laupäev, 30. aprill 2016

Eestis tulemas sõda

Väljavõte Postimehe veebist.

Ei pea ilmselt olema kõige teravam kriit karbis, et aru saada, et Eestis on lähiajal tulemas sõda. Kõik märgid lihtsalt näitavad seda. Ja jutt heidutusest - no see on lihtsameelsete lollitamiseks - lapski teab, et Venemaad pole võimalik heidutada. Nii monglid kui Napoleon ja Hitler on oma vitsad ajaloos kätte saanud.

Kui Venemaaga arveteõiendamiseks läheb, on laual ainult kehvad ja veel kehvemad variandid. Küsige soomlaste käest, kui ei usu. Venelastega rinda pistnud soomlased on siiamaani nii hirmul, et ei julge NATOssegi astuda.

Eesti alistus 1939. aastal Venemaale ilma ühegi püssipauguta, aga nüüd ollakse vähemalt juttude põhjal valmis nii laiaulatuslikuks sõjaks, mis kõige koledama variandina Eestist märga plekkigi alles ei jäta. Avalikkuses tehakse Venemaad igal võimalusel maha, aga tegelikult on välisminister Sergei Lavrovil õigus, et Balti riigid pole osanud olla tänulikud neile kätte mängitud võimaluse eest olla iseseisvad. Ja kui seda pole tehtud, siis ...

Aga ega praeguses olukorras enam tagasiteed ei ole ka - pinged on nii üles kruvitud, et sõda on ainuvõimalik lahendus. Ühte asja tasuks siiski meeles pidada: sõda ei ole mäng. Eestist tuleks kiiremas korras evakueerida naised ja lapsed.

Panin üles ka küsitluse sõja kohta.

15 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mis on Sinu arvamus, et millal siis see juhtuma hakkab? Sellel suvel? Rio ajal?

Anonüümne ütles ...

Õnneks on mõned paanikaõhutajad juba Eestist evakueeritud.

Inno ütles ...

Kuivõrd kõik ootavad, et see toimub Rio ajal, siis ma eeldan, et see toimub varem, võimalik, et lähiajal. Venemaa analüütikud on teinud tihti selle vea, et eeldanud, et Venemaa käitub nii nagu varem. Aga Venemaa on täiesti ettearvamatu ja see on tema tugevus.

Inno ütles ...

Mis paanikasse puutub, siis alati tuleb loota parimat, aga olla valmis kõige hullemaks. See on tuhandete aastate vanune ellujäämisõpetus.

Anonüümne ütles ...

Ega venelane ei jäta Peterburi uksealust kaitsmata - ikkagi Venemaa suuruselt teine linn, koos Suur-Peterburiga on elanike arv täiesti muljetavaldav ja endine pealinn pealekauba. Loogiline tegelikult.

Esimene samm sõjaohu taandamiseks oleks see, kui NATO raskerelvastus Baltikumist tagasi minema viidaks, pärast seda saaks ehk jälle diplomaatilisi kanaleid kasutada. See on muidugi niisugune samm, mis igaühele juba pähe ei mahu ja teostumise tõenäosus... nojaa. :D

Lavrovil on üldiselt õigus tõepoolest. Mis me oma nn iseseisvusega tarka oleme teinud? Pantisime selle Brüsselis ja Washingtonis. Sisuliselt.
Samas õudne kisa Venemaa suunal muudkui kestab. Ajalugu on jälk igatpidi, aga kord oleks vaja ajaloost üle saada.

Anonüümne ütles ...

Mille eest me siis peaksime Lavrovile ja Venemaale tänulikud olema? Et meid 50 aastat okupeerinud ja koloniseerinud röövel suvatses lõpuks, ilma verevalamiseta koju tagasi minna või? See, et verevalamist polnud, on loomulikult väga hea aga sellest ei piisa, et ahistajat tänama ja kiitma hakata. Kas Venemaa on meie ees kuidagi vabandanud tehtud ülekohtu ja sigaduste eest? Minu teada mitte. Venemaa vabandagu süütult mõrvatud ja küüditad eestlaste eest, andku teada, et nad kahetsevad kordasaadetut, küll siis ka eestlased on piisavalt suuremeelsed, et andestada.

Inno ütles ...

Venelasi mõrvati ja küüditati veel rohkem, mille eest nad vabandama peaksid?! Ja mida on Eesti teinud venelaste heaks, et nad vabandada võiksid?! Eestis on viimased 25 aastat venelasi sõna otseses mõttes ahistatud, neilt on võetud põhiõigused rääkida emakeeles ja osaleda valimistel, see on sama kui võtta Soomes rootslastelt rootsi keele kõnelemise ja parlamendivalimistel osalemise õigus.
Eesti tegi kõigepealt suure vea sellega, et üldse venelased Eestisse jäeti- see oli nii toonase presidendi Lennart Meri kui sotsiaalministri Marju Lauristini suur soov. Ent erinevalt Lauristini 0-kodakondsuse ideest, mida rakendati näiteks Leedus, Eestis elanud venelastele kodakondsust ei antud. Kujutate ette- kari venelasi ja ilma kodakondsuseta. Kes oli väga kerge saak Vene eriteenistustele või milleks iganes.

Anonüümne ütles ...

Üheksakümnendate alguses lahenes nii mõnigi pingeline olukord tegelikult ikka väga rahumeelselt, selle eest võiks tõesti tänulik olla. Väljendada võiks seda kasvõi mitte arutu sõimamisega.
Muide tunnistas N.Liit MRP salaprotokollide olemasolu juba 1989 lõpus, kui ma ei eksi, siis oli see otsus vist lausa 24.detsembri kuupäevaga mis tol aastal oli pühapäevane päev. Selle otsuse teksti oleks ka tänastel eestlastel kindlasti huvitav uuesti lugeda.
Muidugi ei ole tänases Eestis MRP enam teab mis soositud teema, tolsamal 1989. aastal oli tolleaegse parlamendi MRP-komisjoni juht ju ei keegi muu kui Savisaar isiklikult etc...

Ausalt öelda ma pelgan, et sellest hetkest kus oleks eestlane saanud ja võinud suuremeelne olla, on vist juba pisut üle 25 aasta möödas. Pelgan sellepärast, et teinekord ei pruugi see nii lihtsalt minna.

Anonüümne ütles ...

Inno, ajalugu on su nõrk külg ning rahvusvaheliste suhete sellega seostamine samuti. Soomes oli rootslaste roll absoluutselt teine kui venelaste roll Eestis. Soome esmaasukad võisidki olla rootslased - samas Eesti esmaasukad ei olnud ühelgi juhul venelased. Soome riigi ülesehitusel tegid rootslased pea sama palju kui soomlased ise. Eesti riigi ülesehitamisel ei teinud venelased peale selle takistamise, sõdimise ja vallutamise midagi.
Rootslaste osa Soome riigi ja rahva juures võiks ehk kuidagi võrrelda baltisakslaste panusega Eestis-Lätis. Just kuidagi, sest tegelikkuses oli baltisakslaste panus ikka allasuruv ja omakasupüüdlik, rootslaste oma Soomes aga tunnustav ja loov ning omakasu jäi tahaplaanile (ehkki mõistagi ei kadunud).
Venelased kiskusid ka Soome küljest tüki ja tegid sinna ajutise Karjala NSV. Ei ole kuulda, et soomlased seetõttu venekeelset asjaajamist venelaste "põhiõiguseks" peaksid. Õigust emakeeles omavahel rääkida pole keegi venelaselt Eestis võtnud, selline väidegi on mõttetu ja eestivastane.

Anonüümne ütles ...

Milleks võrrelda Eestit venelastele kodukondsuse andmises Leeduga, kus venelasi on kogurahvastikust üsna tühine osa, tugevalt alla 10%:

2001. aasta rahvaloenduse andmetel oli leedulasi 2 907 293 (83,45%), poolakaid 234 989 (6,74%), venelasi 219 789 (6,31%), valgevenelasi 42 866 (1,23%) ja ukrainlasi 22 488 (0,65%).

2009. aasta alguses oli leedulasi arvestuslikult 2 815 700 (84,0%), poolakaid 205 500 (6,1%), venelasi 165 100 (4,9%), valgevenelasi 36 100 (1,1%) ja ukrainlasi 20 000 (0,6%). Inimesi, kelle rahvust ei olnud kirjas, oli 86 800 (2,6%). [Wikipedia]

Eesti kodukondsuspoliitikat võiks võrrelda Läti omaga, kus venelasi oli 90. aastate alguses samas suurusjärgus kui Eestis. Kuidas käitus Läti sealsetele venelastele kodakondsuse andmise või mitteandmisega?

Anonüümne ütles ...

Iga kord tuleb naer peale, kui Inno üritab ajaloost kirjutada, päris koomiline...

Inno ütles ...

Et siis venelased polegi panustanud Eesti riigi ülesehitamisse? See on juba nagu Jürgen Ligi jutt Ossinovski kohta, umbes nii, et migrandil pole Eestis kohta. Aga siis võiks kõik migrandid joonelt välja saata, nagu tehakse praegu Soomes, Norras ja Rootsis, miks neid Eestis piinata?

Anonüümne ütles ...

Sama meelt, aga just nojaa...

Anonüümne ütles ...

Kuulan huviga Inno arvamust sellest, kuidas Interrinne Eesti ülesehitamisse panustas.
Üks anonüümik on muidugi loogika tipptase - kõigepealt raskerelvad Eestist minema ja siis diplomaatilisi kanaleid pidi uhkelt edasi. Mida põrgut peaks Venemaa enam mingi diplomaatia peale aega raiskama, kui eos igasugune vastupanu välistada. Lihtsalt saava territooriumi väiksema vaevaga kätte.
Neile, kelle arvates Lavrovile peaks tänulik olema - Venemaa viis oma väed Eestist välja vaid sellepärast, et saada kätte USA rahaline toetus. See ei olnud mingi Eesti-sõbralikkuse väljendus vaid tollase Vene eliidi rahaahnus. Ei näe põhjust tänuks, seda enam, et Nii Leedus kui Lätis mõrvati inimesi, Eestigi piiripunkti ründas Vene OMON.

Inno ütles ...

Interrinne moodustas mingi 15 aastat tagasi koos Isamaaliiduga Tallinna linnavalitsuse, nii et teeneid peaks justnagu olema. ;)