laupäev, 10. jaanuar 2015

Olukorrast riigis: poliitikutel mõtted otsas

Kakskümmend aastat iseseisvust on seljataga ja poliitikutel ideed otsas. Kuidagi muud moodi ei saa põhjendada praeguse aja valimislubadusi, mis kopeerivad populistlikku nišši, kus seni on istunud Keskerakond: lubada raha ja palju.

Praegune erakondade kampaania on sisuliselt laiendatud Keskerakonna kampaania, kus trumbatakse üksteist kõiksugu rahajagamise lubadustega üle. Pole siis ime, et Keskerakond valimised võidab: see erakond tunneb seda va rahajagamise kunsti kõige paremini.

Mitte keegi ei räägi aga asjast, ehk sellest, kuidas peatada rahva massiline väljavool, kuidas muuta Eesti taas atraktiivseks elamise kohaks nagu see oli veel kümmekond aastat tagasi.

Kui rääkida konkreetsetest loosungitest, siis Reformierakonna oma on äärmiselt nõrk. „Kindlalt edasi”- mis see tähendab? Kuhu edasi? Praegusse kuristikku? Oleks võinud oma armastuse asja edasi ajada, see oli vähemalt ilus.

Ega Keskerakonna oma „Teeme teisiti” parem pole. Mida teisiti? Kõik selle erakonna viimase aja loosungid on kantud muutustest või teisiti tegemistest, aga ikka on kõik jäänud samaks. Kui teisiti, peaks erakond alustama endast: korraldama vabad sisevalimised. See oleks esimene märk teisiti tegemisest.

Sotside loosung „Mina hoolin” jääb samuti õõnsaks. Kas see on „hoolimine” stiilis, kuidas sotside eestvõttel praegu erivajadustega inimestest teerulliga üle sõidetakse. Või mis? Elu on näidanud, et sotsid on hoolinud võimule saades ainult iseendast, oma soojast kohast, teiste inimeste saatusest pole neil sooja ega külma.

IRLi loosung „Parem maksureform” on tegelikult päris hea, aga keegi pole osanud lihtsalt ja arusaadavalt ära seletada, mida see reform konkreetselt tähendab. Ja kui tegemist on astmelise tulumaksu kehtestamisega, nagu võib aru saada, siis on see Keskerakonna vana idee. IRLi reformikavad on seni jäänud üldse õõnsaks- viimati tegeles see punt aastaid haldusreformiga, mis pidi kohe-kohe tulema, aga sinna see asi jäigi. Ehk siis: jutt on hea, aga tegusid sellele ei järgne. Paraku.

Väiksematest erakondadest-seltskondadest ma ei räägi, sest praeguse süsteemi juures, kus parlamendierakondi riigieelarvest toetatakse, pole väiksematel parlamendivalimistel mingeid šansse.

Kui üldse valimistel kellelegi või millelegi panustada, siis mina panustaks Varro Vooglaidile. Temal oli vähemalt konkreetne ja arusaadav idee, mille eest ta võitles, nagu üks poliitik tegema peab. Ja esindas sellega olulist osa ühiskonnast, mis jäi professionaalsete poliitikute poolt kahjuks katmata. Aga Vooglaid paraku valimistel ei kandideeri.

16 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Keskerakonna kriitika ei ole objektiivne.
Kas teile, enda arust arukale inimesele, ei tundu absurdne süüdistada riigis ca 20 aastat opositsioonis olnud erakonda selles, et too ei le suutnud midagi muuta?
KE on riigivõimu juures olnud episoodiliselt. KE ei ole saanud -(loll, eelarvamuste kütkes ja manipuleeritav)valija pole usaldanud ja andnud võimalust moodustada valitsust. Sel põhjusel ei ole saanud KE teha ka teisiti.
Ma olen 17 aastat KE liige, olen 100% veendunud selles, et Eesti oleks tänaseks oluliselt meeldivam paik elamiseks nii eestlastele kui ka venelastele kui Savisaar oleks umbes sama kaua saanud olla valitsusjuht kui Ansip või Laar.Pakun, et meie ostuvõime oleks ca 50% suurem võrrelduna praegusega,,meie kodumaisel kapitalil põhinev ettevõtlus oleks hoitud ja kaitstud,meil oleks leedukate ja lätlastega ühine tuumaelektsijaam,meil oleks Sillamäel või Paldiskis metallurgiatehas, meil oleks fosforiiditööstus, põlevkiviõli tehas töötaks juba ammu täistuuridel, meil toodetaks kodumaist diiselkütust,meil oleks kodumaine graniidikaevandus mis rahuldaks meie teedeehituse vajadused,, me oleks Tartu-Tallinna 3 või 4 realisel maanteel juba 4 aastat sõita saanud, Rail -Baltica hakkaks läbima Tartut ja Valgat,me oleks rajanud LNG terminali, meil oleks 15 aastat tasuta koolitoit kõigis kooliastmetes ja tõepoolest tasuta kõrgharidus.
Tänu Meri-Laari-Kallase-Ansipi kamariljale oleme kaotanud 22 aastat oma arengus. Me sisenesime kleptokraatlikku stagnatsiooni kohe kui Laar esimest korda valitsuse moodustas.
Stakan K.Butõlkin
(ehitusinsener)

Anonüümne ütles ...

Minule Varro Vooglaid ei imponeeri.
Tal on kehvad argumendid perekonna ja
abielu kaitseks. Selleks, et midagi kaitsta või olla millegi poolt, ei pea olema tingimata alati võitlema või olema millegi vastu.
Las need homod homotsevad,las abielluvad las ehitavad omale templi.
Lapsendamise teema muidugi on komplitseeritud , lesbidele või biseksuaalidele ei saa neid keelata aga surrogaatemadust vja homodele lapsendamist küll.
Põhiküsimus on minu arvates ikkagi selles, et meie, heterod , peaksime ehitama võimsama ja ilusama templi, mitte seda ise lammutama.
Õhtumaade allakäik on saanud alguse soorollide hägustamisest.
Meie naissugu on saavutanud sündivuskontrollivahendite(antibeebipillid) kättesaadavusest majandusliku sõltumatuse , see on viinud soorollide( isa- ema , mees- naine) hägustumisele ja traditsioonilise tuumperekonna lagunemisele.
Süüdi on liberaalne demokraatia.
Mitte aborte ja antibeebipile või pederastiat ei pea keelama vaid kolm last ja traditsiooniline perekond peab kehtestatama eeldusena, et üldse mingile vastutavale ametikohale kandideerida jne. jne.
Stakan K.Butõlkin

Anonüümne ütles ...

Asi pole homodes või teistes väärarengutes,neid on alati olnud ja ilmselt tuleb veel.Looduses esineb arengu käigus ikka kõrvalekaldeid,see on paratamatus.Häirib see nende promomine ja üles upitamine meedias,kurat teab kelle rahastusel ja toel või mis eesmärgil.Jääb vägisi mulje,et neid inimgruppe kasutatakse lihtlabaselt ära rahva lõhestamiseks,sama teema ka venekeelse kogukonna vastandamisel eestlastele jne.Seejuures unustatakse,et iga povokatsioon võib kaasa tuua ettearvamatuid tagajärgi,aga see võibgi olla eesmärk,põhjus millekski edasiseks.

Anonüümne ütles ...

Butõlkin, jah. Küllap on sul mõnes mõttes õigus. Fosfroiiti kaevataks nagu jube. Õli voolaks. Loodusest oleks alles vaid pind kuhu jalga panna, aga see oleks ka üsna räpane.
Aga vast selle kamarilja osas paned natuke mööda? kamarilja eeldab mingit väikest gruppi. Sinu nimetatud seltskonnal (kuigi ma pole kunagi Meri`t kõnemeheks pidanud, et Ansipit vaimuhiiglaseks) olisiiski üks väga oluline omadus - nimetl kriitilise hulga elanikkonna usaldus ja poolehoid.

Anonüümne ütles ...

Misasi see kriitiline hulk inimesi on? Ja kas sul on meelest läinud Laaribande tagatoa värk ja Betlema "tädi" nimelised seaduseparandused.Kas Äraostmatute omavoli on meelest läind. Need mõlemad pugesid oma tegevuses L.Meri autoriteedi ja heakskiidu taha. (ka postuumselt)
Veelkord: kriitiline hulkvalijaid pole veel valijate enamus.Sedamoodi hämades võime öelda ka , et Presidendi ebademokraatlik suva võis olla kriitilise tähtsusega(siis kui ta valimiste võitjale isegi shanssi ei andnud valitsuse moodustamiseks-nagu tava ette näeb)
Minu arvates on kõik senised valitsuskoalitsioonid tegutsenud oma volitusi ületavalt nende legitiimsus on olnud puudulik(mitte olematu)
Ja veel:
Pooled hääleõigusklikest ei hääleta ning väga suur hulk venekeelseid ei oma hääleõigust riiklikes küsimustes see vähendab poolehoidu elanikkonna hulgas veelgi max 25% -ni.
Mis olulisim: koalitsioonivalitsuste puhul oli sageli lausa nii, et võeti vastu olulisi otsuseid mille kohta valimiskampaanias ega ka valimisplatvormides mitte muffigi ei piiksatatud eelnevalt. Tihtipeale võetakse ja otsustatakse asjad lihtsalt bluffides ära omamata sisulist mandaati.
Võiks pikalt heietada Laaribande kui ka Reformimaffia riigiametite politiseerimisest(olen seda omal nahal tunda saanud) kui onupojapoliitikast-mis kõik klikevalitsuste tundemärgid. Enne läheks Issanda päike looja kui selle loeteluga maha saaksin.
p.s. Vahepeal ma olin huvitatud nägemast inimesi kes lolli venelase kombel Laaribandele, Äraostmatutele või Reformimaffiale üle ühe korra poolthääle andsid. Enam ei ole. Mis ma neid juhme nägusid ikka vaatan ega sellest enesetunne paremaks ei lähe.
Tõenäoliselt.
Stakan

Inno ütles ...

Ma soovitan vaadata värsket vene filmi Leviathan, äsjane võõrkeelse filmi Kuldgloobuse võitja.
Tegelikult vahet pole, kes võimul, sest süsteem on ikka üks ja seesama ja üks isik või isegi grupp ei muuda midagi, mentaliteet istub sügavalt rahvas sees ja seda parandab ainult aeg.
Leedus oli pikalt võimul sealne Savisaar, kas leedukate elu on oluliselt kehvem? Viimastel aastatel on leedukate elatustase olnud isegi eestlastest parem.

Anonüümne ütles ...

Juhtimine on väga oluline.
Konkreetne liider, tema viljeldav juhtimisstiil ning tema isikuomadused samuti.

Juhtimine on inimühiskonna üldlevinud tunnus. Erinevad uuringud näitavad, et inimesed on ajast-aega elanud gruppides, kus juhi ja järgija suhe on kiiresti ilmnenud. Juhtimist on vaadetud kui lahendust probleemile, koordineerimaks grupiviisilist tegevust lähtuvalt grupi eesmärkidest.Juhtkonna (poliitiliste muutuste korral valitsuse) esimene ülesanne on näha makro- ja mikrokeskkonna suundumusi, et välja selgitada muudatusi ja algatada programme. Samuti on oluline hinnata, milline on muudatuse tõenäoline mõju inimeste käitumisele, tööprotsessidele, tehnoloogilistele tingimustele ja motivatsioonile. Juhtkond peab prognoosima töötajate reaktsioone ja kavandama muudatuste programmi nii, et see toetaks töötajaid muudatuste aktsepteerimisel. Seejärel tuleb programm rakendada kogu organisatsioonis, jälgida selle tõhusust ja vajadusel seda kohandada.

Üheks levinuimaks juhtimise mõisteks on: „juhtimine on sotsiaalne protsess, läbi mille värvatakse ja rakendatakse teiste oskusi ja abi kollektiivsetel eesmärkidel.“

Mina olen erinevates Lõuna Eesti KOV ametites puutunud kokku Savisaare ja tema Tallinna meeskonnaga ca 17 aasta vältel,olen saanud ühele vastloodud KOV-ile konkreetset abi
varem(kui Savisaar oli valitsusjuht -peaminister 1990-1992) tunnen Savisaart kui õiglase meelega , innovatiivset ja uuele avatud juhti.
Sama saaksin isiklikult öelda ka nt. T.Vähi, S.Kallase või V.Reiljani kohta.
M. Laari , A.Ansipi kohta mina positiivset öelda ei saa. Samuti kogetud omal nahal .
Eks huvigruppe ole erinevaid,igaühel oma kogemus ,mina olen olnud KOV ametnik(ka tippametnik) aga ka keskmistes ettevõtetes juhi ja keskastme juhi rollis)
Tõenäoliselt on nimetet riigimeeste juhtimise tagajärgi tunnetatud erinevalt: kes positiivsemalt kes negatiivsemalt.
Mis aga paha: tänaseks on Läti ja Leedu meist elatustasemelt -ostujõult juba möödunud ja rühivad edasi, meie aga seisame paigal. See on -nagu nentis väga hea juhi üks etalone I.Neivelt-aga halva juhtimise tagajärg.
Stakan K.Butõlkin

Anonüümne ütles ...

Leedus on kahtlemata paljud asjad tehtud teisiti. Neil oli Nõukaajast pärandina mõnevõrra homogeensem ühiskond ning nad ei asunud seda lõhestama.
Meil oli ühiskond niigi rahvuslikult, usuliselt ning varanduslikult rohkem lõhenenud ning Laarivalitsus asus esmalt veel täiendavaid kiile lööma ning vastuolusid võimendama.
Kui meil ei oleks olnud Savisaart ja KE rahvus ja usulõhesid leevendamas, pakun oleks me kogenud sama mis täna Ukrainas.
Leedu läheb meist pikalt ette, ka Vene ja Läti, pole kahtrlust-juhul muidugi kui nad meeltesegaduses Laari või Rõivase pampersmaffialaadseid klikesid võimule ei upita.Putin muuseas teab mida viljeleb: moderniseeruvat diktatuuri ja see on pikas perspektiivis Venemaal ainuvõimalik reziim.

Anonüümne ütles ...

Inno: "Mitte keegi ei räägi aga asjast, ehk sellest, kuidas peatada rahva massiline väljavool, kuidas muuta Eesti taas atraktiivseks elamise kohaks nagu see oli veel kümmekond aastat tagasi."
--

EKRE ikka räägib küll sellest kuigipalju:
http://www.ekre.ee/ekreprogramm/on-aeg/
http://www.ekre.ee/ekreprogramm/programm/

"Kui üldse valimistel kellelegi või millelegi panustada, siis mina panustaks Varro Vooglaidile. Temal oli vähemalt konkreetne ja arusaadav idee, mille eest ta võitles, nagu üks poliitik tegema peab. Ja esindas sellega olulist osa ühiskonnast, mis jäi professionaalsete poliitikute poolt kahjuks katmata. Aga Vooglaid paraku valimistel ei kandideeri."
--

Kõiki Varro ideid esindabki seesama EKRE, nii Varro sihtasutus kui EKRE võitlevad suuresti samade asjade eest.

Inno ütles ...

Aga EKRE ei ületa ju künnist.
Mis juhtimisse puutub, siis öeldakse, et juhid väärivad oma rahvast. Ehk et üle varju ei hüppa. See kehtib eriti demokraatia puhul. Aga isegi valgustatud diktaator- Päts ei suutnud midagi enamat.

Anonüümne ütles ...

EKRE ületab künnise kindlasti. Võimalik, et ka Vabaerakond ületab künnise, kuid see on juba tunduvalt kahtlasem.

EKRE-l on alternatiivsete valikute otsijate seas suurim toetus. Neil küll pole niipalju parte ja broilereid kui kasvõi Vabaerakonnal, aga EKRE valivadki peamiselt need, keda tsirkus ei huvita.

Väga palju on EKRE valijate hulgas endisi IRLi valijaid (nagu näiteks mina), kindlasti ka Rahvaliidu valijaid. Lisaks need sotside ja reformi valijad, keda see meeletu pedepropaganda väga ei veetle.

EKRE on juba üsna tõsiseltvõetav erakond, selge programmiga ja nad on nüüdseks saanud ka Eesti eri piirkondadesse väärikaid kandidaate, kes just kohalike seas tuntud (nt Imre Mürk, Uno Kaskpeit, Arno Kodu, rääkimata Helmetest, Henn Põlluaasast ja Malle Pärnast).

Need, kes usuvad EMORi väänatud reitinguid, on lihtsalt väga naiivsed.

Postimehes hetkel olev küsitlus: Kas oled otsustanud, kes saab sinu hääle riigikogu valimistel?

Jah, praegu parlamenti kuuluv partei (2645) 36%
Jah, riigikogus esindamata erakond (2050) 28%
Jah, üksikkandidaat (124) 2%
Ei, ma pole veel otsust teinud (1620) 22%
Ei, ma ei lähegi valima või rikun sedeli (982) 13%
Küsitluses on osalenud 7421 inimest

Sellest 28%-st saab EKRE tubli kolmandiku, ligi kolmadiku saab Vabaerakond ja ülejäänu Rohelised/Iseseisvuspartei/Ojukapunt. Muidugi need protendid pole lõplik tõde, esindavad üksnes Online-Postimehe lugejate valimit, aga mõndagi siiski näitavad.

Anonüümne ütles ...

Päts ei olnud küll mingi valgustatud diktaator. Päts oli ka tolle aja kriteeriume silmas pidades üsna keskpärase vaimse kapatsiteediga võimuusurpaator,võimuhull egomaniakk, korruptant-onuojapoliitika viljeleja. Ei ümbritsenud ta end ka eriti helgete päädega nõuandjatega.
Selles mõttes Eestil ei vedanud.

Mina olen poolt kui mingi grupp saab eneseväljendamisevõimaluse aga ma ei sooviks et nt.orjameelsed saaksid võimule.(Hetkelgi on üht sorti orjameelsed võimul)
Juba üsna kaua aega tagasi said inimkonna helgemad pääd (Spinoza,Nietzche, Hegel,Marx jne) aru, et kristlus on orjaideoloogia.
Osa neist taipas ka, et demokraatia on kristluse ilmalikustatud vorm.
Kõigi inimeste võrdsus seaduste ees realiseerib ristiusu ideaali kõikide usklike võrdsusest taevariigis kuid kristlik usk inimese võrdsusesse Jumala ees pole muud kui eelarvamus, mis sündis nõrkade pahameelest endast tugevamate vastu.Ristiusk sai alguse mõttest, et nõrgad hulgakesi saavad jagu tugevaist, kasutades relvana süütunnet ja südametunnistust. Nüüdsel ajal on see eelarvamus saanud üldiseks ja vastupandamatuks, kuid mitte sellepärast, et ta on tõeks osutunud, vaid sellepärast, et nõrku inimesi on rohkem. Orja(orjameelsuse)-demokraatia tingimusteta võit tähendab, et keegi tõeliselt ei valitse.Mugava äraolemise ja enesesäilitamise huvides loobutakse usust oma kõrgemasse väärtusse. Demokraatik inimene koosneb (Nietzche järgi) puhtast ihast ja mõistusest, et ta on nutikas leidma uusi teid, et rahuldada hulka tühiseid tahtmisi, kuid tal puudub igasugune auahnus ja saavutus-tunnustusiha-mehgalothymia ta on võimetu häbi tundma selle pärast, et ta ei suuda oma tahtmistest üle olla.

Stakan K.Butõlkin

Inno ütles ...

Orjameelsed võimul just lasevad tugevatel teha, mis tahavad. Või mis?

Anonüümne ütles ...

Orjameelsed võimul tähendabki seda, et orjameelsed tühisused on võimul. Orjameelsed on alati enamuses ja hääletavad võimaluse korral pukki endasuguseid-alalhoidlikke kangelasmeeleta ja suure "narratiivita" punnpõskseid kloune. Üksikud tugevad demoniseeritakse ja surutakse tahaplaanile.
Mõnikord juhtub, et tugevus , auahnus-tunnustusiha(megalothymia) ning tarkus saavad kokku ühes isikus, ning see sümbioos suudab haarata võimu orjameelse enamuse kiuste. Näiteid saab ajaloost tuua kamaluga.
Stakan

eering ütles ...

Valige Iseseisvuspartei ja te saate 4 aastaks tasuta tsirkust! Neil on varikabinetki valmis, seal näiteks põhiharidusega sotsiaalminister Veiko Rämmel, kel mingi ime läbi tekkinud teoloogiline kõrgharidus - irw! Tuletan meelde, et Rämmel on kõrgkooli õpingutelt eksmatrikuleeritud akadeemilise suutmatuse tõttu, esitades kõrgkooli sisseastumisel võltsidtud keskharidust tõendava dokumendi, mis hiljem välja tuli.

Anonüümne ütles ...

Ettevaatust EKRE-ga!Sääl ridades istuvad lambanahas hundid!