laupäev, 7. mai 2016

Kaur, kus sa enne olid?

Kaur Kender kirjeldab Nihilistis huvitavalt oma kinniste uste taha kolinud protsessi, kus teda, endist tunnustatud kirjanikku, lasteporno valmistamises süüdistatakse. Ta nimetab protsessi stalinlikuks ning ütleb: „Ma elan seda aega, mis teile tuleb varsti. Ja mille kohta me arvasime, et seda enam ei tule. Kirjandus on jällegi suletud uste taga. Avalikkuse eest „moraalsuse tagamiseks” varjatud. See on kohal, see on uus normaalsus.”

Kõik on õige, kulla Kaur. Aga ma tahaks sult küsida: KUS SA ENNE OLID, SÕBRAKE? Siis, kui meie kodu läbi otsiti, et leida sealt „blogiga seotud esemeid”? Kui Anna-Maria Galojanile nõiajahti peeti? Kui hakati taga kiusama kõiki teisitimõtlejaid - vahet pole, kas eestlane või venelane? Paljud inimesed olid sunnitud Eestist ära kolima - legendaarne vabadusvõitleja Tiit Madisson nende seas.

See oli kaheksa aastat tagasi. Sina istusid siis Madissonis, irvitasid laia lõuaga ja olid Reformierakonna sabarakk. Ise oled aidanud seda „stalinlikku” režiimi üles ehitada, ise oled sellele kiidulaulu laulnud - nüüd oled ise selle ohvriks langenud.

Venelastel on hea ütlus: projehali. Seda armastas sageli öelda ka mu isa - kui hajameelne vestluspartner polnud tähele pannud, mis ta öelnud oli ja küsis üle. Projehali - seda väljendit võib praegu pruukida ka Eesti kohta. Rong on läinud. Enam ei ole midagi teha.

Hilja on. Oleks tulnud varem sõna võtta, inimõiguste rikkumist kritiseerida, tagakiusatutele appi minna.

Aga noh, olgu. Ega sina üksi vait olnud. Ja maaslamajat ei lööda. Sa oled ju nüüd ka maaslamaja. Aga ikkagi, tulevikus meelespidamiseks - selleks, et sa ei peaks kunagi küsima, kes on järgmine, ära ole vait, kui sa näed, et „järjekorrad” tekkima hakkavad.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tundub, et need kaks narri ei ole endistviisi aru saanud, miks nende kodu läbi otsiti. Kui ise pead blogi, kus arvad heaks kõiki teisi mõnitada, siis ei ole mõtet valetada, et sellest midagi ei tea.

Anonüümne ütles ...

Õige jutt Irjal. Täiesti nõus.

Irja ütles ...

Need kaks narri on aru saanud ja seepärast ka Eesti tolmu jalgadelt pühkinud :).

Anonüümne ütles ...

Kahel narril saab varsti maja müügist saadud raha otsa ja siis on nad, saba jalge vahel, Eestis tagasi nagu peksasaanud koerad...

Irja ütles ...

Aga see maja müügi raha on meil juba ammu otsas :).

Irja ütles ...

Ei saa elada üksnes säästudele lootes.

Anonüümne ütles ...

Kas Diana Klasist kirjutatud raamatu pealkirjaks pole mitte "Rahatuulaja"? Inno ja Irja armastavad kangesti koostada igasugu gallupeid, võiks ka panna üles küsitluse, kes on Eesti kõvemad rahatuulajad, pakkudes variantidena välja Diana, iseenda jne jne. Tingimuseks, et maha tuulatud-laristatud raha oleks sugulaste antud, pärandatud vms, soovitatavalt kinnisvara kujul. Ehk vastaks ütlemisele: üks põlv kogub, teine paneb hakkama.

Inno ütles ...

Rikaste ja edukate vanemate lastest saavad tihti narkomaanid ja kurjategijad, ses mõttes on Diana väga tubli olnud. Erinevalt Erist panustab Diana lastesse ning mis saab olla parem investeering kui lastesse tehtud investeering.

Anonüümne ütles ...

Kindlasti on kõva investeering kügeleda koos peaaegu täiskasvanud tütre ja vana emaga kitsukeses üürikorteris, alustades teekonda sinna isa parimatest soovidest kantuna kingitud ja muu hulgas mälestustega seotud majast. Aga mis puudutab lausekatket "...erinevalt Erist", siis selle peale, võib karta, muutub Maestro küll hauas rahutuks. Kui kõik mehed panustaks oma lastesse (ja ma pean sinkohal silmas ka mitte-bioloogilisi lapsi ja ka mitte-rahalist panustamist)kui Eri Klas, oleks maailma hulga parem paik. Nii et see oli Innol küll üks väga inetu näide... aga ega ei üllata.