laupäev, 20. juuni 2015

Euroopa Liit ja Nõukogude Liit

Umbes 15 aastat tagasi õnnestus mul käia Maastrichtis Euroopa ajakirjanduskeskuse juures ühel koolitusel. Vestluses ajakirjanduskeskuse töötajate, see on siis euroametnikega julgesin avaldada arvamust, et Euroopa Liit on samasugune kolhoos nagu Nõukogude Liit- palju erinevaid kultuure kokku pandud, mida tegelikult miski ei seo ja mis on hukkumisele määratud. Selle peale vaadati mind nagu mingit tonti ja öeldi, et kuidas ma üldse julgen nii mõelda, et kuidas on samasugused kui Nõukogude Liit oli läbinisti halb ja Euroopa Liit on läbinisti hea. Et kultuurid on küll erinevad, aga väärtused, need on Euroopa Liidus samad. Väärtused siis nagu solidaarsus, teineteise mõistmine ja abistamine. Kõige häälekamad ametnikud paistsid olevat kreeklased ja inglased ja neil oli silmis selline läige nagu mingitel ususekti liikmetel, nii et ma pidasin paremaks nendega sügavamasse vaidlusse mitte laskuda. Korraks mõtlesin isegi, et võibolla olen ise mingi idioot, kes ei saa aru, mis on tegelikult hea. Kuigi juba siis oli Euroopa Liit maailmas kõige aeglasemalt arenev majandus, millega liitumine tundus majanduslikus mõttes hullumeelsusena. Aga kui väärtused on õilsad ja ühtsed, no võibolla siis isegi veab välja.

See juhtus siis hea mitu aastat enne Eesti liitumist Euroopa Liiduga. Pärast seda suudeti kõigile eestlastele selgeks teha, kui hea on Euroopa Liit. Jutt oli umbes selline, et ilma liiduta ei saa Eesti hakkama, et kui ei lähe Euroopa Liitu, siis tõmmatakse SRÜsse. Ei pidavat aitama isegi NATOga liitumine- väideti nimelt seda, et ilma Euroopa Liiduta Eestit NATOsse ei võeta, kuigi see tundus kummaline, sest mitmed NATO riigid Euroopas nagu Norra ja Island ei kuulu Euroopa Liitu ja ei kavatsegi liituda.

Nüüd on Eesti olnud 10 aastat Euroopa Liidus, kõik kohad on täis kiigeplatse ja kergliiklusteid, aga pole kiikujaid ega teede kasutajaid. Üksvahe täitusid kergliiklusteed rulluisutajatega, sellest sai presidendiproua eestvedamisel lausa rahvussport, aga pärast Evelin Ilvese õnnetut haigestumist borrelioosi ja rulluisuvaimustuse hääbumist on ka ülejäänud uisutajad teedelt kadunud. Haigutab tühjus.

Ja ega kedagi eriti ei häiri, et Eestist inimesed massiliselt lahkuvad. Vastupidi, Soome juhid on isegi välja öelnud, et neile eestlastest töötajad väga meeldivad. Noored eestlased töötavad, ostavad omale maju ja teevad lapsi Soomes. Ja mitmel pool mujal. Türgi liitumisläbirääkimiste ajal Euroopa Liiduga ei tehtud erilist saladust, et türklaste väärtushinnangud eriti kedagi ei huvita- tähtis on see, et Türgi on  80 miljoni inimesega turg, kellest enamus on noored, keda saaks rakendada vana Euroopa ettevõtetes. Tööjõu väljavoolu silmas pidades on Eesti isegi Euroopa Liidule peale maksnud, nagu on välja arvestanud kogenud pangajuht Indrek Neivelt.

No ja kus on need palju kiidetud väärtused nüüd, kui häda käes, võib küsida. Kreeka oli suur Euroopa Liidu sõber siis, kui raha sisse voolas. Nüüd, kui peab midagi vastu andma, käib Kreeka peaminister pigem Moskva kui Brüsseli vahet. Inglased- suured eurooplased- valisid viimastel parlamendivalimistel kandidaadi, kes lubas britid Euroopa Liidust välja viia. Et jumala eest mitte oma rikkusi Euroopa vaestega jagada. Kus on siin solidaarsus ja üksmeel? Ja ega eestlasedki paremad pole- kuni raha tuli, oli kõik hästi. Aga kui peab teisi abistama hakkama, vastu andma, põgenikke enda juurde võtma, siis ei taheta sellest midagi kuulda.

Mispoolest erineb see Nõukogude Liidust, mis pärast majanduse stagneerumist, kütusekriisi  ja toidutalonge lihtsalt kokku kukkus?!

Kommentaare ei ole: