pühapäev, 15. mai 2016

Kas IRL keeras elatistega vindi üle?

Väljavõte Postimehe veebist.

IRLi on tabanud sama saatus, mis kunagi Res Publicat - toetus on langenud alla künnise ja sealt enam tõusu näha pole.

IRLi juht Margus Tsahkna räägib küll sellest, et toetuse languse taga on olulised, aga ebapopulaarsed otsused, aga kommentaatoritel on õigus: selliseid otsuseid pole. Viimasel ajal on IRL paistnud silma ainult ühe asjaga: lubadusega elatisvõlglaste elu kibedaks teha.

Seni on tõesti elatiste teema IRLi kenasti vee peal hoidnud, aga viimasel ajal on toimunud järsk pööre. Jääb mulje, et elatisi on üle ekspluateeritud ja nõnda vint üle keeratud. Pealegi on Eesti kümned tuhanded üksikuks jäänud emad avastanud, et IRLi poolt suure suuga lubatud sammudest pole mingit reaalset kasu olnud. Nüüd valitseb pettumus ja see väljendub toetuse numbrites.

Kui IRLi toetuse languse asi oleks mingites tähtsates otsustes, siis peaks kukkuma samamoodi valitsuspartnerite toetus. Ent Reformierakonna ning sotside toetus püsib ja seda tõenäoliselt tänu reaalsele soovile midagi laste ja emade heaks ära teha. Nii näiteks tõsteti Reformi ja sotside eestvõttel üle pika aja lapsetoetust, mis seni oli naeruväärne 18 eurot kuus. Selle eest saab Eestis ainult paki mähkmeid.

Mis elatisse puutub, siis on elu näidanud, et isade üha suurem pitsitamine mingit tulemust ei anna, vaid teeb olukorra veel hullemaks. Vaja on leida mõistlikud viisid kokkulepete saavutamiseks, kus kõik saavad aru, et on vaja panustada. Kus tegeletakse probleemi põhjuste, mitte tagajärgedega. Ainult käsud ja keelud tulemust ei anna, seda on hästi näha Eesti liikluse statistikas, kus vaatamata varasemast kümneid kordi kõrgematele trahvidele on joobes juhtimine jätkuvalt sagedane. Aga võibolla polegi küsimus auto juhtimises, vaid alkoholismis, mis on Eestis kõige levinum haigus, mida põeb ligi pool elanikkonnast. Nagu teada on see haigus eluaegne, pärit nõukogude ajast ja kas on õige karistada inimesi nende haiguse pärast. Samal ajal noorte purjutamisele rõhku ei pöörata, kange alkohol on jätkuval kättesaadav tavalises toidupoes. Kurbloolisus on see, et paljud väiksed poed ainult alkoholi müügist elatuvadki, mistõttu müügi ei saa piirata, kuna siis jäävad terved piirkonnad ilma peta ja paljud inimesed tööta. Niikaugele on ühiskond jõudnud!

Kohvik ennustab:

Kohviku ennustus on selline, et Reformierakond tahab rahva poolehoiu kaotanud IRList valitsuses lahti saada, selleks tehakse Keskerakonnaga diil. Selle tulemusel saab Savisaarest president ning Reformierakond kontrolli Tallinna linna üle. Selline vangerdus on kõige kasulikum Reformierakonnale, kes vabaneb Savisaarest Tallinnas ja ilma Savisaareta hääbub vaikselt Reformierakonna peamine rivaal Keskerakond. See on põhjus, miks paljud noored keskerakondlased ei taha näha Savisaart presidendina - neile on sobilikum, kui mees istub märtrina vanglas. Või hauas.

Keskerakonna asemele tõuseb tõenäoliselt teiseks suuremaks tegijaks EKRE, kunagine Rahvaliit. Sotsid ja Vabaerakond jäävad varju. Mis muidugi ei tähenda, et Keskerakond mõne karismaatilise liidriga eesotsas ei võiks kunagi uuesti tõusta. Surnust ellu ärgata, nagu Savisaarega juhtus Maarjamõisa haiglas.

5 kommentaari:

Irja ütles ...

Inno ennustused kipuvad tavaliselt täide minema :).

Irja ütles ...

Ahjah, ja elatise kohta veel seda, et elus on sageli sedasi, et kui sa millegagi üle pingutad, siis ei tule sellest mitte midagi head. Vastupidi - asi läheb palju hullemaks. Nüüd tuleks teha täiskäik tagasi ja elatise mitte maksmine dekriminaliseerida.

Anonüümne ütles ...

Miks peaks Reform oma kuuleka puudli valitsusest minema kihutama? Kuulekal puudlil lastakse rahus surra. Valitsusest kihutatakse välja sotsid, kuna rahvuslik tiib on järjest mõjukam. Punasotsid saadetakse minema ning asemele võetakse näiteks keskerakond, et keski ja EKRE liit ei saaks valitsema hakata.

Inno ütles ...

Soomet samas valitseb Keski, EKRE ja Reform liit ja ei ütleks, et midagi hullu oleks. :) Kriisiolukorras paistab päris efektiivne valitsus, kõik suuremad valijarühmad on kaetud. Tõenäoliselt läheb Eestis samamoodi.

Anonüümne ütles ...

No samahästi saab öelda, et Soomet valitseb Keski, Vabaerakonna ja Reform liit.
Sest Põlissoomlased on märksa ambivalentsem ja palju põhimõttelagedam erakond kui seda on EKRE Eestis. Seega kokkuvõttes on Põlissoomlased midagi meie EKRE ja Vabaerakonna vahepealset, on jooni nii ühest kui teisest, aga pole täpselt see ega teine.