pühapäev, 29. mai 2016

Ajakirjaniku surm

Kes need veel sellised on? Väljavõte Ekspressmeedia veebist.

Delfi on Eesti juhtiv veebiportaal ja üldse juhtiv meedia ja ma tunnistan, et vaatan Delfit iga päev. Rohkem kui Postimeest, sest mingi tehnilise iseärasuse tõttu laeb Delfi lihtsalt kiiremini kui Postimees, vähemalt on nii Safariga, mida ma lehitsejana kasutan. Aga nagu selle elektroonilise meediaga on, ei tule lugude autorid eriti välja. Ma ausalt öeldes ei teagi, kes seda Delfit praegu teevad. Ja mis kummaline, ega eriti ei huvita ka.

Kunagi ikka teadsin, et Delfis oli Stella K. Wadowsky, ja enne seda veel Hans H. Luik ja Tiina Jõgeda ja Allan Martinson. Mingi aeg oli seal ka Priit Hõbemägi. See oli aeg, mil arvamused läksid korda ja üldiselt suhtuti arvajatesse lugupidavalt, mitte ei haugutud nende peale koera kombel nagu see nüüd on tavaks. Aga ok, ma ei moraalitse, olgem konstruktiivsed!

Ma siis huvi pärast täna vaatasin, kes seda Delfit siis teevad. Ja enda üllatuseks nägin seal juhtkonnas tegelasi, kellest ma pole kuulnudki. Kes või mis nad on? Kas tõesti ajakirjanikud? Varem olid meediaväljaannete juhid üldiselt ajakirjanikud nagu Peeter Raidla, Anvar Samost, Kalle Muuli, Igor Rõtov, Madis Jürgen. Aga nüüd? Eesti juhtivat Ekspress Meediat juhib Mari-Liis Rüütsalu! Khmm. Pole temast mitte essugi kuulnud. Kas ta kirjutab Delfis ka midagi? Pean olema tähelepanelikum. Rivo Põldoja- ok reklaamimees, ei pea olema meediaväljaandes ajakirjanik, samuti ei pea olema levi- ja müügijuht. Siis peatoimetaja Urmo Soonvald. Ma olen mõnda tema arvamust lugenud, aga need on sellised lapsikud, nagu oleks kuu pealt kukkunud. Kas tema arvamus kellelegi korda läheb, umbes nagu Anvar Samosti arvamus näiteks? Kas tema sulest on midagi vapustavat või vaimustavat kunagi üldse ilmunud? Ma ei tea, aga mulle tundub, et mitte. Temast ei sõltu ikka mitte kui midagi - kas keegi vaidleb vastu? Ja kui suurima meedia peatoimetajast midagi ei sõltu, siis ... Mis üldse meediast sõltub, eksole?! Soonvald oli kunagi tipp-topp spordiajakirjanik, vahendas spordiuudiseid, kõiksugu tulemusi ja numbreid. Talle see sobib, aga peatoimetajana on sisuliselt tühi koht.

Edasi Andres Eilart, Maalehe peatoimetaja. Khmm. Tuleb meelde, et ta on suur kunstikoguja ja Aavo Koka sõber. Aga ajakirjanikuna. Pole ju millegagi silma paistnud. Või on? Pole igatahes tähele pannud tema arvamusi näiteks. Pigem on tegijad Vahur Koorits ja see telest üle tulnud kunagine raadio Vaba Euroopa toimetaja - Krister Paris. Miks nemad juhtkonnas pole?

Ja siis Ekspressi, selle Ekspress meedia lipulaeva peatoimetaja on Erik Moora. Kellest pole üldse midagi kuulnud. Ta oli vist mingi DJ, keerutas kunagi Viru hotelli all plaate. Meenub nagu. Aga ajakirjanikuna. Täiesti tühi koht ju. Kunagi oli Ekspressil kõva toimetaja Hans Luik, kes ise aktiivselt kirjutas ja kelle arvamus maksis, siis võis selle lehega ministri tappa. Aga nüüd. Nagu tühi lohv. On ju nii!

Ja mis pulli ma veel avastasin: terve plejaad tugevaid ajakirjanikke nagu Argo Ideon ja Ivar Soopan on kadunud kuhugi Maalehte. Kas te kujutate ette, eksole!

Ekspress Meedia on nagu mingi ajakirjanike surnuaed.


7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

DELFI propageeris suure innuga anonüümset kommentaariumi ja sõnavabadust. Tegelikult on paljude kommentaatorite IP aadressid DELFIs ja Päevalehes blokeeritud. Loomulikult mitte sõimamise ja ropendamise pärast. DELFI lihtsalt ei talu teistsuguseid arvamusi.Ei ole just kõige ausam teguviis!

Anonüümne ütles ...

Mulle raskelt meeldib selline "igavam" ajakirjandus nagu Maaleht (millel on vist isegi päris palju tellijaid?) ja Soopani jt. lood seal meeldivad ka

Anonüümne ütles ...

Delfit pole enam ammu lugenud, aga selle väitega olen ma küll nõus, et Postimehel on mingi tehniline probleem ja laadib imelikult aeglaselt.

Anonüümne ütles ...

"Siis peatoimetaja Urmo Soonvald. Ma olen mõnda tema arvamust lugenud, aga need on sellised lapsikud, nagu oleks kuu pealt kukkunud. Kas tema arvamus kellelegi korda läheb, umbes nagu Anvar Samosti arvamus näiteks? Kas tema sulest on midagi vapustavat või vaimustavat kunagi üldse ilmunud? Ma ei tea, aga mulle tundub, et mitte. Temast ei sõltu ikka mitte kui midagi - kas keegi vaidleb vastu? Ja kui suurima meedia peatoimetajast midagi ei sõltu, siis ... Mis üldse meediast sõltub, eksole?!"

Aga täpselt sama kehtib ju Postimehe peatoimetaja kohta. Nad mõlemad sellised sekretäri-tüüpi ülimalt kuulekad ja mõjutatavad tegelased. Äärmiselt piiratud maailmanägemisega kohtlased kujud.

"Pigem on tegijad Vahur Koorits ja see telest üle tulnud kunagine raadio Vaba Euroopa toimetaja - Krister Paris."

Koorits on selline keskpärane kuju, ei kuulu kõige juhmimate, aga kindlasti mitte ka kõige kirkamate hulka. Paris on aga radikaalne vasakpoolne, fundamentaalne marksist ja patoloogiline rahvuslike eestlaste vihkaja. Kasulikest idiootidest üks kõige kasulikumaid.

"Ja siis Ekspressi, selle Ekspress meedia lipulaeva peatoimetaja on Erik Moora. Kellest pole üldse midagi kuulnud. Ta oli vist mingi DJ, keerutas kunagi Viru hotelli all plaate."

Heh, ilmselt ajad segi Erik Mornaga: https://et.wikipedia.org/wiki/Erik_Morna

Inno ütles ...

Taga hullemaks! Aga kust see Moora siis on veel välja karanud?

Koorits ja Paris võivad olla kes iganes, aga neil vähemalt ajukäärude vahel midagi liigub! Nendega on vähemalt võimalik midagi arutada. Kõige hullem on see, kui oled lihtsalt tsombe, kellel pole millestki sooja ega külma.

Anonüümne ütles ...

Erik Moora on politoloog. Meediaga on tal ehk niipalju pistmist, et tema produtseeritud on Tujurikkuja ja Riigimehed (oli kunagi selline musta huumori sari).
Ju ta pandi peatoimetajaks sellepärast, et ajalehed ikka poliitiliselt korrektsed oleks, ilmselt rabi soovitas Hansule :D

Kui ma viimati (vist paar aastat tagasi) delfit lugesin, oli delfi mitte tühja lohvi, vaid pigem kasutatud kondoomi moodi ollus. Võtke parem Kivisildnikku kuulda ja ärge kulutage oma elupäevi suvalise jama lugemisele.

Anonüümne ütles ...

Üks näide Kooritsa tasemest:
http://uueduudised.ee/kooritsa-kusimus-kaalepile-mida-te-juutidest-arvate/