pühapäev, 21. august 2016

Eesti hambaravihüvitise puudus on absurd!


Eestis on inimeste hammaste olukord katastroofiline - inimesed on hambutud. Ning asi puudutab üha rohkem lapsi, sest vanematel pole kogemust arsti juures käimisega. Laste hambad lagunevad samamoodi.

Asjaolu, et Eestis ei hüvitata hambaravi, on absurdne olukorras, kus inimeste hambad on hullus olukorras. Arstid räägivad, et hammastest algab kogu ülejäänud organismi tervislik seisund, aga see jutt on poliitikutele hane selga vesi. Isegi rasedate hambaravi hüvitis 38 eurot on samuti absurd, kui ühe plommi panek maksab juba 50 euro ringis.

Kui kaua veel lastakse inimeste hammastel laguneda? Isegi paljukirutud nõukogude ajal oli olukord palju parem. Häbi peaks olema!

Eesti olukord on seda absurdsem, et näiteks Soomes ja Rootsis pole üle 50-aastaste inimeste hulgas praktiliselt üldse hambutuid. Eestis on pea kõik vanemad inimesed hambutud. Hammaste tervis omakorda peegeldab ja mõjutab inimeste üldist tervist.

14 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Laste hambaravi kuni 19 eluaastani on ju tasuta.

Inno ütles ...

On jah, aga lapsi ei viida lihtsalt hambaarsti juurde. Sest vanemad ise ei käi arsti juures. Laste hammastel lastakse lihtsalt laguneda.

Anonüümne ütles ...

Parasiidid oskavad ikka ainult nõuda. Tööl te ei käi, maksudega riiki ei turguta, aga soov saada abiraha ja muid tasuta asju on suur. Teil on ainult õigused, kohustused puuduvad.Vastik koorem olete maksumaksjatele. Häbi!

Anonüümne ütles ...

Jälle sa kirjutad seda mida ise ei tea. ma töötan lasteaias ja meil käivad hambaarstid isegi lastele loenguid pidamas ja tutvustavad kuidas hamamste eest hoolitseda. Olen lasteaias töötanud juba üle 20 aasta ja pole veel näinud, et oleks väga katkiste hammastega lapsi. jah tänapäeval tulevad lastel piimahambad varem suust ära ja paljud 5-6 aastased jäävad juba oma esihammastest ilma, aga ühtelugu on ka seliseid olukordi kus vanem võtab vahepeal lapse lasteaiast ära, et temaga hambaarsti juures käia ja toob pärast tagasi.Pole kohanud ka emasid ja isasid kelle suu oleks tühi. Meil käivad lastel järgi vahel ka vanavanemad ja mina pole ka märganud, et suud oleksid tühjad.Muidugi ma ei eita, et hambutuid inimesi pole olemas, aga ma arvan ka, et suures osas on see selliste inimeste elustiil. Normaalsed tööl käivad inimesed reeglina ikka hoolitsevad oma suuhügieeni eest.Kui alati õigel ajal hambaarsti juurde pöörduda, siis pole ka see ravi nii kallis. muidugi kui üldse ei käi ja siis ükskord avastad, et nüüd võiks minna ja seal suus on juba päris katastroof, siis on muidugi hull, aga saab ju ka järelmaksuga maksta.

Inno ütles ...

Kas laste hammaste probleeme näitab ainult see, et suu on tühi? Hambutus tähistab oma hammaste puudumist, Eestis on paljudel vanematel inimestel proteesid suus.

Anonüümne ütles ...

aga kas sinul on kõik oma hambad suus?kas sina käid korrapäraselt hambaarsti juures. Mina olen 57 aastane ja mul on ainult 1 tarkusehammas välja tõmmatud. kõik ülejäänud on enda omad.Kas sina oled soomes ka uurinud kellel on omad hambad ja kellel proteesid. ma kahtlen

Inno ütles ...

Tubli! Minul on ka ainult üks hammas välja tõmmatud. Käin regulaarselt hambaarsti juures, ja õnneks on hambad terved olnud, aga ravi eest maksta ei jõuaks.

Anonüümne ütles ...

Inno, tööl käiv inimene on täiesti suutlik oma hambaravi eest tasuma. See on sinu isiklik probleem, et sa tööd teha ei viitsi ja harrastad parasiitlike eluviise.

Inno ütles ...

Tööl käiv inimene, miinimumpalgaga 400 eurot, tuleb ots-otsaga kokku, kas ikka jaksab hambaravi eest maksta?

Anonüümne ütles ...

Vaadates kommentaare - ja selliseid a la "mis viga on, et ei jõua maksta", on palju ka mujal, tuleb taas ja taas tunnistada:

1. eestlane on tugevate orjageenidega
2. endine ori tahab olla saks, mitte solidaarne vend
3. selline jalga ette panev eestlane ongi saanud parima valitsuse.

Mäletad, Inno, kui kirjutasin reumast moondunud kätega vanast naisest, 300 eurot kuus teenivast liiniorjast, kes ikka andunult Reformierakonda valib. Neid on palju Eestis - heaks näiteks siinne kirjutaja - see 400 eurot kuus teeniv lasteaiaõpetaja.

a.

Anonüümne ütles ...

Mina olengi lasteaia õpetaja ja käin regulaarselt hambaarsti juures. Lisaks veel tegelen spordiga. Ma ostan endale iga kuu 55 eurose ujula kuukaardi ja käin 3 korda nädalas vesiaeroobikas. Muidugi see pluss mul on olemas, et alkoholi peale raha ei lähe ja ma pole Inno väite järgi nagu enamik eestlasi.Muide lasteaia õpetaja kuupalk pole 400 eurot.

Anonüümne ütles ...

Mul loomulikult pole midagi selle vatsu, kui hambaravihüvitised suureneks. Ma vist tean, kuidas need hambutud suud on tekkinud.

Nimelt, on veel alles hea hulk(eriti keskealisi ja vanu, eriti maapiirkondades, eriti madalama haridustasemega) inimesi, kelle ellusuhtumine on või vähemalt oli elu parimatel aastatel selline, et kes väikese hädaga arsti juurde kaeblema jookseb - no see on nannipunn! Arsti juures käiakse siis, kui surm silma ees. Valuvaigisti põske ja küll ta üle läheb. Kui probleem sinnamaale jõudis, et juba ebamugav süüa (nii palju hambaid puudu) - siis peeti juba põhjendatuks isegi arsti poole pöörduda - kuid siis läinuks tõesti juba suur summa. Või olidki proteesid ainuke lahendus. Mu oma meheema oli selline inimene "ah mine, tead - mina arsti juurde ei lähe!" - ja elu lõpuks üsna hambutu ka. Kusjuures ta suutis oma pinsist alati nn. sukasäärde sääste koguda.

Noorema põlvkonna seas tundub see suhtumine (et arstiga tehakse tegemist ainult siis, kui oled surmasuus) kadunud olevat...

Anonüümne ütles ...

22:41, vaata "Minu imeline muutumine" saateid ja sa näed, et eksid kõvasti, sest ka noorema põlvkonna seas on seda pohhuistlikku suhtumist päris palju veel.

Triin ütles ...

Lasteaia õpetaja töötasu oleneb omavalitsusest. Eestis on KOV-e, kus lasteaednike tasu jääb tõesti sinna 400 kanti.

Tean mitmeid inimesi, kel suu suht tühi (ühes peres mõlemal vanemal, 40ndate alguse inimesed), aga palju on süüdi eluviis, nt suitsetamine, olematu hügieen. Ka paljudel lastel on lasteaias lutipudelikaaries.