kolmapäev, 24. veebruar 2010

Eesti: poliitkindral, sõjaväeline riik ja külm sõda Venemaaga

Kujutis ETV ekraanilt.

Paistab, et autokraatlik Eesti on alustamas Venemaaga külma sõda.

Piisab vaid kuulata nõukaajal Nõukogude vägesid juhtinud kindralleitnant Ants Laaneotsa kõnet, kui rõõmus äratundmine tuleb peale. Sest kõneles ta ju seal Eesti vabariigi vaenlastest ja neist, kes teevad väsimatult õõnestustööd Eesti Vabariigi vastu, kujutades Eesti Vabariiki sellisena, nagu ta tegelikult ei ole. Ime veel, et ta ei öelnud, et Venemaa õhutab poliitilist vihkamist, siis oleks kõik ilusti öeldud olnud nagu Johan Bäckmanile kohaldatud maaletulekukeelus. Aga seda Laanekas ilmselt - veel - öelda ei julenud.

Aga tema kõne meenutas väga seda vana armsat Nõukogude Liidu retoorikat, mida sai kuuldud kauges lapsepõlves. Ikka sellest, kuidas kapitalistlikud verekoerad on väga pahad ja kuidas seal kapitalistlikes riikides tegeldakse ööd ja päevad Nõukogude Liidu vastase õõnestustööga, kujutades Nõukogude Liitu sellisena nagu ta sootuks ei ole.

Täpselt samas süüdistab Eesti praegu Venemaad ja teeb seda sõjaväelase suu läbi! Sõjaväelane teeb poliitikat! Ka nõukaajal pidasid punakindralid tankide otsast kihutuskõnesid ja just sellist punakindralit meenutab mulle ka tänasel paraadil Ants Laaneots.

Demokraatlikus riigis ei ole sõjaväelase asi poliitikast kõnelda. Meil aga on sõjaväelane praegu vaata et jõige tähtsam mees riigis üldse. Ja räägib meile, lihtsatele paraadi vaatama kogunenud inimestele, kuidas tuleb mõista poliitikat. Kuis mõned vaenulikud välisriigid muudkui ründavad Eestit ja tegelevad Eesti vastase õõnestustööga, mille peale meilt oodatakse ilmselt - nagu nõukaajal! - tumma noogutamist ja käte plaksutamist.

Eesti muutub päev-päevaga vaimuriigist võimuriigiks: politsei riigiks, sõjaväe riigiks, ühe kümne küünega võimust kinni hoidva partei riigiks. Viimane maksab kahele esimesele palka ja kaks esimest hoiavad esimest võimul. Ka relva jõul, kui vaja.

Nagu nõukaajal karjutakse igasuguste lolluste peale hurraa, nii karjutakse ka nüüd igasuguste lolluste peale hurraa. Elagu Eesti, mis võitleb vapralt vene imperialismiga! Häving ja hukk kõigile, kes julgevad Eesti Vabariiki poole sõnagagi kritiseerida! Kuklalask kõigile, kes julgevad öelda, et Eestit ei okupeeritudki, et küüditamisel võis ka toredaid külgi olla, et Konstantin Päts ei olnud tore mees! Kellele siin ei meeldi, mingu siit minema! Kes tahab siin elada, peab mõtlema nagu meie.

Aga kes need meie on? Kes on see müütline "meie", kelle arvamus siin Eestis on õige. Vot seda tahaksin mina teada. Ja kas selle "meie" arvamus on ka kusagil ka kirja pandud, mõnda ürikusse üles tähendatud, või seda tuleb aimata õhust?

Äkki on keegi, kes saab seda meile öelda? Ametnikud? Nemad kindlasti teavad, mis see "õige" arvamus on, sest nemad, õnnistatud, kel on õigus menetleda, seisavad võimule kõige lähemal.

Küllap teab seda, kuis õigesti mõtlema peab, ka kindral Ants Laaneots. Ta ju rääkis oma kõnes nii pikalt sellest, kuidas Eestit on kujutatud valesti. Järelikult teab siis kindral ka seda, kuidas on "õige" Eestit kujutada.

Loodame, et keegi kirjutab talle ka sellel teemal kõne, mille ta saab mõne sinimustvalge lipukesega kaunistatud tankilt (mille toru uhkelt Venemaa poole suunatud) maha pidada. Loodame ka, et keegi õpetab seks ajaks kindralihärrale segeks, kuidas õigesti legendaarse sõjafilosoofi Sun-tzu (Sunzi) nime hääldada ;)

Seda, kuidas nii tähtsa mehe nime õigesti hääldada, võiks autoriteeti kummardav kindral ikka teada ;)

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lisaks, et autokraatliku ja politseiriigi tekkele aitavad kaasa valitsusmeelsed ajalehed Postimees/Pravda ja Päevaleht/Izvestija. Tsensuur on nõukaaja sarnaseks muutumas.

Inno ütles ...

Seda riiki, kus sõjaväelased peavad poliitilisi kõnesid, pole enam kauaks.

Inno ütles ...

Nali on muidugi see, et tankist juhib Eesti sõjaväge, see on sama kui vedurijuht juhiks Eesti riiki.

Anonüümne ütles ...

Paistab, et Ansip leidis Aafrika reisult uued äripartnerid:
http://y.delfi.ee/orig/165767/8674047_q0n8uQ.jpeg

Huviga ootan, mis magusat know-how'd meile aafrika diktatuursetest kleptokraatiatest importima hakatakse.

Anonüümne ütles ...

Mine metsa :D:D:D

Kas Irja raseerib oma bikiinipiirkonda või on karvane puhmas?

Ta piirab.

Anonüümne ütles ...

See on kõik asjatu vaev, nagunii poevad kõik urgu ja vaatavad sealt, kuidas Madisson oma kambaga toimetab, pärast ruigavad veel suurest rõõmust kui suppi keegi ei tahagi, orjakari.
Ameerikas suri suure depressiooni ajal 2 miljonit inimest vaikselt nälga, meie riigis tõmbavad mehed end ise oksa,aga austavad tugevamat, kellel võim, sellel õigus, saate näha, kohe varsti on selliste arv mitmekordne, valatakse viha enda peale välja, selle asemel, et vastu hakata.hympur

Anonüümne ütles ...

Viimane pilt sõduritest, valuutavahetus suurelt kirjas on ülimalt hea!

afgaanipoiss

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

24 veebruar 2010 12:44
See on Mart Laari kommentaar.