esmaspäev, 9. mai 2016

Pinged kasvavad: NATO on valmis sõjaks juba täna!

Vene sõdurid eile Punasel väljakul valmistumas tänaseks paraadiks, väljavõte New York Timesi veebist.

Pinged Venemaa ja USA vahel Läänemere piirkonnas on kruvitud viimase piirini, mistõttu on NATO valmis sõda alustama juba täna, vahendab New York Times.

Viimase kuu ajaga on oluliselt suurenenud Venemaa agressiivsus Läänemere piirkonnas viibivate USA laevade ja lennukite suhtes. Viimase intsidendina tegi Vene sõjalennuk 29. aprillil Läänemere kohal USA luurelennuki kõrval õhus surmasõlme.

Kuigi mõned USA ametnikud on hoiatanud, et sellistel vahejuhtumitel võivad olla tõsised tagajärjed, teatasid USA võimud selle peale, et nemad oma tegevust tagasi ei tõmba. NATO sõjaline juht kindral Curtis M. Scaparotti ütles, et NATO peab olema valmis „sõjaks täna”, mis viib USA väed Euroopas samasugusesse valmisolekusse nagu Lõuna-Koreas.

USA plaanib 2017. aastal neljakordistada sõjalisi kulutusi Euroopas, praeguselt 789 miljonit 3,4 miljardi dollarini. Sõjalist võimsust suurendatakse eelkõige Balti riikides, Ungaris ja Rumeenias. Lisaks plaanitakse suuri sõjalisi õppusi enne juulikuus Varssavis toimuvat NATO tippkohtumist. Juunis on kavas Poolas läbi viia viimaste aastate suurim õppus Anakonda, kus osaleb kokku 12 tuhat USA sõjaväelast, lisaks 13 tuhat NATO riikide sõjaväelast. Läänemeres on kavas läbi viia mereväeõppused. Juulikuus on kavas uuendada majanduslikke sanktsioone Venemaa suhtes.

„See peaks saatma Moskvale päris selge sõnumi,” kommenteeris sündmusi USA kaitseministri asetäitja Derek Chollet. Selles, et Moskva poolt reaktsioon tuleb, on kindlad nii Chollet kui mitmed teised asjatundjad. Seni on Venemaa president Vladimir Putin suutnud sõjalisi intsidente kodus välja mängida kui kaitset USA ja NATO agressiooni vastu. „Meile võib tunduda, et nad käituvad nagu lapsed,” ütles USA suursaadik Venemaal Michael McFaul, „aga see ei tundu nii venelastele endile.” McFauli väitel käitub USA venelaste silmis nagu provokaator.

Kommentaare ei ole: