laupäev, 14. mai 2016

Ägeda iseloomuga Kender ja naljanina-kohtunik Kunman

Loen ikka Kaur Kenderi kirjeldusi oma kohtusaagast Nihilist.fm'is ja mulle tundub üha enam, et tegemist ei ole mitte hullu, vaid lihtsalt väga temperamentse, ägeda iseloomuga inimesega. Kes ütleb lihtsalt välja kõik, mis sülg suhu toob. Ma ise olen ka vahel selline, khm. Kender on nagu minagi ingerlane, nii et see on ilmselt sellest :). Lihtsalt minul ei tuleks kunagi pähe midagi sellist kirja panna.

Huvitav on lugeda, et prokurör nõudis Kenderile kohtupsühhiaatrilist ekspertiisi, kuna Kender tunnistas, et tahtis Kolmeraudse saates Ken-Marti Vaherile kallale minna. "Lugupeetud kohus, ma taotlen kohtualusele kohtupsühhiaatrilist ekspertiisi. Tal on vandenõuluulud, ja ta on ise tunnistanud, et raevuhood, lisaks on tunnistanud, et on teinud narkootikume, et on olnud alkoholisõltuvuses," öelnud Kenderi sõnul prokurör Lea Pähkel.

Kohtunik jäänud ekspertiisiga nõusse ja irvitanud: "Äkki me saame hoopis tõendi, et olete geenius." 

Klassikaline Kunman, ütleks ma selle peale. Leo Kunman on tegelikult väga tore ja leebe kohtunik - selline isalik ja mõnusa huumorimeelega. Kui veel prokuratuuris töötasin, siis oli ta üks mu lemmikkohtunikke - just oma inimlikkuse pärast. Ma oleks õnnelik, kui minu üle mõistaks kohut Leo Kunman :). 

Nii et selles osas ma ei usu Kenderit - et Leo Kunman kellegi üle irvitaks. Ma arvan, et ta üritas lihtsalt nalja visata, prokuröri ja Kenderi vahel tekkinud pinget vähendada. Harju Maakohtus on tõesti kohtunikke, keda võib "stalinlikuks" pidada, aga Leo Kunman seda kindlasti ei ole. 

Kenderi suur puudus on see, et tal ei ole huumorimeelt. See on ka tema suur erinevus markii de Sade'i, Nabokovi ja kõigi nende teiste kirjanikega, kellega ta end võrdleb. Kirjanik võib tõepoolest millest iganes kirjutada, aga kirjandus peab suutma näidata seda, mis on valusas naljakat ja naljakas valusat. See teeb kirjandusest kirjanduse. Muidu on tegemist lihtsalt tekstiga. De Sade seda näiteks suudab, aga Kenderi tekst, Untitled12 minu meelest mitte. See on lihtsalt koledus - algusest lõpuni. Ja jällegi - asi ei ole selles, et tekstis kujutatakse koledusi. De Sade jt kujutavad ka. Asi on selles, et ainult koledus seal ongi. See on selle teksti probleem. Mis võib omakorda tuleneda sellest, et kirjanikul enesel puudub täielikult huumorimeel.

Iseküsimus, kas Kenderi suhtes oleks pidanud selle teksti pärast kriminaalmenetlust alustama. Võib-olla oleks olnud mõistlik lihtsalt hoiatus teha. 

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aga mis siis, kui Kender kirjutas Narko-Hansust ilukirjanduse sildi all puhast tõtt?

Irja ütles ...

Aga on teil selle kohta siis informatsiooni, et see võis nii olla? Sellisel juhul ma nimetaksin tema teksti ajakirjanduseks.

Sellisel juhul võiks Kender seda välja öelda. Miks ta ei ütle?

Anonüümne ütles ...

kender on juut, viskus kaasmaalse ilvese eest kolmeraudses džotile.

lisaks on kender psühh, pervert, alkašš, kompleksides kähmakas.

Irja ütles ...

Nii et kohtupsühhiaatriline ekspertiis tema suhtes on siis teie arvates õigustatud?