laupäev, 16. veebruar 2013

Orjus tõi Aafrikasse vaesuse. Kas see käib ka Eesti kohta?

Väljavõte Helsingin Sanomate veebist.

Soome ajaleht Helsingin Sanomat viitab USA Harvardi Ülikooli teadlase Nathan Nunni uurimisele, mille järgi Aafrika pole vaene mitte koloniaalmajanduse, vaid orjuse ja orjakaubanduse tõttu. Nunn väidab oma uurimusele tuginedes, et neis Aafrika maades, kus inimesed puutusid aastasadu tagasi kokku orjakaubandusega, usaldatakse tänaseni vähem oma naabreid, sugulasi ja kohalikku võimu. Orjus tõi Aafrikasse usaldamatuse kultuuri, mis on levinud tänase päevani. Orjakaubandus põhines nimelt sellel, et aafriklased müüsid teineteist orjadeks. Orjaks ei müüdud ainult vaenlasi ja võõraid. Inimesed röövisid ja müüsid orjadeks oma sõpru, sugulasi ja isegi pere liikmeid. Röövimiste tõttu ei usalda aafriklased tänaseni teisi inimesi ega valitsust. Usaldamatuse õhkkonnas on raske saada ühiskonda arenema või rikastuma ühiste jõupingutuste toel.

Nunn väidab oma uurimuses, et need Aafrika riigid, mis puutusid vähem kokku orjakaubandusega nagu Tuneesia, Namiibia ja Lõuna-Aafrika on rohkem arenenud kui Kongo, kus käis aktiivne orjakaubandus 15. sajandist alates.

Kas tuleb tuttav ette? Kuigi Eestis püütakse 700 aastat kestnud orja-aega ilustada ja varsti ilmselt väidetakse, et seda polnudki olemas, või et orjad polnud eestlased, vaid tont teab mis teine eesti keelt kõnelev rahvas, iseloomustab ka Eesti ühiskonda üleüldine usaldamatus. Soomes, kus orjus kaotati mitusada aastat varem kui Eestis, on inimeste vahel usaldust palju rohkem ning riik on ka jõukam.

Mis puutub usaldamatust ja ära-andmist, siis põhjendavad näiteks leedukad, keda küüditati rahvastiku suhtarvult võrreldes eestlastega palju vähem, Eesti suuri küüditamisi sellega, et eestlased kaebasid üksteise peale kõige rohkem. Kas pole Eesti praeguste hädade peamine põhjus üleüldine usaldamatus, teineteisel vaiba alt äratõmbamine, äraandmine ja reetmine, seda alates lihtsatest töölistest kuni riigi juhtideni välja? Ilmselt polnud juhus see, et nn Eesti aja viimane riigijuht Konstantin Päts lasi paljaks röövida nii oma rahva kui riigi. Ta käitus kui kõige pesuehtsam ori, müües väikse omakasu eest oma rahva orjusse.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

"Aafrika pole vaene mitte koloniaalmajanduse, vaid orjuse ja orjakaubanduse tõttu" - see on üks väga räige demagoogia! orjus on kolonisatsiooni üks tähtsamaid osi.

Unknown ütles ...

"Soomes, kus orjus kaotati mitusada aastat varem kui Eestis"

Uurige Soome ajalugu ja võtke teadmiseks, et Soomes pärisorjust ei olnud. Soome talupoeg oli vaba nii Rootsi Kuningriigi kui ka Vene Keisririigi ajal. See on tõesti vähe tuntud fakt, aga väga kõnekas.