laupäev, 21. juuli 2012

Generation Screwed - Tänased noored on petetud põlvkond

Väljavõte viimasest Newsweek'ist.

Alles see oli, kui Toomas 'kuradi pilusilmad' Ilves ütles, et tänased noored on võitjate põlvkond. Viimane Newsweek, tõsi, nimetab seda põlvkonda, praeguseid 18-35-aastaseid teadlaste väidetele tuginedes hoopis 'generation screwed' ehk petetute põlvkonnaks. Nad on buumiaja vanemate lapsed ja peavad kannatama oma vanemate ahnusest tingitud vigade tõttu. Mitte kunagi pole noorte olukord olnud nii sitt kui praegu, kunagi pole noorte hulgas olnud nii palju töötuid ning mis tänasele ajale iseloomulik, tööd pole võimalik leida isegi väga hea hariduse juures.

Selle peale mõtlesin, et Eesti viimased põlvkonnad on 'double screwed' ehk topelt petetud. Eelmine põlvkond, nn kommunismiehitajate lapsed sai omale päranduseks laostunud riigi, mida tuli hakata rusudest üles ehitama. Seetõttu kukkus järsult sündivus Eestis, ikka seetõttu, et inimestel polnud tööd ja mis lapsetegija sa töötuna oled. Praegu on riik jälle kriisis, noortel pole tööd ja sündivus kukub, seejuures, mis huvitav, nendesamade kommunismiehitajate tehtud vigade pärast, eelkõige aga ahnuse tõttu.

Jutu peale, et tänased noored on 'võitjate põlvkond' võiks president võtta lihtsalt mehu. Aga ilmselt on selline petmine tema põlvkonnale iseloomulik, seetõttu ju asjad praegu Eestis pekkis ongi.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aga miks petetakse?

Mis on tagamõtted?

Inno ütles ...

Ikka ahnus, mis muu. Tagajärjed on kohtuvad, vanasõnagi ütleb: ahnus ajab upakile.

Huvitav on see, et kirik, see moraali jünger ahnusele takka kiidab, kuigi Kristus mõistis piiblilegendi järgi igasuguse liiakasuvõtmise hukka. Selles osas pole ühiskonnas viimase 500 aastaga midagi muutunud.

Anonüümne ütles ...

Mul ei ole tegelikult sellest generatsioonist yldse kahju, sest neil puuduvad igasugused ideaalid. Isegi korralik viha puudub neil. See on t2ielikult mingi m6ttetu bubble-gumi generatsioon. Nad ei tea mitte millestki mitte midagi ega oska unistada millestki paremast ega k6rgemast.

Neil ei ole liidreid, laule, s6numit, ei ole oma Bob Dylanit v6i Arlo Guthre'it v6i Vladimir Vyssotkit. Nii USA, vene kui eesti noored on yhesugune saast. Breivik kui Joker wannabe Holms on samast p6lvokonnast ja ka neil ei ole ideaale. On mingi ebam22rane viha ja trots. K6ik on tegelikult memmekad. M6ttetud bemmivennad ja rullnoksid.