pühapäev, 24. veebruar 2013

Eesti tulevik saab olla ainult heaolu

Kui Eesti tahab säilitada oma põhiseaduslikku õigust ja kohustust tagada eesti rahvuse ja kultuuri säilimine läbi aegade, siis saab seda teha ainult läbi heaolu.

Miks heaolu? Sest teisiti pole rahvuse kestmine võimalik. 1990ndate algul asendus Eestis sotsialistlik heaoluriik ameerikaliku majandusvabadusi tagava süsteemiga, aga see pole andnud loodetud tulemusi. Eestis on küll imelihtne asutada oma ettevõtet ja sellega edukaks saada, aga sama lihtne on võtta Eestis teenitud raha ja sellega jalga lasta. USA pakub küll inimestele eri liiki vabadusi, peamiselt majandusvabadusi, ent tuleb arvestada, et USA majandus põhineb arvukal sisserändel. Eestis ei ole USAga sarnaselt massiline sisseränne võimalik, kui eesmärk on eesti rahvuse ja kultuuri püsimajäämine. Eesti rahval on juba niigi probleeme olemasolevate venelastest immigrantidega. Ilma sisserändeta pole vabadusi pakkuv süsteem kestlik.

Ainus võimalus ühendada ameerikalikke vabadusi ja rahvuslikku arengut oleks olnud Eesti soodsat geograafilist asendit ära kasutades Singapuri-laadse piirkondliku hub'i teke. Sellise vabamajandusliku keskuse loomise nullis ära Euroopa Liiduga liitumine 2004. aastal, kuna Euroopa Liit on maailmas üks enim majandusarengut piirav süsteem. Vabamajanduskeskusest Euroopa Liidu tingimustes enam rääkida ei saa, seetõttu on Eesti kaotanud huvi investorite silmis, seda vaatamata investeeritud tulu maksuvabastusele. Euroopa Liiduga liitumise tingis omakorda Venemaa-naabrus ja võimetus ning suutmatus luua Venemaaga heanaaberlikke suhteid. Vihasuhete puhul Venemaaga ei saa Eesti jääda Singapuriga sarnaselt sõltumatuks, sest sellisel juhul võib Eestit tabada Gruusia saatus.

Eesti jaoks saada olevates tingimustes ja tingimusel, et täidetakse põhiseadusega võetud kohustusi saab Eesti tee olla ainult Soome ja Rootsi sarnane sotsialistliku heaoluriigi tee. See võib olla valus neile (kaasa arvatud mulle endale), kes mäletavad sotsialismi nõukogude ajast, ent teist võimalust Eesti jaoks kahjuks pole. Isegi nõukogude sotsialismi ajal olid eesti rahvus ja kultuur paremini kaitstud kui praeguse majandusliku vabaduse perioodil. Eesti oma sotsialistlikus riigis saab rahvas ja kultuur olema veel paremini kaitstud kui nõukogude ajal. See tähendab siis nõukogude ajast suuremat eestlaste sündivust ja veel rohkemat arvu rahvakunstiansambleid, laulupidusid ning muuseume.

Tee sotsialistliku heaoluriigini ei saa kahtlemata olla lihtne. Soomel ja Rootsil kulus selleks pool sajandit. Eesti on alles selle tee alguses, nii et heaoluriiki näevad ja selle hüvesid saavad nautida meie lapsed. Elagem siis selle nimel!

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Mitte lapsed vaid lapselapselapse lapse.......lapsed aastal 5000.Ka siis räägitakse ikka vana juttu,et aega on olnud vähe ja pole eesti jõudnud......loodan,et enne inimkond kui maakera parasiit sureb välja.