetajaks muidugi mõista pisvinno sobib.

Anonüümne ütles ...

Viimasele- 6.58 kommijale
See on ikka õudne, et sa ärkad hommikul üles ja oled sellist sappi täis! Hommik on päeva parim osa, kus kõik peaks hästi olema. Aga arvatavasti oled õnnetu, üksik ja kibestunud inimene. Arvan, et oled mees, siis lihtne soovitus- homme ja teistel hommikutel pane karvamüts radiaatori vahele ja nühi seda. No äkki läheb õnneks ja saad sellest lahti, mis sind nii väga vaevab, sest ükski naine ei ole sind ammu tahtnud. Ja kui peaksid naine olema, siis vaene sina- hoia alkoholi pealt kokku ja osta endale mees- korrakski!

Anonüümne ütles ...

kui nüüd inno veel teada saaks, mida ingrid asjast arvab, siis oleks ta päev päris korda läinud. aga ta ei tea ju.

Anonüümne ütles ...

, Inno, ütle parem, kas Äripäeva tellimust on mõtet pikendada või mitte....niigi kõhna teine juba....tasuks vbl Financial Times ja Economist peale üle kolida..??

..aga hakka tegutsema...võta Ingrid vastutavaks väljaandjaks..ja palga osas teete tasaarvestuse..

Anonüümne ütles ...

7.33 - olen sinuga põhimõtteliselt nõus. Aga: kui oled juhuslikult pikemalt aega seda blogi siin jälginud, siis peaksid teada, et ükskõik milline kommenteerijate sapp, jälkus, ilkumine vms kahvatub blogiomanike vastavate võimete kõrval. Ja nende jaoks pole iialgi vahet, kas on hommik, lõuna, õhtu või öö. Kui on vaja kedagi mõnitada, siis tehakse seda ikka täie rauaga, mis siis, et üsna tihti pole väidetul tegelikkusega kopka eest pistmist.

Anonüümne ütles ...

Paraku Inno on ise Tallina Linnavalitsuse poole kaldu, igasuguste skandaalide poole kaldu ja ta isiksus on kuidagi kaldu- ma ei teaks Eestis küll ühtegi inimest, kes Innoga koostööd tegema hakkaks.
Teine probleem on veel Inno isikliku näite puhul, et ta majandusest ja majandamisest mitte midagi ei tea. Miks üldse keegi arvab, et Inno sobiks majandus ajakirjanikuks? See, kui sul on raha ja selle kiiresti ära kulutad, ei ole ei makro- ega mikromajandus.

Anonüümne ütles ...

Kõnekas näide Urro olematust kompetentsusest majandusvallas:

Kes kasutab Smartposti?

kus siis ajakirjanduslik lähenemine tähendab seda, et Urro ei täheldanud SmartPosti automaati kasutamas mitte ühtegi inimest sel ajal, kui ta ise sinnapoole vaatas. Lugu olemas!

Arvan, et spekulatsiooni Urro naasmisest päris majandusajakirjandusse võib päevakorrast maha võtta, seda enam, et nüüd üritab ta oma "raamatuid" müüa just sellesama enda poolt perspektiivituks kuulutatud kanali kaudu.

Anonüümne ütles ...

Minu meelest on Inno väga andekas, eriti eile olid teksid päris head ja mönuga loetavad. Kohati selline vürtsikalt irooniline. Mönikord jah väsitab möne teema juures ühelaadsus ja mönitamine, aga kui koguaeg selle sees ise olla, siis ei märkagi et vöiks ka teistmoodi.
Ilma majandusalase hariduseta saab Inno väga hästi aru, mis ühiskonnas, riigis toimub ja oskab sellest lihtsal viisil kirjutada, et köik sellest aru saaksid. Eriti tugev on välismaised allikad, sest Eestis ei olegi ju neturaalselt informatsiooni. Majandusalast analüüsi vöiks isegi veel rohkem olla. Vähemalt mulle pakuks see lugemist. Vördlusmomenti teiste riikidega, paari lisafakti jne. Et köik teemad ei ole ühte auku.
Inno vöiks ikkagi blogi juurde jääda ja see raha teenima panna. Ajaleht on palju stressirikkam ja vajab tiimitööd.

Anonüümne ütles ...

Mu meelest võiksite seda uut Värskes Ekspressis näidatud Koputajate raamatut siin tutvustama hakata, viidates ka teiste koputajate praegusele elustaatusele. Oleks päris põnev :)

Inno ütles ...

Ain Kaalep on vist öelnud, et ajakirjanik ei saa ega tohigi ühelgi teemal väga "tark" olla, muidu ei suuda ta lahtise pilguga asjadele vaadata ning asja neile selgitada, kes samuti asjadest tuhkagi ei tea.

Ajakirjaniku jaoks on tähtis omadus eelkõige julgus, julgus küsida, ka rumalaid küsimusi. Ja julgus avaldada arvamusi, ka neid mida ise ehk õigeks ei pea. Ajakirjanik ei tohi karta lolliks jääda, loll näida.

Inksu-vastane vendetta tuleb tõesti unustada, kui nö avalikku ametisse lähed, aga ega see lõpmatuseni nagunii ei kesta. Inksu on ka nüüd suhtkoht viisakas ametis, temast pole enam suuremat ohtu.

Inno ütles ...

Koputajate raamatut olen valmis meelsasti tutvustama, aga kuivõrd olen rahatu hetkel ja seda osta ei jaksa, siis kas kirjastaja või mõni hea inimene, palun, ei võiks seda mulle lähetada, aadressil: Paju 16, 44309, Rakvere. Inno Tähismaa.

Anonüümne ütles ...

niinii, ka selles teemas hakkavad inksu kohta puhuma uued tuuled. kallid kohvikulised, see on tore. põhjus selleks lihtne, inno sai korraldused blogi tonaalsust muuta, sest muidu.......
mis on muidugi positiivne.
aga kordan veel kord, katsu ainult eitada, inno, et korraldused said. küsisin enne ja küsin ka nüüd - kas eitad? innule öeldi otse..ehk ütled ise?
ja see kõik on nüüd eelmäng sellele, et teatud kohta palgale saada.
sõltumatult palgale.
megamuig. viimases hädas.

Anonüümne ütles ...

13:37 - kas tõesti kesiknädalasse??

Inno ütles ...

eks tutvustage siis mulle ka uuemaid arenguid.

Anonüümne ütles ...

Rumal päevaanekdoot Öhtulehest, aga see-eest öpetlik..


/Väljas oli vali pakane ja varblane külmus ära. Tema jäätunud keha lamas teel. Mööda läks lehm ja tühjendas ennast varblase peale. Varblane sai sooja ja elustus. Suurest rõõmust pistis ta pea lehmakoogist välja ja hakkas siutsuma. Mööda jooksev kass kuulis seda ja pistis linnukese nahka.
Sellel lool on kolm moraali.
Esimene: mitte igaüks, kes sind täis situb, pole su vaenlane.
Teine: mitte igaüks, kes sind sitast välja tirib, pole su sõber.
Ja kolmas: kui oled juba täis situtud, siis ära siutsu./

Kuidas külmunult mitte surnud olla, on iseküsimus. Osaline külmumine ehk nagu varjusurm..