laupäev, 23. märts 2013

Kas 3-d printer muudab maailma?

Väljavõte hs.fi veebist.

Nõnda küsib ajaleht Helsingin Sanomat ja tundub, et muudab küll. Vähemalt saab kõiksugu nipsasju omale ise kodus printerist välja lasta ja ei pea selleks enam poodi minema. Paljusid neid vidinaid, mida praegu toodetakse Hiinas, või ka Eestis, kusagilt higistes tootmistsehhides, saab igaüks omale kodus mõne minutiga välja lasta. Võtame näiteks dildod, mida on pakutud kui esimesi esemeid, mida 3-d printeriga kodus trükkida. Või prilliraamid. Või mõni tööriist. Või näiteks dušisegisti sõel.

Praegu maksavad sellised printerid veel 1000 euro ringis, aga peatselt peaks nende hind langema, vastavalt nõudluse suurenemisega. Paljude arvates on tegemist kolmanda tööstusliku revolutsiooniga ketrusmasina ja sisepõlemismootori järel. 3-d trükk peaks muutma maailma niisama ulatuslikult nagu linnastumine või internet. USA president Barack Obama näiteks on arvamusel, et 3-d trükk aitab töökohad Hiinast tagasi tuua ja päästa nõnda USA majanduse kriisist.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Täielik jama! need "prinditud" esemed olematu kvaliteediga hullemad kui vastav hiina toode. Totakas innovatsioon.
Jah olen vanakooli tüüp, aga kõik mis hiilgab ei ole kuld!

Anonüümne ütles ...

Asi hakkab siis ilmet v6tma kui tulevad nano materialid millest saab trykkida teemanteid ja muud uskumatut kraami, mis tanapaeva inimesele yldse veel kohale ei joua. Nii nagu internetist ei tabanud mitte keegi aastal 1980. Umbes sama seis.