laupäev, 19. märts 2016

Eesti oli holokausti test-site?

Kuivõrd Eestis olid mõne loetud kuuga 1941. aasta sügisel tapetud kõik juudid ja Eesti oli kuulutatud ametlikult judenfrei, siis võib Eestit pidada holokausti nn test-site'iks, sest pärast seda 1942. aasta jaanuaris kuulutati Saksamaal Berliini lähedal Wannsee konverentsil välja Endlösung, mis tähendas juutide hävitamist Euroopas ja Nõukogude Liidus (die Endlösung der Judenfrage- juudiküsimuse lõpplahendus). Alles siis läks lahti juutide massiline hävitamine Poola territooriumile ehitatud natside surmalaagrites: Auschwitz, Chelmno, Treblinka, Majdanek, Belzek ja Sobibor.

Miks just Eesti? Alfred Rosenberg, natside üks peaideolooge oli pärit Eestist, ta tundis kohalikke olusid ja on võimalik, et Eesti valiti testimise kohaks välja just seetõttu. Eestis prooviti asi ära ja mujal taheti hiljem korrata seda, mis juba tehti ära Eestis. Eesti omab seetõttu erilist tähtsust holokausti ajaloos. Eestis kasutati erinevaid juutide hävitamise vorme: nii näljutamist, tulistamist kui gaasitamist. Perekonnad lahutati, mehed, naised, lapsed eraldi. Iga grupp hukati eraldi, nii nagu hiljem suurtes laagrites. Võimalik, et Eestis kasutati juba surnukehade põletamist.

Ime, et Eestisse pole tehtud holokausti muuseumi, kuna Eesti oli holokausti osas teerajaja. Eestis kasutatud ja katsetatud meetodeid rakendati hiljem mujal suuremas mastaabis. Selline muuseum võiks Eesti vastu kogu maailmas huvi äratada, ja seda mitte halvas mõttes. Vastupidi, Eesti saab sellega kompenseerida juutidele põhjustatud valu ja kannatused.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas juutide gaasitamist Eestis mõni tõsiseltvõetav allikas ka kinnitab?

Inno ütles ...

Ühe tunnistaja ütluse põhjal gaasitati Pärnus väikseid lapsi ja kui nad maha vingerdama jäid, siis tehti süst. Võimalik, et Eestis katsetati laste peal gaasi, mida hiljem suurtes tapamajades kasutati.

Anonüümne ütles ...

Ühe kindlaks tegemata isiku poolt kellegile räägitud jutt ei ole mingi tõend, vaid kuulujutt.

Anonüümne ütles ...

Harrastusajaloolane võiks endale selgeks teha, mis tähendab allikakriitika.

Anonüümne ütles ...

Inno, pane see ka üles, et eestlased sõid väikseid lapsi soola ja pipraga. Üks naine rääkis.
Ja et eestlased vihkasid juute nii koledasti, et andsid neile maailmas esimese kultuurautonoomia - mis ongi ju selge holokaust. Nii et eestlased tegid holokaustaga algust - hõissa, oleme maailmas esimesed! Mis need tühjad hispaanlased, kes juba 14. sajandil juudid välja ajasid, meie kõrval ka on!

Aga muide, nimi Inno tähendavat ühes lõunaeesti murrakus juudivihkajat. Ja nimi Tähismaa jälle tähendavat ühes põhjaeesti murrakus holokausta. Mulle tuttav koristaja rääkis, ta olevat koristanud vahepeal ülikooli võimlat, kus keegi keeleteadlane korvpalli käinud vahel mängimas.
Vaat kui palju tarkust! Pange üles!

Anonüümne ütles ...

Mulle rääkis üks inimene (kahjuks tema nime ei tea), et kuu on juustust tehtud. Huvitav, miks meile sellest siiani räägitud pole?!