neljapäev, 25. veebruar 2010

Õhus on 1988. aasta hõngu

Vabariigi aastapäeval Tartu kesklinnas.

Mul oli õnne kohal olla 1988. aasta 24. veebruaril Tallinnas Tammsaare pargis toimunud miitingul ning ka 2010. aastal Tartu kesklinnas toimunud miitingul ning ma võin öelda, kätt südamele pannes: õhustik on väga sarnane.

Nii nagu ka siis, nii ka täna, on üks osa ühiskonnast eraldunud suletud uste taha, kus neid kaitsevad võimuorganid, kunagi nõukogude miilits, nüüd eesti politsei. Ent pole vahet, lõhe rahva ja valitsejate vahel on kärisenud sama suureks. Ning pole ka vahet, kui palju on neid inimesi, kes välja tulevad. Neid polnud palju 1988. aastal ja polnud palju ka täna. Mis veel, nii nagu 1988. aastal, nii ka täna oli märgata "organite" esindajaid, kes siis filmisid ja pildistasid kõiki kohalolnuid. Ning nii nagu 1988. aastal, nii ka täna püütakse miitingulisi diskrediteerida, nimetades neid marginaalideks, kes on alkoholist julgust kogunud. Ent ei 1988. aastal ega ka täna ei märganud ma nokastanud inimesi. Küll aga nägin seda, mida pingviinide paraadil ei näe: MA NÄGIN ELU ENNAST.

Ma tunnistan, et mind on alati paelunud tegelik elu, oma karmis tooruses, mitte aga ilus fassaad, mis kunagi ei peegelda reaalsust.

Üks asi veel. Ma poleks 1988. aastal, toona 17-aastase noormehena mitte kunagi osanud uskuda, et vabariigi aastapäevad on tulevikus just sellised, kus üks, väike osa rahvast end kusagile isoleerib ja seal oma aastapäeva tähistab ning ülejäänud rahvas vaatab seda näljase näoga pealt. Minu nägemuse järgi on aastapäev kogu rahva püha, mida rahvas KOOS tähistab. Kõik koos õlg õla kõrval. Küll aga uskusin 1988. aastal, nii nagu uskusid ilmselt paljud teised, et Eesti saab ükskord vabaks.

Palju õnne, armas Eesti!

P.S.
Täna olin ühtlasi tunnistajaks, et kõned rahva seas, Emajõe orus, hernesupi kõrval olid sisukamad ja entusiastlikumad ning laulud säravamad kui üleval mäe peal soojas saalis, šampuse ja kaaviari keskel.

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Essa!

muretu kapakohilalane

Anonüümne ütles ...

Urro näikse olevat kaaperdanud mõne Kesiknädala nn. "lugejakirja". Ai-ai, Urro, nii pole ilus! Kuigi - venita vähe pikemaks ja paku neile artikli pähe, ehk lasevad füürigi!

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kas selleks,et tagada endale elekter ja toasoojus tasuta tuleb korraldada miitinguid vää?

Tiit Madisson on vast samasugune pederast nagu on seda Mart Laar ja Edgar Savisaar,ning Toomas-Hendrik Ilves,Tiit Made jms. pööbli peedistajad...

Isegi neegrid dzunglis on taganud endile elektri tasuta:
http://www.i-love-windpower.com/01%20Projects%20rev01/01%20Mali/07%20Press/Press.html
http://www.i-love-windpower.com/01%20Projects%20rev01/01%20Mali/01%20POD


Kui juba neegrid suudavad tagada endile elektri tasuta siis küllap ka ajupestud Eestlased saavad sellega hakkama.Paraku on nii,et Eestlased on ajupestud ja neile peab puust ette tegema ja punaseks värvima ja siis nad ikka ei saa aru...
Neegrid dzunglis on ses suhtes taibukamad.

Anonüümne ütles ...

Kesikutel näib olevat mingi oma reaalsus, kus nad elavad. Inno tajub mingit "hõngu", Savisaar tajus mässu enne presidendivalimisi (kui Rüütlit ei peaks tagasi valitama). Mäletate ju, kuidas alandatud Savisaar Estoniast välja roomas, rahva pilgete saatel? Mida ei tulnud, oli mäss... Ei maksa neid "rõhutute" tajusid väga tõsiselt võtta. Muide, detsembrikommunistid 1924 tajusid ka rahva seas tohutut tahet riiki kukutada. See maksis neile kuuli kas EW või Vene poolel. Marginaalide saatus - elada just nii kaua, kui neid vaja.

Anonüümne ütles ...

Ah, ära valeta Türja(või Urro). Nokastunuid oli seal täiesti piisavalt. Konflikte politseiga provotseerisid(peale nende 2 hullu vanamehe) siiski anarhistid. Oli ju miiting selline, et esmalt tulid anarhistid ja siis alles ERSP. Seega mis krdi ERSP -st sa räägid? Loll jutt, ei muud.

Anonüümne ütles ...

PS! Kui kellegil veel on kahtlust, et Inno ja Irja ning kogu see krempel ei ole palgatud provokaatorid, siis nüüd on arusaadav. Üks päev koos kommaritega helsinkis, teine päev koos natside ja parmudega tartus... tehke omad järeldused.

Anonüümne ütles ...

2.17 - nagunii ilmub see paskvillikesekene järgmises Kesknädalas, olgu siis pikemalt või lühemalt. Mitte üks Kesknädala number ei saa enam Tühmariteta hakkama, ikka üks nädal esineb Irina, teine Urro. Kõik siin blogis väljendatud suured mõtted lendavad kopipeistina "suurde" ajakirjandusse ja oh kuidas siis see lugejaskond rõõmustab, saades teada, kuidas "vaba mõtte väljendajaid" ahistatakse, piinatakse, taga kiusatakse.... osa usub ka ja tunneb veel kaasa , et kole lugu jah, vaesed klikeohvrid Tähismaad.
Lühidalt - siga leiab alati pori.

Anonüümne ütles ...

vaatan jah et tervelt 10 inimest on kohale tulnud :D

jevlampi ütles ...

6:31-le
Küllap ka sina oma leiad, sest ülekohtu parastamisele ei tea midagi paremat soovida. Täna olete kuulsad, saate medaleid pugemise eest..tõnis "sorry Ravel" mägi ja margit "eetikakeskus" suutropp ... Oota...

Anonüümne ütles ...

pigem oli õhus seevaldi ja kainestusmaja hõngu...