reede, 6. mai 2016

Mis mõttes Norrast külvatakse paanikat: seal jooksis lausa seriaal Okkupert, kus Venemaa okupeerib Norra

Väljavõte videomagasinet.no veebist.

Muidu ollakse Eestis kõvad Venemaa kritiseerijad, aga kui jutt läheb võimalikule okupatsioonile, siis on suu vett täis: et see pole võimalik ja norrakad külvavad ainult paanikat.

Samas jooksis Norra televisioonis möödunud sügisel seriaal Okkupert, mis kujutas üksikasjalikult, kuidas Venemaa okupeerib Norra riigi. Tegemist on kõige kallima seriaaliga, mis Norras kunagi tehtud. Seriaal on küllalt tõetruu - selline asi võib tõesti juhtuda. Ja kui see võib juhtuda Norras, siis võib selline asi juhtuda ka Eestis.

Nüüd väidetakse Eestis, et norrakad on paanika külvajad. Kas tõesti? Või on küsimus hoopis selles, mille viitas portaali aldrimer.no juht Kjetil Stormark, et Eestis ollakse lihtsalt väga vähe informeeritud. Kuidas muidu saab juhtuda, et NATOle teada olev info Vene eriteenistuste tegevuse kohta on Eestis teadmata. Info on nii uus, et see tundub esmapilgul uskumatu.

Või miks Eestis pole tehtud säärast seriaali? Põhjust oleks palju rohkem kui Norras. Seriaal aitaks kasvõi inimestel ette kujutada, mida Venemaa rünnak Eestile võib tähendada ja millega rünnaku puhul arvestada. Praegu hoitakse rahvast täielikus teadmatuses, inimesed on justkui kotis, mingi mulli sees. Niisamuti pole rahvale tutvustatud, mida sõjalise rünnaku puhul ette võtta. Valitseb täielik teadmatus, mis on eriti hea vaenlasele, sest riiki on võimalik rünnata ootamatult, ette valmistamata rahvas satub paanikasse ning teeb vaenlase eest pool tööd ära.

Vaikselt on Eestis siiski hakatud rahvast ette valmistama võimalikuks sõjaks - nimelt tunnistas hiljuti Eesti välisluure, et Vene sõjalise rünnaku oht on olemas.

Kommentaare ei ole: