teisipäev, 17. mai 2016

Presidendiralli tõotab kujuneda titaanide heitluseks

Inno ja Irja Kohvikul on tõeliselt hea meel, et presidendivalimine tõotab kujuneda tõeliseks titaanide heitluseks ehk Siim Kallase ja Edgar Savisaare vastasseisuks. Tunnistagem - nemad on ülejäänud kandidaatidega võrreldes raskekahurvägi ja Kohvik kujutab kumbagi meest presidendi rollis ette.

Seepärast on meil väga hea meel, et Reformierakonna valija Kaljuranna asemel Kallast eelistab. Ja mis puutub Keskerakonna teist kandidaati Mailis Repsi, siis me parem ei hakka kommenteerima, khm… Ja kes need teised seal olid? Urmas Paet ilmselt ei võta ka ise enda kandidatuuri tõsiselt - ta on hea ametnik, aga kindlasti mitte presidendimaterjal. Tarand? No ei kujuta teda rahva isana ette, ei kujuta. Tarand on trikster, ärritaja-õrritaja, vahva nalja-, naiste- ja viinamees, pulmatola, aga mitte president.

Mart Helme jälle on presidendiks liiga tõsine, kuiv ja tuim. Kunagi võib hea president saada tema pojast Martin Helmest, aga Mart Helmet kujutaks ma pigem ette peaministrina.

Ahjaa, ning Jõerüüt. Samuti liiga tõsine, kuiv ja tuim. No ja siis veel see teiste kirjanike tagakiusamine nõukaajal. Kuigi Viivi Luike kujutaks ma presidendiprouana ette küll. Ses mõttes on kahju, et ta on Jõerüüdiga abielus.

Nii et Kallas ja Savisaar! See saab olema põnev heitlus. Oi, kui põnev heitlus.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Vargavunts ja Käärkäsi mõlemad on invaliidid, üks mäluhaige, teine sent surmale võlgu ja viit aastat enam kindlasti välja ei vea. Lisaks mõlemad võimuhaiged ja rahahaiged. Mõlemad seotud kümnete erinevate skandaalidega. Mõlema väljavaated nii riigikogus kui põllul täiesti nullilähedased.

"Mart Helme jälle on presidendiks liiga tõsine, kuiv ja tuim." - täielikult vastupidi, igas mõttes. Panin siia mõni aeg tagasi Helme kohta paar linki Vikerraadio saadete kohta, kus ta rääkis muusikast ja muust, millega tegelenud. Ta on kirjanik, olnud talupidaja ja ettevõtja, olnud diplomaat, olnud õppejõud - ükski kuivik ja igav inimene ei tegeks nii paljude asjadega. Lihtsalt vaadake Vaba Mõtte Klubi saateid või kuulake raadiost "Räägime Asjast" saateid - ühtki nii kirglikku ja nii laialt sise- kui välispoliitikat tundvat poliitikut ma teist ei suuda meenutada. Tal on sisuliselt kõik samad positiivsed omadused, mis Lennart Meril, samas ta pole nii enesekeskne ja edev kui too oli. Rüütel presidendina oli tõsine, kuiv ja tuim, täielikult. Mart Helme saaks olema tema täielik antipood presidendina. Ilvesest pole midagi rääkida, õnnetu hampelmann ja võõrvõimude ees koogutaja. Helme saaks olema ka tema täielik antipood, sirge seljaga ja põhimõttekindel, eelkõige oma riigi huvide eest seisja, mitte lömitaja ja lakei.

Irja ütles ...

Olen päris palju Vaba Mõtte Klubi vaadanud ja Mart Helme on tõesti omal alal asjatundja. Ka sellega olen nõus, et ta on mitmekülgne inimene. Aga midagi jääb justkui puudu. Karismaatilisus? Huumorimeel? Rüütlil oli minu meelest huumorimeel olemas. Samas ei oleks ma üldse kurb, kui Helmest president saaks. Ta on kahtlemata väga väärikas kandidaat.

Anonüümne ütles ...

No hästi, jätkame siis seda arutlust, kellel millised presidendile sobivad omadused on või pole :)

Karismaatilisus ja huumorimeel, et justkui Rüütlil on huumorimeel olemas ja Helmel pole. Ma olen nõus, et väärikus ja karismaatilisus on Rüütlil olemas, aga huumorimeel puudub täielikult. Absoluutne null, ei suuda meenutada kohe vähimatki huumorimeele raasugi. Väga-väga harva on suutnud naeratuse esile manada, aga üks kord, mis meenub, oli see, kui talt küsiti: "Mis asi on performance?"
Kohtlase naeratuse saatel andis sellise vastuse (50. sekundist alates): https://www.youtube.com/watch?v=jhMLgB5I_f0

See näitab, et inimene on kuivikust eluvõõras karjerist, karjuvalt kitsa silmaringiga ja ilma mingisuguse huumorimeeleta. Sama kehtib Ilvese kohta, kes küll vägisi püüab end näidata noortepärasena ja huvitavana, aga välja kukub see piinlikult (kasvõi see dj-asi). Kokkuvõttes silmaring on tal küll laiem kui Rüütlil, aga huumorimeel samuti null, ülimalt kramplikult tulevad need naeratused. Mingeid isiklikke teravmeelsusi või vaimukusi ei suuda ka meenutada, samuti tema kõned on nõunike kirjutatud.

Ja nüüd tuleme uuesti Helme juurde, kelles on olemas nii väärikus, soliidsus, karismaatilisus kui ka huumorimeel. Seda huumorimeelt on täpselt sellises annuses, nagu üks poliitik saab endale avalikes esinemistes lubada. Kes aga tema kõnesid kuulab, siis leiab piisavalt teravmeelsusi ja vaimukat sõnakasutust ka näiteks riigikogu puldis tehtud sõnavõttudes:
https://www.youtube.com/watch?v=85c40z-z65A
https://www.youtube.com/watch?v=e8nYVBUUmpc
https://www.youtube.com/watch?v=14c0sMwTNCY

Nii et Helme pole mingil juhul suu peale kukkunud, minu arust on ta kordades kõvem kõne- ja rahvamees kui seda Meri oligi. Aga kuna ta on väga põhimõttekindel ja mitteplastne poliitik, siis mõistagi kõikvõimalikele Euroopa nisa otsas rippuvatele ja globaalset agendat ajavatele parteidele jm jõududele on ta väga sobimatu. Erinevalt Merist, kes oli samuti tegelikult nende käpiknukk nagu Ilveski, kiitis heaks palju Eesti riigile ja rahvale ülimalt kahjulikke otsuseid.