pühapäev, 25. september 2016

Toimetulekutoetus tagab kindlustunde

Kui me Irjaga kaks kuud tagasi pärast 10 kuud äraolekut Portugalist naasime, siis olime täiesti rahatud ja meil puudus kindlustunne. Meile soovitati, et minge metsa marju ja seeni korjama. Või siis, et minge tööle. Hea soovitus, aga kus sa rahatuna ja väikeste lastega sinna metsa ikka lähed. Eriti, kui metsa ei tunne ja pole varem eriti metsas käinud. Ning kust sa seda tööd kohe päevapealt leiad. See oli selline küüniline soovitus.

Meil oli juba mõte minna Soome, sest Eesti palgad on väga väiksed. Ja Soomes elavad Irja sugulased. Aga kuivõrd mulle oli elatise võlgnevuse pärast määratud karistuseks ÜKT tunnid, siis olime sunnitud vähemalt mõneks ajaks Eestisse jääma. Et vähemalt nende tundidega algust teha. Ning siis hakkasime otsima võimalusi toimetulekuks. Alustuseks käisime Toidupangas. Sealt saime küll hulga toitu, aga selgus, et seda saab ainult kaks korda kuus. Toidupangast oli suur abi, aga selle võimaluse peale ei saanud ka lootma jääda. See pole nagu Soomes, et käid Toidupangas kasvõi iga päev.

Edasi vormistasin end töötuks. Selleks tuli teha kulutusi, ligi 40 eurot, et end osaühingute juhatusest taandada ja FIE likvideerida. Aga see tasub ära, sest töötuna saab töötutoetust veidi üle 100 euro kuus, lisaks võimalusi koolituseks-ümberõppeks. CV-d õppisin ka vormistama. Ma pole elus kunagi varem pidanud CV-d koostama.

Töötuks olemine on oluline veel üheks asjaks, nimelt toimetuleku toetuse jaoks. Ja see on päris hea toetus. Arvestusega, et meie perele peab jääma kuus kätte ligi 500 eurot, makstakse kinni eluasemega seotud kulud ja veidi peale ka. Lisaks tuleb veel vajaduspõhine peretoetus ja lapse- ning puudetoetused, kokku ligi 1000 eurot kuus. Pole paha, eksole! Ma olen isegi üllatunud. Ma julgen küll öelda, et toimetulekutoetus tagab kindlustunde. Ning sellega saab hakkama. Mistõttu ma ei mõista neid, kes ütlevad, et ei saa hakkama. Kui alkoholi ei tarvita, suitsu ei tee, elada tagasihoidlikus korteris, osta kasutatud rõivaid ja toiduga mitte väga priisata, tuleb väga hästi toime. Vähemalt algul, et end sisse seada ja ringi hakata vaatama. Soome kolimise aktuaalsus on samuti kadunud. Ma julgen küll öelda, et ainult toetuste pärast pole mõtet küll Soome minna, Eestis on need juba päris korralikud. Kui sünnib kolmas laps, tuleb 300 eurot kuus veel toetust juurde. Kokku 1300 eurot kuus, see on juba peaaegu nagu Soomes. Eriti kui arvestada, et Eestis toetused pigem suurenevad, aga Soomes vähenevad.