kolmapäev, 31. august 2016

Savisaar näitas Kallasele trääsa

Kunagised vabale Eestile alusepanijad ehk Eesti nn founding fathers on omavahel lootusetult tülli pööranud. See, et Mart Laar ja Edgar Savisaar omavahel üldse läbi ei saa, on üldteada. Nende omavaheline võitlus on kujundanud Eestis poliitikat viimased paarkümmend aastata ja aheldanud mehed elu lõpuni ratastooli. Nüüd tõmbas Savisaar tooli alt ära oma kunagisel IME kaasvõitlejal Siim Kallasel, kui surus presidendivõitlusse oma erakonna-sisese rivaali Mailis Repsi ja toetab Repsi lõpuni välja.

Savisaar teadis hästi, et Reform oma ülevoolavas enesekindluses ja ülbuses kunagi Repsi ei toeta. Samuti oli teada, et Keskerakonna häälteta Kallasest presidenti ei saa. Savisaar toetas Repsi, sest ta lihtsalt ei saanud vaadata pealt, kuidas Kallasest president saab. Repsi ettelükkamisega tõmbas ta Kallase tagant ära ka Simsoni ja Ratase pundi hääled. Savisaare põhimõte on: ei saa tema ise, ei pea ka teised saama.

Nüüd määras Reformierakond valimiskogus kandidaadiks samuti Kallase, mis tähendab, et ka Reformierakonna huvi on Kallas lõplikult läbi kõrvetada. Kunagisest Eesti poliitika suurkujust ja Reformierakonna auesimehest tehakse naerualune - pange tähele, niipalju on erakonnas uutel tulijatel austust oma vanade tegijate vastu. Sest on hästi teada, et valimiskogus pole Kallasel mingeid šansse. Ühelgi võimuliidu kandidaadil pole seal šansse. Jõks ja Kallas on minevik. Samuti Reps, sest ta on lihtsalt liiga rumal. Presidendiks saab kas Helme või mõni valitsuse-vastane üllatuskandidaat. Võimalik, et isegi Tarand.

6 kommentaari:

Unknown ütles ...

See on tüüpiline soovmõtlemine. Helme ei saa presidendiks, sest ta pole poliitilistele suurjõududele ( Ref, Kesk, sotsid ) vastuvõetav. Tarand on aga hoopis kloun, teda ei võta keegi tõsiselt.

Võrreldes nende aegadega kui Arnold Rüütel üllatuslikult presidendiks valiti Toomas Savi ees, on poliitmaastik tuntavalt muutunud. Parteistumine on jõudnud ka maale , valdadesse. EKRE-l pole enam seda mõju ja väga tugevat organisatsiooni maal, mis Rahvaliidul oli 15 aastat tagasi.Helme on raskesti kontrollitav protestikandidaat, seega mainstream poliitilised jõud ei lase teda lihtsalt läbi.

Ma arvan, et valimiskogu lõppvooru jõuavad Reps ja Kallas. Kuna Keskerakond on paljudele ikkagi kahtlane kooslus ja iga tema liiget nähakse Savisaare käepikendusena, siis kaldub vaekauss Kallase kasuks. Kui lõppvoorus peaks olema Jõks ja Kallas või Helme ja Kallas, ka siis on Siimu shansid paremad. Triost Jõks, Kallas ja Helme on just Kallas Keskerakonnale kõige vastuvõetavam ning kui nende endi kandidaat on välja langenud, jääb Keski saadikutele kaalukeele roll.

Unknown ütles ...

Mida ma tegelikult sooviks, et keegi ajakirjanikest teeks natuke tõsist tööd ja käiks läbi kogu Eesti omavalitsuste nimekirja ja vaataks, kes kus võimul on. Enamikust valdadest saab saata valimiskogusse vaid 1 saadiku, suurematest 2 ja Tallinnast näiteks 10.

Selge, et Tallinnast tuleb oma 6-7 Keski saadikut valimiskogusse.
Tartust tuleb 4 saadikut ja neist 1-2 reformierakonnast, kes on seal võimul.

Kuid kes tuleb näiteks Abja vallast ?Kes Tamsalust ja kes Vaivarast ?

See töö on ajakirjandusel veel tegemata.Saaks umbkaudse ülevaate valimiskogu koosseisust ja saaks täpsemaid prognoose teha.

Inno ütles ...

Tegelikult pole erakondadel omavalitsuste üle mingit mõju, kui mõned suuremad välja arvata. Seal aetakse ikka oma valla asja.

mahlapress ütles ...

Milles seisneb teie meelest Mailis Repsi rumalus? Minu meelest on ta pigem veidi juhm.
btw mitte, et see oluline oleks, aga ta on suutnud hankida endale neli cum laudet koolidest: https://et.wikipedia.org/wiki/Mailis_Reps

Irja ütles ...

Kusjuures minule on ta selle presidendikampaaniaga üllatavalt positiivse mulje jätnud. Ma ütleks, et talle on väga hästi mõjunud Savisaare varjust välja saamine. Enne nämmutas ainult seda, mida Savisaar ees. Nüüd on kohe arukam või oligi tegelikult arukas, aga see jäi varem varju.

Margus Kiis ütles ...

Helme kindlasti ei saa, sest EKREl pole mingit mõjujõudu enamikes maakohtades. Ja KE ei toeta EKREt, kuna nad on tegelikult rivaalid.
Kallase vastu on kõik teised parteid, v.a. SDE, sest tegelikult tahavad enamus RE-le ära panna.
Nii et Repsil on tegelikult üllatavalt head võimalused. Reps on omamoodi Savisaare vastane, seega sobib antisavisaarlastele. Reps pole refikas. Reps on ka omamoodi protestikandidaat, sobib valdadele. Peab lihtsalt rohkem kohtadel tööd tegema.