kolmapäev, 3. august 2016

Rahvas toetab Helmet

Nii nagu USAs toetab rahvas Trumpi, toetab Eestis rahvas Helmet. Mis näitab, et inimesed on väsinud senisest poliitilisest seisust ja eelistavad muutusi.

Räägitakse, et USAs valib presidendi rahvas, Eestis mitte. See pole päris nii. USAs valib rahvas valijamehed, kes valivad presidendi. Umbes nagu Eestis valimiskogu, mille esindajad on kohalike omavalitsuste esindajad, kelle on valinud rahvas. Riigikogus on presidenti väga raske ära valida, kuna selleks peab olema 2/3 häälteenamus. See pole valitsuse ja peaministri või Riigikogu esimehe kinnitamine, milleks piisab 1/2 pluss ühest häälest. Riigikogus valitaks president ära siis, kui oleks ainult üks kandidaat ja poleks teisi tõsiselt võetavaid kandidaate. Seekord on mitu tugevat kandidaati nagu Kallas, Reps ja Helme. Hääletus läheb igal juhul valimiskokku.

Valimiskogus on praegu valitsuse kandidaatide jaoks äärmiselt kehv seis. Seetõttu pole ime, miks Kallas ei taha end siduda Reformierakonnaga - valitsuse maine on rahva seas äärmiselt madal. Peaministrit kutsutakse rahva seas avalikult kaltsuks. Samas pole rahvas päris loll ja Kallas on seniajani Reformierakonna auesimees. Reformierakonna juhitud valitsus on omavalitsustele ehk rahvale haldusreformiga näkku sülitanud. Sisuliselt on valitsus oma rahva reetnud ja selle eest järgneb kättemaks. Praegused presidendivalimised on usaldushääletus valitsusele. Juhtub sama mis 2001. aastal, mil Reformierakond läks presidendikohta püüdma, aga valimiskogu eelistas hoopis Rüütlit. Seekord eelistab valimiskogu Helmet. Muidu ei julgeks valijamehed kodus inimestele otsa vaadata.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Võimalik, aga kahtlane.

Anonüümne ütles ...

Erinevus USA-ga on ikkagi tohutu. USA-s valitakse valimiskogu ainult presidendivalimiste jaoks ja iga selle liige on jäigalt seotud kandidaadiga, kes ta sinna valimiskogusse saatis. Teoreetiliselt võib valimiskogu liige oma eelistust hääletusel muuta, kuid praktiliselt ei juhtu seda peaaegu kunagi.Kogu USA ajaloo jooksul on olnud kokku vaid 157 truudusetut valijameest,kes on oma eelistust muutnud.Paljudele neist pole meeldinud asepresidendi kandidaat,kes valitakse eraldi hääletusega presidendist. Seepärast ongi USA president selgunud juba üldvalimiste õhtul,8.novemril, mitte alles detsembrikuus kui valimiskogu hääletab.

USA-s ei saa Kongressi ega Senati liikmed kohta valimiskogus, Eestis on see Riigikogu liikmetele garanteeritud. Eestis võib iga valimiskogu liige valida keda tahes või üldse valimata jätta. Igaüks võib reeta oma partei valiku kui soovib, kõiksugu diilid on võimalikud ja isegi vajalikud.

Mis puutub Helme shanssidesse, siis seda ma eriti ei usu.Küsitav kas ta isegi pääseb valimiskogus teise hääletusvooru, kus on kaks paremat esimesest voorust. Või siis peaks Kesk oma kandidaadi toetamisest loobuma Helme kasuks, mida on raske uskuda. Kui Reps ei pääse valimiskogus teise vooru, siis võib Kesk toetada hoopis Kallast. Kallas on diilimees ja on Refi tippudest Keskiga kõige paremini läbi saanud.

Anonüümne ütles ...

"Kui Reps ei pääse valimiskogus teise vooru, siis võib Kesk toetada hoopis Kallast."

Mhmh. Nii lähebki.

Üllar Saar, 48, Tallinn ütles ...

Lühike analüüs, aga ütleb kõik olulise ära. Rohkem väärt kui nädalajagu blöga, mis meie "peavoolumeediast" pakutakse.
Kui nüüd sisu juurde tulla, siis rahvas on muide väsinud ka katkematust russofoobiast ja kommentaaride kustutamisest. Paljudki ehk sisemuses ihkavad sovjetiaega tagasi. Seda arvestades oleks Marina Kaljurand-Rajevskaja hea double duty kandidaat - tuleb nõukaaeg tagasi, on OK, ei tule, on samuti OK.
Eesti ei ole Politico tasemega meediaväljaannet, kuid on Inno ja Irja sisukas poliitikablogi.

Ü. ütles ...

P.S. Ma paneks veel teravama pealkirja: "Rahvas toetab Helmet, kuid rahvas ei vali Eestis presidenti"

Inno ütles ...

Aga miks peaks valimiskogu Kallase ära valima, kui isegi Riigikogu teda ei vali? Kallase ainus šanss ongi Riigikogu. Kui teda seal ära ei valita, siis ei valitagi. Valimiskogus on isegi Jõksil suuremas šansid kui Kallasel.

Anonüümne ütles ...

https://www.facebook.com/AnonEstonia/photos/a.588334667844519.1073741825.365465593464762/1286755321335780/?type=3&theater

Üllar Saar ütles ...

Kaljurand oleks hea president, kui Eesti oleks Venemaa koosseisus. Jõks oleks hea president, kui Eesti oleks iseseisev riik.

Anonüümne ütles ...

Kui Kallas kõlbas EL-ile, siis kõlbab ka Eestile.