laupäev, 15. september 2012

USA on end välispoliitiliselt nurka värvinud

Väljavõte New York Times'i veebist.

Pikaleveninud sõda Lähis-Idas on andnud oodatule sootuks vastupidiseid tagajärgi: korra loomise asemel on USA seal täielikult kontrolli kaotanud. Konflikti kiire lahendamise asemel on üles ärritatud terve islamimaailm. Globaalse politseiniku rolli võtnud USA on end sellega kahjuks välispoliitiliselt nurka värvinud ja koos temaga väike Eesti.

Miks selline asi juhtus, jääb ilmelt tulevikus poliitikateadlaste analüüsida, ent on selge, et diktaatorite kõrvaldamine Lähis-Idas on toonud võimule nn rätipead, kes on omakorda alustanud sõda kõige lääneliku vastu. Seetõttu on kõigi Lääne inimeste, kaasa arvatud eestlaste viibimine Lähis-Idas muutunud mitte üksnes ebasoovitavaks, vaid lausa ohtlikuks.

Eesti on küll deklareerinud, et lahkub Lähis-Idast koos liitlastega, ent see ei muuda asja olemust: sõda on kaotatud ja pole vahet, kas lahkud lööduna, saba jalge vahel koos teistega või mitte. Nii USA kui Eesti on oma šansid Lähis-Idas rumala sõjaga maha mänginud, kulutanud selleks tohututes kogustes maksumaksja raha, nii et kodus valitseb kõrge töötus ja osa elanikkonnast vaesub kiiresti. Hurraa-poliitika aeg on möödas, mis on iseenesest hea, sest lõpmatuseni ei saa koduseid probleeme välise taha peita. Ükskord tuleb hakata päris elu elama ning tõele näkku vaatama.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Loe Huntingtoni "Clash of the Civlizations" siis saad aru mis toimub suures plaanis. Eestil ei ole valikut. Kas moslemid voi kristlased. Kumba poole valiksid sina? Kui sa ei vali poolt loigatakse su kori niikui nii. Nii, et ... tapa, et mitte tapetud saada. See on animalistlik ja primitiivne, aga nii see on. Selleparast rynnatakse veel sel aastal Iraani ja algab massiline moslemite tapmine ule maailma. See on alles algus. Maailma rahvad hakkavad noudma, et rakendadaks viimne lahendus moslemite probleemile. Seep muutub odavaks. Saate naha. Las musulmanid mollavad. Mida rohkem seda parem. Seda kiiremini nad havitatakse.

Inno ütles ...

Saame näha. Niipalju kui ajaloost teada, on kristlased üritanud juba üle tuhande aasta moslemeid hävitada, aga seni ebaõnnestunult. Pigem vastupidi, moslemid on olnud kolmandiku Euroopa valitsejad.

Muide, Eesti alad okupeeriti tuhatkond aastat tagasi pärast üht järjekordset hävitavat ristikäiku Lähis-Itta. Et suurt lüüasaamist kuidagi varjata, kuulutati Eesti alad Maarjamaaks, vallutati ja rööviti paljaks.

Niipalju kui olen islamimaailmaga kursis, siis on moslemid samasugune piiblirahvas kui kristlased või juudid. Ainult selle vahega, et nemad võtavad usku tõsiselt, palvetavad usinalt ja pole oma hinge sandikopikate eest maha müünud.

Anonüümne ütles ...

Ristisodalastel puudsid vahendid nagu tuumapomm, biloogilised relvad, koonduslaagrid ja industriaalsed seebikeetmise tehnoloogiad ... Ajad on natuke muutunud ses suhtes, eksole. On vaja rahvast vaid niipalju ohutada, et hakatakse Aadut rehabiliteerima ja laheb lahti. Ega siis inimhing ega loomus ei ole muutunud. Ainult tapmis vahendid on arenenud. Ja esialgu on eelis veel kristlaste kaes. Musulmanidel on eeliseks ainult arv ja sigimisoskus. Aga see on kiiresti lahendatav ja summutatav eelis. Las moslemid ohutavad yles enese havingu. See on nende saatus. Kas hukkuda voi hakata krsitlasteks. Nende valik saab olema lihtne - normaliseeruda voi likvideeruda. See on ajalooline shift nagu globaalne soojenemine. Midagi taolist. Selle vastu ei saa.

Inno ütles ...

Aga miks siis kristlased jätkuvalt edu ei saavuta, kui neil on eelis? Ja miks islamiusk muutub maailmas üha mõjukamaks, samas kui kristlus taandub?

Anonüümne ütles ...

Noh, kõigepealt ma arvan, et sa idealiseerid moslemeid üle...
On nemadki enamuses kõigest inimesed oma nõrkustega, mitte pühakud, nagu lääne inimenegi.
Ikka on ambitsioonid valitsejatel ja eufoorias lihtinimeste ohvrimeelsust kasutatakse ära.

Ise ju läänemaailm õhutab oma vallutusretkedega harrast ja kirglikku suhtumist islamiusku.
Teatakse ju, et lääne inimene sellese soojalt ei suhtu ja tehakse kiuste. Nii nagu nõukogude võim pani eestased protestiks ja hardalt jõule pühitsema - teati ju,et nõukogude võim seda vihkab ja tehti kiuste.

Ei ole üldse kindel, mis saab äärmusorganisatsioonidest, kui lääne surve ära kaob. Väga võimalik,et usuäärmuslus ei tundub siis molemitele endale ebamugav, kaotab oma võlu ja populaarsuse.
Miks arvata, et äärmuslik usklikkus ongi lõplik asi ja nii jääbki?

Anonüümne ütles ...

"Ükskord tuleb hakata päris elu elama ning tõele näkku vaatama."

Nojah, kuid sama kehtib ka teise poole ehk moslemite kohta. Väga võimalik,et peale ühise vaenlase ehk valge mehe lahkumist ja rõõmupeo lõppu (jee, me lõime nad välja!)algab omavaheline kisma.