neljapäev, 12. mai 2016

Eesti oligarhid on puutumatud?

Väljavõte Delfi veebist.

Kas panete tähele suhtumise vahet: kui Läänes häbenesid nn Panama paberitega avalikuks tulnud maksuvabade firmade kaudu äri ajanud ettevõtjad häbi pärast silmad maa alla, siis Eestis ollakse nende kasutamise üle veel uhked. Eesti on Euroopa ääremaa ja sellepärast on maksude maksmise vältimine õigustatud - nõnda räägib Eesti esioligarh Hillar Teder, kes on oma maksuvaba rahaga määrinud pea kõiki erakondi ja nagu selgub, ostnud sellega täieliku puutumatuse. Umbes samasugust juttu rääkis Eesti esimene IT-miljonär Rainer Nõlvak - et offshore-firmad on lausa vajalikud.

Siililegi on selge, et offshore-firmade kasutamisel on ainult üks eesmärk - maksude maksmisest kõrvale hiilida. See on põhjus, miks peitutakse varifirmade taha - lootuses, et maksuamet infole ligi ei pääseks. Mossack Fonseca oli üks säärane varifirma, mis pakkus ettevõtjatele katust.

Ja te veel küsite, miks Eestis kolmandik lastega peredest elab vaesuses, miks pole 20 iseseisvusaastaga rahvaarv kasvanud ja mille poolest erineb Eesti Ukrainast või Venemaast - aus vastus on: mitte millegi poolest. Eesti on samamoodi oligarhide käpa all nagu Ukraina või Venemaa, kõik otsused tehakse oligarhide huvides. Vahe on ainult selles, et Eesti oligarhid on suuruselt pisemad ning ei pälvi seetõttu rahvusvahelise meedia tähelepanu. Maksuraha läheb aga Eestis nagu Ukrainas ja Venemaal üksikute oligarhide ja nende taldu lakkuvate poliitikute taskusse. Poliitikutel on omakorda eesti rahvast täielikult savi, vastasel korral Eestis sündivus kasvaks ja elanike arv tõuseks. Nii lihtne see ongi!!!

Kommentaare ei ole: