pühapäev, 20. märts 2016

Kohvik tutvustab holokausti käigus tapetud Eesti juute: Härmo Pant

Härmo Pant (juudipäraselt Hirsch Bant) oli üks neist, kes võitles Eesti Vabariigi eest Vabadussõjas punaste vastu, hiljem tõlkis eesti kirjandust juudi keelde. 1935. aasta 24. veebruaril omistati Pantile Eesti Punase Risti III klassi teenetemärk.

Pant jäi 1941. aastal pärast sakslaste tulekut Eestisse ja hukati 25. septembril 1941. aastal Tallinnas Liiva kalmistu taga metsas.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

https://et.wikipedia.org/wiki/Suves%C3%B5da

Jõudnud Pärnu-Emajõe joonele, peatasid sakslased pealetungi, et oodata järele Peipsi järvest ida pool liikuvaid väeosi. Sakslaste rünnakuplaani järgi pidid need väeosad jõudma enne Soome laheni, et ära lõigata Eestis asunud punaväe grupeeringu taganemistee.
See sakslaste plaan õnnestus täielikult 7. augustil. Sakslased tõid juurde veel ühe korpuse ning rünnates Omedu juurest ristuvate löökidega Emajõe joonelt põhja ning kirde suunas, piirasid sisse Emajõe joont kaitsnud Vene väeosad. Umbes 10 000 punaarmeelast võeti vangi.

Anonüümne ütles ...

Inno, Tartu vangla õuel asuvast kaevust tõmmati 1941.a. juulis välja ca 192 NKVD poolt tapetud eestlast, millal sa neid tutvustama hakkad..? Üks nendest oli kirjanik Jüri Parijõgi, oled temast midagi kuulnud..?

Inno ütles ...

Neist NKVD poolt tapetud eestlastest on väga palju räägitud, aga juutidest mitte midagi. Isegi nõuka ajal oli juutide teema tabu.

Anonüümne ütles ...

Ei olnud tabu - Klooga surmalaager ja Tartu tankiktõrjekraavid olid 60-ndatel kuum teema, ajalootundides räägiti, kuidas juute nagu kärbseid likvideeriti..
Mis aga endiselt on tabuteema, on 1941 hävituspataljonide tegevus Eestis, üks põhjus vbl see, et mitmed nende järeltulijad on hetkel aktiivsed avaliku elu tegelased, kes ei soovi oma vanemate-vanavanemate kahtlast tegevust kuidagigi kommenteerida,

Inno ütles ...

Ei räägitud mitte juutidest, vaid nõukogude kodanikest, keda hävitati. Juudid olid nende seas. Hävituspataljonidest on aga juttu ajalooõpikutes. Hävituspataljonid on kehv argument juutide hävitamise õigustamiseks, sest hävituspataljonide koosseisus olid põhiliselt venelased. Selle põhjal oleks tulnud hoopis venelased kõik maha tappa Eestis, või mis?

Anonüümne ütles ...

Juute oli hävituspataljonides, eriti juhtkonnas, väga palju. Nagu siin viidatud, juudid tunnistavad ka ise, et väga paljud neist läksid hävituspataljonidesse. Mart Laar väidab oma Suvesõja raamatus, et juutidel oli lisaks veel oma, ainult juutidest koosnev hävituspataljoni üksus.
Nagu öeldud, Nürnbergis suudeti ära tõestada vaid 474 juuti hukkamine Eestis. Nii palju võis juutidest punaväelasi, NKVD-lasi, hävituspataljonlasi ja parteiaparatšikuid ka olla.

Inno ütles ...

Ok, ma saan aru, et juutide hulgas oli kommuniste ja muid mässajaid, kes osalesid hävituspataljonide tegevuses. Aga juudid olid valdavalt arstid, advokaadid, kaupmehed ja ametnikud, ühiskonnas lugupeetud inimesed, kelle hukkamine üksikute rahvuskaaslaste pattude pärast on kummaline. Siis oleks pidanud kõik venelased Eestis hukkama, sest hävituspataljonides olid põhiliselt venelased.