kolmapäev, 27. aprill 2016

Punased pressivad presidendiks

Kes seda oleks võinud arvata, et endised punased nõnda agaralt end Eesti juhtideks pressivad. Võtame või Jaak Jõerüüdi, endise padupunase kommunisti, kirjanike liidu partorgi. Mäletan ise, kuidas ta nõuka ajal kommunistlikku korda kiitis ning rääkis, kui hea asi on Lasnamäe. No kas selline mees siis sobib Eesti presidendiks, eriti praegusel muutlikul ajal?!

Või siis Marina Kaljurand. No praegu on loomulikult kõik Eesti patrioodid, aga veel nõuka ajal oli ta suur nõukogude patrioot, kõige pesuehtsam komsomolkus, nagu praegu tavatsetakse öelda. Põletas oma parteipileti vaikselt ära ja pani sini-must-valge rinda, nagu see tollal käis.

Või Siim Kallas. Kes oli truualamlik kommar, viimase hetkeni parteilehe Rahva Hääl toimetaja, juhatas targu Mnemoturniiri saadet, sel ajal kui Edgar Savisaar nõukogude liitu lammutas. Mis president tema on? Paras sunnitööle saata, inimsusvastase terrorirežiimi tööriist!

Ainsad, kes tõenäolistest kandidaatidest vääriks presidendiks saamist on endine muusik, ansambli Fix laulja Mart Helme ning Rahvarinde looja Edgar Savisaar. Kui olin vene kroonus ja käisin aastatel 1989-1990 koos suurte ülemustega aeg-ajalt Moskva linna peal patrullimas, siis muust nad ei rääkinud kui et narodnõi front (vene keeles rahvarinne) ja sajudis. Nad rääkisid, kui ohtlik see on, kui rahvarinded levivad Kesk-Aasia liiduvabariikidesse. Kirusid Savisaart ja Landsbergist, kes olid kõige vihatumad mehed terves nõukogude liidus. Juba tol ajal oli selge, et Balti riigid ütlevad liidust lahti, küsimus oli vaid selles, mismoodi. Putš Moskvas muidugi kiirendas seda protsessi ja lagundas korraga terve liidu. Kui rääkisin neile ajaloost, siis mõned vene ohvitserid isegi pooldasid Balti iseseisvust, aga neile ei mahtunud pähe, mismoodi väiksed Balti riigid iseseisvalt hakkama saavad, kuna neil pole mingeid maavarasid.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kõik muidu õige, aga Savisaar oli/on ju TÄPSELT samasugune padupunane kommunist nagu näiteks Jõerüüt.

http://web.zone.ee/eestieest/savisaar.pdf

http://kultuur.elu.ee/ke484_erik_arro.htm

Aga mõned lingid ka Mart Helme ja tema muusikukarjääri kohta, paar Vikerraadio saadet:

Rokipeerid. Mart Helme ja Tiit Karuks:
http://vikerraadio.err.ee/v/rokipeerid/saated/277ab903-fcaa-4764-8429-c9e4e89cc689

VIKERKÄÄR. Mart Helme ja Väino Land:
http://arhiiv.err.ee/vaata/vikerkaar-vikerkaar-mart-helme-ja-vaino-land

Anonüümne ütles ...

Kaks tähelepanekut.
Esiteks kõik need mäed, sh isegi Lasnamäe olidki algul ju head asjad ja seejuures veel kui ihaldusväärsed. Immigratsiooni jm kaasnevaga seoses muutus Lasnamäe negatiivseks nähtuseks siiski alles suhteliselt ENSV lõpus.
See pole katse Jõerüüti rehabiliteerida, vaid lihtsalt objektiivne märkus.

Teiseks ei suuda kuidagi jätta ironiseerimata, et 25 aastat praktilist kogemust on pigem tõesti näidanud eesti rahvuse iseseisva hakkamasaamise suhtelist võimetust. Kui palju tootmispotentsiaali, inimkapitali ja muid ressursse on kogu selle 25 aasta jooksul lihtsalt maha mängitud? Vaat' see ta siis nüüd ongi.
Kurb küll, aga ausalt öelda ei usu eesti rahvuslaste väga suurde eduvõimalusse eriti. Liiga palju pureletakse omavahel, seejuures absoluutselt tühiste asjade pärast.

Anonüümne ütles ...

Jõerüüt on lisaks juut ja tal pole hädavajalikeks uuendusteks piisavalt power'it.

Inno ütles ...

Jõerüüt kiitis Lasnamäed veel suht nõuka aja lõpus. Mis Savisaare kommari-minevikku puutub, siis minu silmis rehabiliteeris ta end sellega, et aitas nõukogude liidu laiali lammutada.

Anonüümne ütles ...

Savisaar võitles "inimnäolise" ENSV eest kuni viimse hetkeni, kui Lauristin ja teised Ülemnõukogu saadikud said ENSV surma välja kuulutatud, oli Savisaar nurgas lihtsalt hirmul. Kuni viimse hetkeni püüdis Savisaar kaitsta NSV Liitu lagunemisest. Kui Sa Inno olid Venemaal, siis meie olime siin ja nägime kuulsime tegelikkust. Kuulsime ka seda mida Savisaar rääkis mitte suurele publikule, naeruväärselt arg, kuid võimujanus ja pikka viha kandev tegelane.

Anonüümne ütles ...

Savisaar oli tõesti halb näide. Isegi kurtidele ja pimedatele oli selge, et võitlus käib EV nimel. Savisaar aga tagus IME ja liidulepingu rauda.
Helmega on samuti probleem. Kuigi tema punaparteilise mineviku kohta mul infot pole, on ta ennast diskrediteerinud suhetega sellesama Savisaarega. Enne poliitikasse tulemist oli Helme suhteliselt kompromissitu Venemaa suhete küsimuses. Nüüd aga semmib sellistega, kellel on Putini parteiga suisa koostöölepe. Kui pead end rahvuslaseks, siis aja selg sirgu ka Keski suhtes. Ühtlasi võiks olla ka printsipiaalsem mitte ainult Aafrika pagulaste vaid ka sovetikolonistide suhtes. Pole vaja teha nägu, et kuna Euroopa ägab murjanite tulva all, siis see muudab 5. kolonni kuidagi meeldivamaks ja ohutumaks.

Anonüümne ütles ...

Vastuseks 10:21 kirjutanule.

Helme on ülimalt tark poliitik ja EKRE praegune toetus ongi tõusnud selliseks just tänu tema diplomaadivõimetele, et ta pole välistanud koostööd teiste opositsioonijõududega, olgu need siis ideoloogiliselt kuitahes vastumeelsed.

"Kuigi tema punaparteilise mineviku kohta mul infot pole" - viimases "Räägime asjast" raadiosaates puudutab Mart Helme ise oma "punaminevikku", kuulake 32:00 minuti kohalt:
https://www.mixcloud.com/raadiosaade/r%C3%A4%C3%A4gime-asjast-24042016/

Kui Helme valinuks samasuguse poliitika ajamise tee nagu seda on teinud näiteks Eesti Iseseisvuspartei, siis oleks ka EKRE toetus hetkel umbes samas suurusjärgus nagu seda on EIP toetus.

Kirjutad, et Helme "semmib" Keskerakonnaga. Kui pead silmas üksnes Helme jt EKRE poliitikute Tallinna TV-s esinemist, mida tavaliselt selle all mõeldakse, siis see on ju üsna naeruväärne ja absurdne süüdistus. Ses mõttes Reformierakond semmib ju veelgi rohkem, sest nende liikmetel Gräzinil ja Fjukil lausa oma saated TTV-s. Ja eile esines Mart Helme ETV "Ringvaates" - kas selle põhjal võib ka öelda, et Helme semmib Reformierakonnaga, sest ETV on ju täpselt samasugune Reformierakonna propagandakanal nagu TTV on Keskerakonna propagandakanal?

Anonüümne ütles ...

Kallas pole olnud Rahva Hääle toimetaja, vaid kolm aastat peatoimetaja asetäitja, kes kureeris peamiselt majandus- ja tööstusteemat. Peatoimetaja oli Leito.

Helme töötas aastaid punase lasteajakirja Pioneer toimetuses.

Inno ütles ...

Peatoimetaja asetäitja oli samuti toimetaja. No ja Pioneer polnud mingi partei häälekandja, vaid lasteajakiri.