esmaspäev, 11. jaanuar 2016

Eesti on läbi kukkunud ja ... müügis

Äripäevas Kaur Kenderi laste sündi puudutava artikli juures on põnev kommentaar:

Peaksime käituma nagu avatud liberaalsele turumajandusele sel puhul kohane, kui enam välja ei tule, läheb müüki. Ehk lihtsalt öeldes EV avalikule elektroonilisele enampakkumisele panna ja saadud raha EV kodanike vahel võrdselt ära jagada. Eks siis peale seda juba igaüks ise vaatab kuda ja kuhu edasi.

Väga teravmeelne arvamus. Ja nii ta paraku on- Eestis viljeldava poliitika puhul tähendab ebaõnnestumine müüki. Ning, NB! Eestit ei tule enam müüki panna- ta juba ongi müügis. Sest see, mida praegu tehakse e-isikutunnistuste puhul välismaalastele, on puhas oma riigi mahamüümine. Küsite, et kuidas, palun?! Aga väga lihtne: igaühel, kes on ostnud omale Eesti e-residentsuse, on õigus Eesti riigi tulevikus kaasa rääkida. Ehk siis kõigil neil e-residentidel, keda 10 aasta pärast peaks olema 10 miljonit, on õigus kaasa rääkida, näiteks selles, kas ja kui suured on Eestis lapsetoetused ning kuidas ja milliseid võõramaalasi peaks Eestisse sisse laskma. Kui see pole oma riigi jupikaupa mahamüümine, siis mis see on?! Ok, see on, esialgu veel virtuaalne müük, aga ikkagi, ühel hetkel võib see muutuda reaalseks. Näiteks, olukorras, kus e-residendid, kes on end Eesti ellu ühel või teisel moel sisse söönud, tulevad ühel päeval välja ultimaatumiga, et neil peaks olema õigus Eesti elus kaasa rääkida, näiteks osaleda valimistel. Eesti valitsusel pole muud teha, kui nõustuda. Ja edasi, mis huvi peaks olema e-residendil suurendada Eestis lapsetoetusi, kui ta ise siin ei ela. Tema jaoks on isegi parem, kui eestlasi pole mitte miljon, vaid 10 tuhat, sest sedasi saab ta oma e-riigi hüved ikka kätte, aga ei pea osalema aborigeenide ülalpidamises.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Inno, kas Sa näed seost valdade ühendamise ja sellega seoses reguleeruva valijameeste arvu reguleerimisel enne valimisi?

Inno ütles ...

Seal võib kindlasti kokkuleppeid sündida, stiilis, et ei sunni ühinema, kui hääletate teatud kandidaadi poolt.