teisipäev, 2. märts 2010

Eesti hävitab oma sangarid

Väljavõte Edgar Savisaare blogist.

Edgar Savisaarelt mõtlemapanev kirjutis lähiajaloo teemadel. Kus siis paarkümmend aastat tagasi toimunud sündmustel pole täna mingit tähendust.

On sümboolne, et mehed, kes juhtisid toona võitlust iseseisvumise eest, ehk näiteks Tiit Madisson ja Edgar Savisaar on täna surutud põlvili, ja mehed, kes ässitasid koeri Eesti vabaduse eest seisnud inimeste peale, nagu näiteks Andrus Ansip, juhivad Eesti riiki. Midagi on ikka väga viltu siin Eesti riigis.

On kuidagi kummaline, et Eesti austab suure paatosega saja aasta taguses vabadussõjas osalenuid, ent 1980ndate lõpu ja 90ndate alguse sama olulises sõjas, mis viis suisa ühe impeeriumi, NSV Liidu lagunemiseni, selles sõjas osalenutest ei tehta väljagi. Ning pole imestada, et ei president ega kaitseväe juht ei kasuta oma kõnedes enam sõna "vabadus".

Samuti on iseloomulik, et täna ei tee poliitikat enam aatemehed ja -naised nagu 90ndate algul, vaid aparatšikud, nii nagu ka nõuka ajal. Pole siis imestada, et Ansipi-sugused tegelased on jälle välja ujunud. Samas tundub, et praegune aeg vajab jälle aatemehi ja -naisi, kes peavad riigile ja rahvale raskel ajal oma põhitöö jätma ning poliitikat tegema hakkama. Sest aparatšikud ei saa kriisi ajal lihtsalt hakkama, seda näitavad praeguse valitsuse järjestikused ämbrisseastumised. Aparatšikutel on üksikõik oma riigist ja rahvast, neile on oluline vaid isiklik heaolu.

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Edgar on surutud põlvili? Mu meelest märatseb ta Tallinnas suveräänsemalt kui ei iial varem. Oma meediaimpeerium (kallutamata?), linna raha lõdvalt käes jne. Kui asjad päris kihva keerab, lükkab jälle mingi abiratase pukki ja väljub mängust puhta poisina. Ideaalne post mehele, kes kardab vastutust võtta (meenutage KE kongressi enne EL-is astumise otsustamist). Siinkohal tundub jutt Rahvarindest tühja sonimisena. Need ajad on ammu möödas ja Savisaar oma ülesande täitnud.

Inno ütles ...

Praegune aeg on sama murranguline mis oli 1990ndate algus. Ma arvan, et Savisaare-suguste meeste aeg on alles ees.

Anonüümne ütles ...

Naljakas on ka see, et oma blogis tõrvab Savisaar Ansipit jt Tartu kommuniste, samas, kui ta ise kuulus väga selgelt nomenklatuuri hulka (Plaanikomitee kui ressurssidega tegelev organ oli partei erilise tähelepanu alla). Samuti unustab Savisaar kuidagi väga lihtsalt, kuida ta alles kaheksakümendate teises pooles kirjutas, et puudub alternatiiv nõukogude võimule. Skisofreenia? Väga loodan, et nii kahepalgelise mehe aeg pole enam ees.

Anonüümne ütles ...

eks urro edgari peost söö...

200 tonnise soperdise lis on see möla siin..

Anonüümne ütles ...

Kus see murrang on, Urro? Madisson palagani tegemas? Migrandid 3 aastat tagasi Tallinnas oma tõelist, blatnoipäti palet näitamas? Lotilate, bäckmanite ja teie endi paskvillid "Eesti tegeliku palge paljastamise" pähe?

Lubage naerda...

Anonüümne ütles ...

Ma arvan, et Savisaare-suguste meeste aeg on alles ees.

Arvestades selle 5. kolonni halli kardinali piiramatut võimuiha, autoritaarsust, igasuguse eetika ja moraali puudumist, pidevat vastandumist kõigile, kambakraatia ja korruptsiooni avalikku kultiveerimist ja toetamist, vassimist, valetamist, salgamist ja salatsemist, loodan, Urro, et sa eksid nagu alati oma paatoslikes prohveteeringutes.

Pugemiseks kõva seisukoht küll, said oma nelja kätte. Istu.

Muide, Rahvarinnet ei tasu üle idealiseerida. Suur tänu kõige eest, mis tehtud, aga fakt on, et tegemist oli N. Liidu Julgeoleku poolt initsieeritud "kontrollitud opositsiooniga" (mäletate ju küll kreedot - Rahvarinne perestroika toetuseks?). Kui RR oleks otsustaval hetkel olnud pumba juures üksinda, ilma segavate Eesti Kongressi ja ERSP-ta, oleksime ilma kahtluseta praegu hoopis SRÜ ja mitte EL liikmed.

Anonüümne ütles ...

Inno, palun avalda pilt, kus peal põlvili surutud Savisaar. Pornot pole vaja, seda võid koos irjaga vaadata.

Inno ütles ...

13:02:
aga miks siis KGB tegeles selle enda polt kontrollitud opositsiooni tasalülitamisega?! Mis Vilniuses põhjustas isegi veresauna. Olin samal ajal Vene kroonus ja kõige rohkem, mida kõrged väejuhid vihaksid, muudest tšinovnikutest rääkimata, olid rahvarinded Balti riikides. Landsbergis oli sõimusõna, samuti Savisaar. Nagu asjade hilisem käik näitas, polnud nende kartused alusetud: nende armastatud kodumaa varises kokku. KGB seda vaevalt et soovis.

Anonüümne ütles ...

savipäts nüüd mingi vabadusvõitleja, eluseeski ei usu sellist jura! enne on kristjan rosenkampf-jägerfreund vabadusvõitleja.

Anonüümne ütles ...

"Praegune aeg on sama murranguline mis oli 1990ndate algus."
Ja mida siis murtakse praegu?

Anonüümne ütles ...

Siiani suhtusin huumoriga neisse Irja ja Inno seisukohtadesse,mis puutus Savisaart ja tema tegevust Eestis.
Kuid nüüd kus Etkarist on tehtud juba vabadusvõitleja,see vist läheb ikka üle kätte.
Etkar oli raskekaaluline kommunist ja sundis eestlasi IME-ma.

Anaali vöib ajakirjanik vast kuidagi sõnaga tungida ,kuid mitte keelega.

See kirjatükk on puhas Etkari anaal-regiooni keelega koristamine.
,,,,,liialt läbipaistev tegevus.

Anonüümne ütles ...

Edgar ja vabadusvõitleja? Mees on vist hüpnotiseeritud. 3 minutit naersin, nüüd kirjutan edasi. Edgarite, Vjatseslavide, Villude ja Neinarite aeg on läbi, nüüd tulevad need, kes nägid kuidas kommarid kraani juurde said, aga ei osalenud nende sobingutes.

Anonüümne ütles ...

21:57, Urro muvvab läbi! Ah õigus, Urro ju fufiftab effi hoopif (eff nagu edgar favifaar noh)