kolmapäev, 9. märts 2016

Eesti on Euroopa Liidus nagu naine, kes elab mehega koos ainult raha pärast

Ajal, kui Inglismaa plaanib astuda välja Euroopa Liidust ehk nn Brexiti taustal on paslik arutleda teemal, miks on Euroopa Liit üldse Eesti jaoks vajalik. Ma mõtlen ausalt analüüsides asja, mitte emotsionaalselt.

Kõigepealt, olgem ausad, Eesti astumine Euroopa Liitu oli puhtalt emotsionaalne otsus. Valdav enamus Eesti inimestest ei teadnud, misasi see Euroopa Liit üldse on. Nii nagu Ameerikat teati põhiliselt Dallase seriaali põhjal (ja kujutati ette, et kõik ongi Ameerikas nii nagu Dallases), nii teati Euroopat põhiliselt ühe kikilipsuga härrasmehe Toomas Hendrik Ilvese järgi. Ja kui Ilves ütles, et Euroopa Liit on ok, siis arvas ka rahvas, et on ok. Oli üksikuid skeptikuid, kes ütlesid, et Euroopa Liit on jama, aga neid keegi ei kuulanud. Ega keegi ei analüüsinudki tollal Euroopa Liidu plusse ja miinuseid Eesti jaoks, mingeid uuringuid ei tehtud. Euroopa Liidu esindus maksis kinni ulatusliku ajupesu ning selle tulemusel otsustas eesti rahvas kümme aastat pärast ühest liidust välja astumist end siduda uue liiduga. Olgem ausad, see oli suur samm tundmatusse, mille tegelikku sisu on hakatud alles viimastel aastatel aduma.

Kõigepealt peamine väide, millega eesti rahvast veendi ja ühtlasi hirmutati oli see, et kui ELiga ei liitu, siis NATOsse ei saa. Keegi ei rääkinud sellest, et paljud NATO riigid, eesotsas muidugi USAga pole üldse Euroopa Liidus. See ei kottinud kedagi. Ja teisalt, nagu me nüüd teame, pole Euroopa Liidust kellegi kaitsjat. Kamoon, kas usute tõesti, et kreeklased ja portugallased tulevad Eestit kaitsma?! Isegi Inglismaa on andnud mõista, et kui asi ikka tõsiseks läheb, siis nemad Eestile appi ei tule. Lähim arvestatav liitlane on Poola, aga nemad on Eesti sõprade leedukatega karvupidi tülis ühe maalapi pärast, mis kiskus vahepeal peaaegu sõjaks juba ning ma kujutan ette, et kui pakkuda Poolale seda maajuppi, siis loobuvad nad koheselt Leedule ja teistele Balti riikidele appi tõttamisest. Lõppude lõpuks, me oleme kõik inimesed, nagu on selgunud praeguses migrandikriisis, kus reaalses kriisiolukorras kõik ELi välja reklaamitud „väärtused” ükshaaval muda sisse tambitakse.

ELi puhul räägiti kaubanduse väljavaadetest, aga olgem ausad, milliseid kaupu siis Euroopa Eestist niiväga ootab?! Pigem vastupidi, eestlastele makstakse peale maa söötis hoidmise eest (nn niitmistoetus), et jumala pärast mingeid kaupu ei toodetaks ja Euroopasse veetaks. Miks? Sest Euroopas käib nn ületootmine, mis tegelikkuses tähendab seda, et vanad olijad ei taha oma positsioone uutele käest ära anda. Lisaks sellele saavad vanad olijad mitu korda suuremaid otsetoetusi, mis muudab tootmise Eestis pehmelt öeldes mõttetuks. Ainus võimalus oleks müüa Venemaale, mis on olnud Eesti kaupade traditsiooniline turg, aga ELi sanktsioonide tõttu ei saa kaupa Venemaale müüa. Seetõttu peavad Eesti põllumehed lihtsalt oma tööst ja leivast loobuma. Olgem ausad, Vene turu äralangemine on põhjus, miks tegelikult Eestis maaelu välja sureb. Ma toonitan: see on tegelik põhjus. Ja see on ka praeguse haldusreformi põhjus. Sest maaomavalitsustesse pole enam rahvast alles jäänud ja riik ei jõua neid enam üleval pidada. Maaelu väljasuremine on Eestile omakorda tõsine julgeolekuoht. See on tõde, sõbrad. Valus tõde.

Euroopa Liit võimaldas tööjõu vaba liikumist, aga seegi on Eestile kahe otsaga asi. Kas Eesti huve arvestades on ikka niiväga hea, et Eestis kohaliku maksumaksja kulu ja kirjadega hariduse saanud spetsialistid, kes on Eesti kõige suurem rahvuslik rikkus, et nad üksteise järel väljamaale lähevad. Võtame näiteks arstid, keda Eestis oli veel mõni aasta tagasi piisavalt või isegi veidi üle, aga kellest täna juba puudust tuntakse. Tekib küsimus, kellele Eesti niigi kurnatud maksumaksja neid arste siis koolitab?! Rikastele norra, rootsi ja soome rantjeedele?! Kelle põhiline sissetulek tuleb Eestis asuvatest tehastest, kus inimesed teevad Norrast, Rootsist ja Soomest 4-5 korda madalama palga eest orjatööd. Midagi on nagu väga viltu siin, mõistate, capiche?

Ma sain aru, et Eesti liitus Euroopa Liiduga põhiliselt raha pärast. Umbes nagu naine, kes abiellus ja elab mehega koos ainult raha pärast. Sellise ettearvamatu ja vägivaldse mehega, kelle heaks peab hommikust õhtuni orjama, et siis mõned korrad aastas saada omale mõni ilus läikiv asi ja kord välismaal käia. Ok, võibolla on raha ja asjad tähtsad. Aga ma mõtlen nii, et kui nüüd ära lahutada, siis läheb vara ju pooleks, naine saab omale jätta oma osa ning elada edasi nii nagu ta ise tahab. Või kuidas?!

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas ainult EL-st (mis ei kaitse) väljaastumiset oleks kasu, kui ei astu välja NATO-st? Karta on, et Eesti NATOsse kuulumine Venemaale ei meeldi, EL-s või ei.

Inno ütles ...

Vahet pole, sest EL on oma olemuselt tolliliit, mis seab nii impordile kui ekspordile ranged piirangud. Lisaks üha suurenev surve rahandusasutustele. Neist piirangutest võidavad suured, näiteks Saksa autotootjad, Eesti saab pigem kahju. Kui sellest välja saaks, siis oleks palju lihtsam sõlmida vabakaubanduslepinguid USA, Hiina ja SRÜ riikidega. Oleks mõeldav Eesti kui Läänemere Singapur või Šveits.

Inno ütles ...

Üks asi veel: ELis muutub Eesti peenrahaks. Kui Venemaa ja EL lähevad tõsisemalt vastakuti ja Venemaa näiteks EList 1% ära võtab, siis ELi jaoks pole see suurt midagi, selle nimel isegi ei pingutata, aga Eesti jaoks on see 100%. Selleteemaline diskussioon mängiti läbi BBC sarjas, kus jutt oli rohkem Lätist. Seetõttu on Eestil pikemas perspektiivis väga ohtlik lasta end suures liidus ära lahustada. Samal põhjusel oli Eestil halb olla nõukogude liidus. Tunnetuslikult teatakse praegu Eestit üha vähem. Kui varem oli ta ESTONIA, kõik teadsid, siis nüüd lihtsalt üks tiny part of EU. Ja Eesti tõmbub pidevalt kokku: kaovad lennu- ja rongiliinid, kiduvad sadamad, rahvas lahkub, elu sureb vaikselt välja. Huvi puudub ühesõnaga. Eesti peab üha rohkem endast ELi heaks ära andma, aga vastu saab üha vähem. ELis arenevad kiiresti keskused- Berliin ja Pariis, isegi Amsterdam ja Kopenhaagen- ääremaad jäävad paratamatult kängu.

Anonüümne ütles ...

Inno, nac tasub ka põllumajandusteemadega kursis olla - PRIA just keerab nendel nn. euroheina tegijatel kraane koomale, lubades seda teha vaid väikemaaomanikel (kuni 10 ha taludel) ja isegi seal teatud protsendi, ülejäänu kas pead karjatama loomi või siis heina ära vedama, hekseldamisele tahetakse piir panna...mis maaelu väljasuremisse puutub, siis Vene turg pole ainus põhjus, pigem meenutaks neid varasemaid kõrbemisi Vene turul (2007/2008 jm.), tegelik põhjus on see, et valitsusel on savi, mis äärealadel toimub...eredaim näide on ntx. koolide/sõjaväeasutuste toitlustamine - kümned talud saaksid oma jalad alla, kui riik neilt toodangut (puhast, kodumaist ja rammu täis) ostaks, et seda lastele ja sõduritele sisse sööta, aga riigihange paneb asjad paika - leib Saksamaalt, konservid Rootsist, nuudlid Itaaliast ja kuivatatud banaanid Hispaaniast..ja kohalik talumees otsigu ise, kuhu oma mahetoodang sokutada, ainus kord, kui riigile maainimesed meelde tulevad, on tuludeklaratsioonide esitamise aeg - siis kooritakse iga sendi pealt, mis on õnnestunud kõrvale panna, kas siis kraavipervelt lõigatud võsa müügilt või turul müüdud käpikupaari pealt,

Inno ütles ...

No näete siis! Aga need totrad riigi-, õigemini küll eurohanked on ju samuti Brüsselist peale surutud. Muidu saaks Eesti põllumees Eesti sõdurit vabalt toita ja peakski seda tegema.

Anonüümne ütles ...

Maaelu sureb igal pool välja, mitte ainult Eestis. Põhjuseks ei ole mitte Vene turu äralangemine, vaid see, et põllumajandus on muutunud oluliselt efektiivsemaks ega vaja enam endises mahus töökohti. Samuti meeldib enamusele inimestest linnades elada.

Inno ütles ...

Täpselt sama juttu efektiivsusest maaelu väljasuremise põhjusena räägiti nõuka aja lõpus, mil paljud talukohad jäid tühjaks, ometi läks väga palju inimesi pärast Eesti iseseisvumist linnast maale, et talusid taastada. Enamus neist elab siiani maal ja hoiab maaelu alles. Päris kõike ei saa ka masinatele usaldada, maaelu nõuab paindlikkust ja inimene on märksa paindlikum kui masin. Pealegi ei tähenda maaelu ainult põllumajandust, põllumajandus on maaelust ainult väike, aga samas oluline osa.

Anonüümne ütles ...

Innole tema õigete arvamuste ja võrdluste eest maksimumpunktid. Selline mees peaks olema valitsuses, kus praegu on vaid marionetid!
Venemaaga hirmutamine ja majanduskoostöö eiramine on rahvale tõepoolest kalliks maksma läinud. Russofoobia külvamine on kasulik vaid EL funktsionääridele.

Inno ütles ...

Kusjuures, kui panete tähele, siis Eesti eksport Venemaale läks kõik sanktsioonide alla, aga Saksa eksport, sõiduautod ja muud masinad ei läinud, läbi Eesti loodi Saksa autode Venemaale vedamiseks lausa eraldi roheline koridor, millele Eesti võimukandjad pidid kulpi lööma. Niimoodi käivad asjad!