esmaspäev, 23. mai 2016

Mis juhtus tegelikult Läänemerel USA sõjalaevaga Donald Cook?


Vene lennukid lendamas aprilli keskel Kaliningradi läheduses üle USA sõjalaeva Donald Cook.

Veidi enam kui kuu aega tagasi teatas USA kaitseministeerium, et Vene lennukid Su-24 lendasid väga madalalt üle USA sõjalaeva USS Donald Cook ja provotseerisid sellega konflikti. Eesti meedia reageeris sellele väidetega, et tegemist on külma sõda meenutava olukorraga.

Aga kui veidi guugeldada, mis pole eriti raske ülesanne, siis leiame selle sama laeva kohta uudised 2014. aastast, mil analoogne olukord oli Mustal Merel - siis oli parasjagu käimas sõda Ukrainas ja Krimmi okupeerimine. Tollal hoidis USA kaitseministeerium infot saladuses, võibolla seetõttu, et kui samasugune Vene sõjalennuk Su-24 madalalt üle USA laeva lendas, läks korraga rivist välja kogu laeva elektroonika, kõik keerulised radarid, raketi- ja tõrjesüsteemid, nii et laev sisuliselt põgenes Rumeenia sadamasse. Tegemist oli Vene elektroonilise relvaga Hibinõ, mis suudab kogu vaenlase elektroonika rivist välja lüüa. Seda peetakse Vene armee üheks oluliseks eeliseks - khmm, tuleb tuttav ette - kui Eston Kohver piiri lähedal kaduma läks, siis räägiti samuti sidesüsteemide summutamisest. Donald Cook on NATO üks moodsamaid sõjalaevu, millel on peal raketitõrjesüsteem Aegis.

Pärast laeva süsteemide blokeerimist korraldasid Vene lennukid mitu näidisrünnakut demonstreerimaks, mis laevaga sõjaolukorras võiks juhtuda. Pärast seda kirjutas 27 laeval olnud USA sõjaväelast erru mineku avalduse - väidetavalt suurest hirmust Vene relvastuse ees. Mitu aastat ei julgenud USA laevad Vene ranniku lähedusse tulla, kuni nüüdse intsidendini Läänemerel aprilli keskel.

Nõnda, nüüd võis samuti lugeda, Poola infoallikate andmetel, et Läänemeres jäi aprilli keskel USA-Poola õppus Vene lennukite ülelendude tõttu pooleli. Seni pole infot, kas laeva elektroonika löödi taas rivist välja või mitte. Väga võimalik, sest venelaste käekiri oli Kaliningradi lähedal kahtlaselt samasugune kui paar aastat varem Mustal Merel. Igal juhul kulus USA laeval Poola Gdynia sadamast Klaipedasse jõudmiseks kolm päeva, muidu kestab selline mereteekond mitte rohkem kui 6 tundi.

Täiendus: Vene relvasait vpk-news.ru kirjutab, et süsteem Hibinõ ei saanud lennuki Su-24 pardal olla, kuna neid süsteeme saab paigaldada ainult lennukitele Su-34.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Jutus tuginete KGB poolt värvatud ameerika ajakirjanikule, kes jalgealuse tuliseks minnes 1980ndate Nõukogude Liitu putkas.

Inno ütles ...

Vahet pole, sest USA pool pole infot ümber lükanud.

Anonüümne ütles ...

On küll vahe, levitad sulaselget sitta. Nimetatud Хибины elektroonilise võitluse [i]pod[/i] ei ühildu Su-24ga, seega kirjeldatud sündmused ei saanud toimuda.

Inno ütles ...

See KGB värvatud ameerika ajakirjanik räägib sedasama, aga laevaga juhtunud jamasid kinnitasid hiljem ameeriklased ise.