kolmapäev, 24. veebruar 2016

Eesti võiks pakkuda väikerahvastele turvatunnet

Väljavõte Vanity Fairi veebist.

Enne teist ilmasõda oli Eesti üle maailma kuulus, kuna pakkus väikerahvastele, teiste seas juutidele kultuuriautonoomiat, ehk teiste sõnadega turvatunnet. Täna on maailmas, eriti Euroopas kujunenud välja olukord, kus paljud väikerahvad, teiste seas juudid vajavad kaitset. Paljudes riikides, näiteks Prantsusmaal, Saksamaal ja Rootsis, kuhu on vastu võetud ohtralt immigrante, on sagenenud rünnakud juutide suhtes. Nagu kirjutas hiljuti Vanity Fair, on juudid hakanud Prantsusmaalt põgenema. Niisamuti tunnevad juudid end ebakindlalt Rootsis.

Eesti ei suuda nagunii massiliselt immigrante vastu võtta ja ega immigrandid eriti Eestisse ei trügigi. Tänasele vabariigi presidendi kõnele mõeldes võiks Eesti sulgeda üldse ukse massi-immigratsiooni ees ning pakkuda väikerahvastele, teiste seas juutidele turvatunnet. Loomulikult tunnevad end sellest kindlamalt kõik Eesti kodanikud ning kaob vajadus Odini sõdalaste ja muude sääraste omaalgatuslike grupeeringute järele. Eestisse saaksid tulla Euroopas taga kiusatud juudid, niisamuti nagu võttis Euroopas taga kiusatud juute vastu USA teise ilmasõja ajal. USA võitis sellest päris palju, Rootsis sündinud ja USAsse edasi rännanud president Ilvese ema oli väidetavalt samuti juut, või siis venelane.

Samuti saaks Eesti pakkuda turvatunnet teistele rahvastele, näiteks soomlastele, rootslastele, sakslastele või prantslastele, kes tunnevad end oma kodumaal ebakindlalt. Miks mitte ka venelastele, keda oma kodumaal taga kiusatakse.

Praeguses Euroopas on kõige defitsiitsem väärtus turvatunne, nii nagu sõja ajal. Turvatunnet pakkudes on võimalik väga palju võita.

Kommentaare ei ole: