teisipäev, 24. mai 2016

Kas Vene eritehnika muudab USA raskerelvastuse vanarauaks?

Väljavõte Vene relvastuse saidilt vpk-news.ru.

Seoses USA sõjalaeva Donald Cook süsteemide nullimisega kaks aastat tagasi Mustal Merel ja tänavu aprillis toimunud sama laeva intsidendiga Läänemerel (NB! Tegemist on USA üha kaasaegsema laevaga), tekib paratamatult küsimus Vene elektroonilise sõjapidamise efektiivsusest ja kas sellega suudetakse rivist välja lüüa vastase tehnika, nii et see muutub vanarauaks.

Ja küsimus pole siin ainult rakettides või tankides, mis halvati Gruusia ja Ukraina konfliktide puhul- väidetavalt suudab Vene elektroonilise sõjapidamise tehnika muuta kasutuskõlbmatuks ameeriklaste uhkuse, luurelennuki AWACS ja isegi kogu maailma navigatsioonisüsteemi elus hoidva GPS-i satelliitsidesüsteemi. Ehk siis, piltlikult öeldes muuta vaenlase täiesti pimedaks. Väga kaval, see on nagu lähivõitluses lööd vaenlasel silmad välja, nii on võimalik isegi märksa tugevam vastane rivist välja lüüa.

Nagu selgub Vene relvastust kirjeldavalt saidilt vpk-news.ru, on venelased oma elektrooniliste relvade üle väga uhked, kuna need on venelaste endi väitel kõige arenenumad kogu maailmas. Ja et sel ajal, kui ameeriklased Araabia kõrbes isevalmistatud lõhkekehi ehk IED-sid taga ajasid ja selle tarbeks tehnoloogiat arendasid, mõtles Vene pool välja kõrgtasemel elektroonilise relvastuse süsteemid Hibinõ, Rõtšag-AV, Krasuha-2 ja Krasuha-4, mida saab paigutada nii lennukitele kui kopteritele ja mis võivad vaenlase elektroonika välja lülitada kuni 5000 kilomeetri kauguselt.

Muidugi võib see jutt olla osaliselt bluff, aga samas näitab venelaste edu nii Gruusias, Ukrainas kui ka Süürias, et midagi neil on, mida ameeriklastel pole. Samuti on väga kummaline USA laevaga Donald Cook juhtunu, eriti 2014. aastal Ukraina kriisi ajal, mil see laev Mustal Merel sisuliselt ujuvaks vanarauaks muudeti ja mis ameeriklased väga ära hirmutas.

Ühtlasi tuleb konfliktis Venemaaga valmis olla selleks, et kogu elektroonika, kõik sidesüsteemid muutuvad korraga kasutuks. Autod ja laevad ei sõida, lennukid ega droonid ei lenda, telefonid ja muud sidesüsteemid ei tööta jne. Ehk nn rasketehnika muudetakse täiesti kasutuks. Ehk sisuliselt tuleb sõjaväelastel paljakäsi, püss käes minna vaenlase kaasaegse tehnika vastu, mis saab olema kahtlemata huvitav kogemus, nagu konfliktid Gruusias ja Ukrainas on aimu andnud. Eesti väiksust arvestades pole eriti kuhugi taganeda ka. Pole siis ime, et Eesti valitsuse liikmed ja sõjaväe juhid mõtlevad paaniliselt juba põgenemise peale.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Pakun ühe huvitava matemaatilise võrrrandi.

E-riik + Hibinõ = P-riik.

See suur, et... eks seda võib muidugi võtta ka naljana, aga tegelikult on asi naljast ikka väga kaugel.