reede, 22. aprill 2016

Eesti- jumala poolt hüljatud maa?

Täiendusena Irja mõtisklusele Savisaarest kui Laatsarusest ja Laarist kui pidalitõbisest tahaks lisada ühe arutluse Eesti kohta laiemalt.

Eestis on küll tavaks laulda, et looja hoiaks Maarjamaad ning Eesti hümni sõnades on palve jumalale, et ta Eesti üle valvaku ja olgu tema kaitsja, aga tegelikkuses võib Eestit pidada jumala poolt küllalt hüljatud maaks. Nagu kirjutas kunagi väliseesti kirjanik Jan Beltran oma Portugali käsitlevas teoses, millega on ilmselt silmas peetud Eestit.

Võib küsida, et kuidas nii, Eestis ju ikka usutakse jumalat ja eestlased on küllalt jumalakartlik rahvas.  Vähemasti on selline levinud arusaam.

Aga ühes asjas tuleb küll välja, et jumal on Eesti hüljanud, ja sellele on raske vastu vaielda, sest see puudutab laste sündi. Lapse sündi või lapse tulekut peetakse klassikaliseks jumala õnnistuseks. Lapsed on ühiskonna tervise näitaja. Lapsi sünnib Eestis aga vähem kui kunagi viimase paarisaja aasta jooksul ning räägitakse juba samasugusest eesti rahva väljasuremise ohust nagu oli pärast muistset vabadusvõitlust või Põhjasõda, kus Eestis oli rohkem näha loomade kui inimeste jälgi.

Jumala puhul võib edasi küsida, miks on jumal Eesti hüljanud. Kuivõrd jumal on inimeste jaoks väga isiklik asi ja jumal ilmutab end igale inimesele erinevalt, siis on sellele küsimusele väga raske vastata: iga inimene peab vastuse leidmiseks enda sise vaatama.

Kui aga vaatame veidi laiemalt, siis juute peetakse jumala poolt välja valitud rahvaks, kellele on osaks saanud nii jumala õnnistus kui karistus. Kui me aga vaatame juutide arvukust, näiteks Iisraeli rahva-arvu, siis märkame, et see kasvab jõudsalt (graafik Vikipeediast):


Mis tähendab, et viimase 50 aasta jooksul on Iisraeli rahvaarv peaaegu kümnekordistunud, viimase paarikümne aastaga pea kahekordistunud.

Kui varem räägiti, et Eesti rahvastiku kasvu pidurdab okupatsioon ja vabaduse puudumine, siis vabaduse ajal on rahvaarv pöördunud hoopis langusesse. Mis justkui annaks mõista, et vabadus pole jumalale meelepärane tegu või siis pole eestlased osanud vabadust ära kasutada rahvaarvu suurendamiseks. Või on Eesti lihtsalt ühel või teisel põhjusel jumala poolt hüljatud maa?

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Jumal ei hülga kedagi - kõik on inimese valikutes kinni, kuid kuidas Sa, Inno, mõtestad lahti valge rassi üleüldist vähest sigimist ja eelseisvat hääbumist?

Irooniata,


a.

Anonüümne ütles ...

No siis on Portugal veel rohkem jumala poolt hüljatud maa kui Eesti - lapsi sünnib veel vähem.

Inno ütles ...

Mõlemad on head küsimused, millele mul vastus puudub kahjuks.

Franz ütles ...

"siis vabaduse ajal on rahvaarv pöördunud hoopis langusesse"
See on ju kõigis postsotsialistlikes riikides niimoodi.

Franz ütles ...

Iisraeli rahvastiku on kasvanud suures osas sisserännu arvelt.

Anonüümne ütles ...

Just täpselt, Franz, nii see on. Siit omakorda võib jõuda järeldusele, et sotsialism oli inimsõbralikum (nii suur valim inimesi ilmselt ei eksi).


Tõsi küll, öeldakse veel teistmoodi: kui kapitalism on sotsiaalselt mäda, siis sotsialism on kapitaalselt mäda... see nagu natuke nali, aga eks igas naljas ole pisut ka tõtt.


Huvitav kas kuidagi saaks kapitalismi ja sotsialismi headest külgedest "kokku õmmelda" inimsõbraliku ühiskonnamudel või rikub inimene, see va paradoksidest kubisev olevus, jälle kõik ära?

Anonüümne ütles ...

Mujal võib laps ju jumala õnnistus olla, aga Eestis tähendab isegi üksainus laps peaaegu kindlalt vaeseks jäämist.