kolmapäev, 22. juuni 2016

NATO annab Balti riigid ära?

Pildil USA sõjaväeõppus Eestis, väljavõte thelocal.de veebist.

Mõned päevad tagasi ütles NATO sõjalise komitee juht Petr Pavel, et lisaks kolmele pataljonile Balti riikidesse NATO väeosasid juurde tuua plaanis pole. Mis tähendab, et oodatud NATO brigaade ikka Balti riikidesse ei tule. Pavel põhjendas seda asjaoluga, et Venemaa mingit ohtu ei kujuta ning pataljonid on vaja tuua poliitilistel põhjustel. Umbes nii nagu NLiit hoidis kunagi väeosasid Ida-Euroopas - rahva rahutuste mahasurumiseks.

Nüüd aga ütles teine NATO kindral, USA Euroopa vägede ülemjuhataja Ben Hodges intervjuus Saksa nädalalahele Die Zeit, et Venemaa võib Balti riigid ära võtta kiiremini kui NATO suudab neid kaitsta. Ta ütles, et nõustub nende sõja asjatundjatega, kes väidavad, et Balti riikide pealinnad on võimalik ära võtta 36-60 tunniga. Ta ütles ka, et äsja Poolas lõppenud NATO õppusel Anaconda tulid välja mitmed puudused. Näiteks oli keeruline liigutada läänest itta raskerelvastust, samuti on puudulik kommunikatsiooni tehnoloogia. Kokkuvõttes ei suuda NATO Balti riike kaitsta.

Hogges ütles, et turvalised pole ei raadioside ega elektronpost. Ta tunnistas, et tema enda nutitelefoni kuulatakse pealt.

Anaconda õppusel osalesid sõjaväelased 20 NATO riigist, kuigi ametlikult oli tegemist ainult Poola õppusega. Hodges ütles, et mõned riigid nagu Saksamaa ja Prantsusmaa pidasid Venemaa suhtes liiga provokatiivseks nimetada Anacondat NATO õppuseks.

Nüüd on muidugi küsimus, et kui NATO kindralid väidavad, et Balti riigid on kaitseta ja lisavägesid pole juurde tuua kavas, siis kas NATO-l on plaanis Balti riigid ära anda? Eesti oma juhid on aru juba ammu kaotanud, sest vaidlevad kangekaelselt NATO kindralitele vastu. Kummaline on ka asjaolu, et ühelt poolt Eesti juhid NATO-t ei usalda, teiselt poolt loodetakse kaitseplaanides NATO peale.

Kommentaare ei ole: