neljapäev, 12. mai 2016

Olukord sõjarindel: täristamiseks läheb igal juhul!

Eesti sõdurid hakkavad igal juhul vastu, väljavõte värskest Sõdurilehest.

Kunagi oli selline hea ütlemine, et aktsiaturult tuleb lahkuda siis, kui börsile jõuavad karvamütsiga onud ja baretiga tädid. Nüüd, vaatan värskest Sõdurilehest, on baretiga (heas mõttes) PR-tegelased kutsutud Kaitseväkke aega teenima. Ja NB! Esimest koda viimase 21 aasta jooksul! Sellest võib välja lugeda, et ...

Aga mis mind Janek Mäggi artiklis üllatas, oli korduv mainimine, et Eesti sõdurid ikka hakkavad vastu. Olgu, hakkavad, aga miks seda on vaja nii palju üle korrata. Mis aga huvitav, võrreldes 1940. aastaga, mil president vastuhaku ära keelas, olevat nüüd võimalik vastu hakata ka presidendi korraldusele ja ikka vastu hakata. Vastuhakku saab välja kuulutada kaitseminister (huvitav, kuidas sõdur vahet teeb, kummal on õigus, kas presidendil või ministril), aga ka temale saab vastu hakata, sest vastuhaku saab välja kuulutada ... pädev ülem. Siis kes? Kompanii, rühma või jao ülem? Või reamees Mäggi, kui kedagi teist pole läheduses? Väga võimalik, sest nagu Mäggi ise ütleb, „on võimalik ennast kaitsta igal juhul”.

Või mis tähendab „ennast”? Et iga sõdur on enda eest väljas? Aga naised ja lapsed, mis neist saavad? Kahurilihaks?

Ja selgub, et relvastatud tegevus riigi kaitseks on võimalik koguni enne sõjaseisukorra väljakuulutamist. Aga kust teab, ütleme, metsas olev kompanii ülem, et alanud on vaenlase rünnak? Ja et see pole mingi järjekordne õppus? Olukorras, kus näiteks on pime, sidevahendid ei tööta ja kusagilt on kuulda pommide plahvatusi. Kui käsuliin ei toimi, siis ma kujutan ette, et selline segadus võib põhjustada paraja kaose. Kus omad tulistavad omasid. Ameeriklased ütlevad selle kohta friendly fire.

Brrrr. Mäggi jutt tekitab parasjagu kõhedust. Täristamiseks läheb igal juhul.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

igga mäggi ei möggise

Anonüümne ütles ...

Unistage edasi.

Muide, kas Inno kavatseb ka oma püha kohust kodumaa ees täita ja vaenlasele relvaga vastu hakata?