teisipäev, 19. juuli 2016

Inno 3 punkti, kuidas Eesti uueks luua

Eesti on olnud äraütlemata tubli, endistest NSVL liiduvabariikidest kõige tublim. Näiteks interneti valdkonnas on Eesti saavutanud märkimisväärset edu. Aga, nagu öeldakse, ühte lehma ei saa lõputult lüpsta, see tuli hästi välja soomlaste Nokia puhul, ning loorberitele ei saa puhkama jääda. Eesti on viimastel aastatel stagneerunud ning hakanud vähikäiku tegema. Siin mõned soovitused, mis ei maksa suurt midagi, on vaja ainult veidi pealehakkamist.

1. Veel suurem integreerumine Soomega! Läti ja Leedu on head, aga Soome on veel parem. Kolme Balti riigi SKP on kokku 90 miljardit dollarit, Soome oma 230 miljardit ehk üle kahe korra rohkem kui Balti riigid kokku. Soome silda ei pea tingimata ehitama, aga tuleks soodustada Eesti-Soome läbikäimist. Eestlaste töötamine Soomes pole mingi mugavus, vaid suur eelis, sest raha tuleb lõpuks otsaga Eestisse. Võiks kaaluda tasuta laevaühenduse loomist Soomega, sarnaselt Tallinnas loodud tasuta ühistranspordiga.

2. Raudteed korda! Rail Balticat ei ole vaja, sest üle 200 km/h kiirust on raske saavutada, pealegi on see ohtlik. Piisab 100 km/h kiirusest ja seda Eesti olulisemate sõlmpunktide vahel. Selleks tuleks olemasolevat raudteed täiendada, rajada üks lisarööpmepaar ning korralik ühendus Valka, kust edasi saab istuda Läti rongi peale. Eesti jaoks on olulisemad ühendused riigis sees kui vähe kiirem sõit Riiga, Vilniusse või Varssavisse. Eeskuju saab võtta näiteks Portugalist, kus toimib väga korralik ja kiire riigi-sisene raudteevõrk. Kui vaja kiiremat sõitu, saab tulevikus Euroopasse sõiduks rajada koos Soomega hyperloopi.

3. Kiire internet igasse kodusse! Kiire internet peaks Eestis olema inimõigus, sest interneti kiirus on just see, mis eristab ühtesid piirkondi teistest, mis annab eelise ja võimaluse internetiga seotud ettevõtluseks. Kiire, see on vähemalt 100 Mbit/s kiirusega internet peaks olema sama elementaarne nagu vesi ja elekter. Internet peaks olema kiirem just maapiirkondades, kus inimeste sõltuvus internetist on suurem. Võimalused selleks on olemas, küsimus on ainult tahtmises. Praegu on kiire internet võimalik vaid linnades, kus muud tingimused on nagunii paremad.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Need on suht tehnilised meetmed aga eraldi võiks anda sihid poliitiliste muudatuste kohta!?

Anonüümne ütles ...

Tehniliste lahenduste asemel huvitaks rohkem poliitilised!?

Anonüümne ütles ...

Aga miks just Soome, kas ainult raha pärast?

Inno ütles ...

Raha kindlasti, aga sealt on lisaks palju õppida.