laupäev, 28. mai 2016

Kender liigub Eesti esimese kirjandus-Nobeli kursil

Väljavõte Helsingi Sõnumite veebist.

Eesti võimud võivad pahaaimamatult aidata kaasa Eesti esimese nobelisti sünnile. Miks? Sest kirjandus-Nobelid jagatakse neile, kes oma kirjutiste pärast on oma kodumaal vangis istunud või olnud muul moel taga kiusatud. Kes on julgenud kirjutada seda, mida paljud ei julge, toonud välja ühiskonna kitsaskohti.

Nüüd on Kender, seda peamiselt tänu Eesti võimudele saavutamas kuulsust üle kogu maailma. Tänases Helsingi Sõnumites on pikk lugu Kenderist kui kirjanikust, kus ta võrdleb praegust Eestit Nõukogude Liiduga. „Anonüümne kaebus, salajane protsess. Kui see pole Nõukogude Liit, siis pole mina näinud Nõukogude Liitu,” ütleb Kender, kes on Nõukogude Liidus üles kasvanud. Kender lisab, et nõukogude ühiskond toimis täpselt samamoodi, kus ühiskonna suhtes kriitilised inimesed tembeldati kas kurjategijateks või hulludeks.

Helsingi Sõnumid toob välja, et 99% süüdistuse saanutest ootab Eestis kohtus süüdimõistmine, pooled neist võtavad süü omaks kokkuleppemenetluses. Kenderi kohtuprotsess on läinud absurdini, kus ta ise paneb kirja istungil toimunut ja kus prokurör nimetas Dostojevskit psühhopaadiks. Prokurör Lea Pähkel on kohtus välja öelnud, et sõnavabadus ei ole absoluutne.

Süüdistuse kohaselt on Kenderi kohtu alla andmise mõte kaitsta lapsi selle eest, et neid ei kirjeldataks pornograafilistes tekstides mitte mingil moel. Samal ajal on Eesti laste seksi osas Euroopas üks liberaalsemaid maid, näiteks on lubatud seks noortega alates 14-eluaastast, samas kui Soomes alates 16-eluaastast.

Kender on keeldunud seni vestlusest psühhiaatriga. Edasi tahetakse ta sundida psühhiaatrilisse ekspertiisi. Tal on psühhiaatriahaiglaga kogemus 1989. aastast, kui ta oli seal uuringutel selleks, et nõukogude sõjaväest ära saada. „Mind huvitab, kui palju on hullumaja muutunud võrreldes nõukogude ajaga,” ütles Kender, „luban ka sellest kirjutada.”

Pole midagi öelda. Me Irjaga lõpetasime üksvahe Eestis blogimise üldse ära hirmust, et meid võidakse üksteisest lahutada ja vangi panna. Kender on ses osas julgem, et läheb nö lõpuni välja. Eks ole näha, kas ta pannakse lõpuks vangi, hullumajja, või mis temast üldse saab. Kirjaniku üle peetav kohtuprotsess on Eesti jaoks kahtlemata sama märgiline kui opositsiooniliidri oma. Laias plaanis ei erine Eesti millegi poolest Venemaast, lihtsalt mastaabid on väiksemad, mistõttu paljud asjad ei paista välja ja nad ei saavuta kunagi sellist rahvusvahelist tähelepanu.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kuidas kommenteerite Kenderi väljaütlemist praegu käivas Pealtnägijas? (tegelikult mingi jupp vanemast saatest, mida hooaja kokkuvõtvas saates korrati ilmselt). Oli see mingi tema stiilis nali või.....?

Inno ütles ...

Mis ta seal ütles?

Anonüümne ütles ...

no see stalinlinistike repressioonide jutt kuskil keset saadet, kohe peale pagulaste lugu

Inno ütles ...

Ma arvan, et ta oli kirjanikule kohaselt bravuurikas. Aga ma saan aru, et küsimus on, kas peaks selle põhjal veel lisaks tema vastu mingi krimasja algatama? Minu arust oleks hea, kui Kender ja kõik teised oportunistid ja teisitimõtlejad võimalikult ruttu kinni pandaks, nagu Pätsu ajal, sest siis saabub õnn Eesti õuele. Ma olen selles täiesti kindel kusjuures- mida rohkem vange, seda õnnelikum elu. Umbes nagu Ameerikas.

Irja ütles ...

Stalinlikke repressioone Eestis ei ole, küll aga tekitatakse rohkelt ebamugavusi neile, kes valitsusega vastuollu lähevad. Samas ei erine Eesti selles suhtes muust maailmast. Võtame või Julian Assange'i, kes siiamaani Equadori saatkonnas redutab. Tema võitleb selgelt suuremate väärtuste eest kui Kender.

Anonüümne ütles ...

Tehke siin ja rahvus(vaheline)kangelane mehest, kes avalikult alles hiljuti teatas (uhkelt!), et tema vanem poeg pruugib narkootikume ja noorema - oli viis 6-aastane - lemmikseriaal on mingi "Narkomaan Peter! vms. Teil ju laialdaased kogemused vanurite petjate Liis Haaveli/Vello Loidi ja tema mamma, nagu ka vägivallatseja Juhan Sauli Grossi jt üleskiitmise ja puhtakspesemisega. Liisi isa kohta väitsite mäletatavasti, et tegu pedofiiliga jms.