teisipäev, 20. september 2016

Inno ja Irja kommenteerivad presidendikandidaatide debatti TV3s


Irja: Näe, Kaljurand on omale rukkilille rinda löönud. Tea, kas tahab patriooti etendada või?

Inno: Ma kahtlustan, et ta tahab vist rahvust vahetada.

Irja: Miks???

Inno: No kui venelane kannab rahvuslille rinnas. Ma ei tea, mis venelaste rahvuslill on. Rukkilill on eestlaste rahvuslill.

Irja: Venelaste rahvuslill on kindlasti punast värvi.

Inno: Ei pruugi olla. Näiteks venelaste rahvuspuu on kask. Rahvuslill võib vabalt olla näiteks nurmenukk. Nurmenukud kasvavad kaskede all.

Irja: Tšekkasin järgi! Venelaste rahvuslill on kummel. Seega peaks Marinotškal kummel rinnas olema.

Inno: Kummel on väga tervislik ka.

Irja: Kuule, aga ma vaatan, et Kallas on väga torssis. Varem kogu aeg naeratas. Miks, ei tea?

Inno: Ma arvan, et kohtumised valijameestega on ta tõsiseks võtnud. Teiseks ma arvan, et Kallas on palju raha ära raisanud. Ilmselt ta vaatab iga päev oma pangaarvet. Ta teeb ju uhkeid õhtusööke välja nendele valijameestele. Eks seal on mingid kingitused ja ümbrikud ka.

Irja: Ma ei lubanud sul ühte asja Mailis Repsi kohta öelda. Ära seda sõna ütle, aga lihtsalt kirjelda, miks ta sulle kummaline tundub.

Inno: Ma väikselt vaatasin tihti Tervise ABC raamatut ja seal ühe diagnoosi puhul oli välja toodud, et sünnivad teatud välimusega lapsed. Ja Repsi välimus meenutab neid pilte sealt Tervise ABC raamatust.

Irja: Okei, rohkem me sellest ei räägi.

Inno: Aga ma arvan, et see on põhjus, miks alateadlikult Repsi välditakse. Sest ma arvan, et ma pole ainus, kes neid pilte on vaadanud. Ja kuna president peab olema esinduspersoon, siis ma pigem ei valiks Repsi.

Irja: Aga huvitav, et Diori kotti ei ole Kaljurannal kaasas. Seda, millega ta Päevalehe loos kiitles.

Inno: Ma arvan, et ta on selle ära peitnud.

Irja: Muidugi seda tuleb Repsi kohta öelda, et ta on rahvapärane ja lihtne, vastandudes nii edevale Kaljurannale.

Inno: Jah, tal on ilmselt kõige tugevamad nõustajad, Helmel jälle kõige nõrgemad.

Irja: Mina panen tähele veel seda, et kui Kaljurand veel Refi kandidaat oli, siis presenteeris ennast tal maadami, suurilmadaamina, aga nüüd üritab ennast maanaisena näidata. Väga silmakirjalik inimene minu meelest.

Inno: Ta on selles täiesti süüdimatu, et võib mida iganes rääkida. Tal puudub oma arvamus. Eestlased on muidugi sellega harjunud. Ilves oli samasugune - rääkis, mida rahvas kuulda tahtis, ja sai presidendiks. Jõksi põhiprobleem on minu meelest see, et ta mõjub poisikesena. President peaks olema rahva isa või ema, vähemasti näima sellisena. Mina ikkagi pooldan Helmet. Ta toob vähemalt mingeid muutusi. Teised on kõik establishmendi tegelased. Eesti probleem selles ongi, et ühiskond on stagneerunud. Oleks vaja mingit raputust. Muidu stagnatsioon püsib.

Irja: Aga sellisel juhul Reps. Ta pole ka establisment.

Inno: On küll!!! Ta on ju vana jurakas, viisteist aastat selles süsteemis pöörelnud!

Irja: Aga see on Savisaare varjust välja astunud Reps! Piltlikult öeldes sektist põgenenud Reps!

Inno: Okei, aga ma ei usu, et ta suudab midagi muuta.

Irja: Ja Kallas on ka Uus Kallas. Brüsselist tagasi tulnud Kallas. Nagu koju tagasi tulnud Kalevipoeg, ma ütleks isegi.

Inno: Nojah, ta on Reformierakonnaga opositsioonis ka.

Irja: Aga kui oluline on sinu arvates presidendikandidaatide füüsiline vorm. Kas see on oluline?

Inno: On. Kaljurand on selgelt paks. Samas võib temast veel asja saada, sest Ilves oli ka presidendiks saades paks.

Irja: Ja Evelin oli paks.

Inno: Evelin oli paks jah. Mina väidan, et Evelin näeb praegu parem välja kui ta oli presidendiprouaks saades. Aga Kaljurand peaks endaga midagi tõsiselt ette võtma. Kaljuranna peaks ka saatma nende tõeliste eesti meestega seal trenni tegema. Seal saates ei oleks pidanud olema mitte Bellanova, vaid Kaljurand. Aga mina väidan, et kõige intelligentsem, kõige suurema IQga seal seltskonnas on Reps.

Irja: Mida???

Inno: Jah, aga see on ise küsimus, kas president peab olema selline tubli õpilane. Kes on oma kodutöö ära teinud. Kõige vähem on vaeva näinud Kallas.

Irja: Kallas on loomulikult intelligentne.

Inno: Jah. Kallas on aus mees, nagu ta ise ütles. Ja Kaljurand on kõige suurem teeskleja. Nüüd on näha, keda valijamehed toetavad - kas ausat või võltsi. Keskturult leiab selliseid Kaljuranna taolisi ju kümneid, kes seal kurke müüvad. Ilmselt nii mõnigi on nõus ka eesti keele ära õppima, kui talle öeldakse, et saad presidendiks.

Irja: Oota, aga kas sa seda saad aru, kas Kaljuranna juuksed on värvitud või halliks läinud?

Inno: Ta on ilmselt värvinud selle kaaliumpermanganaadi vesilahusega. Kusjuures ma arvan, et see TV3e ja Delfi ülevaade on väga Kallase, Helme ja Repsi sõbralik.

Irja: Miks?

Inno: Seepärast, et selles esimeses osas, mida TV3 üle kandis, käsitleti hariduse, majanduse ja migratsiooni teemat, mis on just Repsi, Kallase ja Helme teemad. Välispolitiika teemat, mis on Kaljuranna teema, üldse ei puudutatud.

Kommentaare ei ole: