reede, 21. oktoober 2016

Miks Eesti lipitseb Soomega, kuigi väärtused on sarnased hoopis lätlastega?

Väljavõte Õhtulehe veebist.

Kas keegi on aru saanud, miks teeb Eesti president alati esimese visiidi Soome, kuigi väärtused on sarnased hoopis lätlastega.

Ok, ma saan aru, et Lennart Meri, ugri-mugri mees, vana soomlaste sõber tegi esmalt külaskäigu põhjanaabrite juurde, kuna sommid kinkisid talle kunagi mikrouuni ja Kulta Mokka kohvipaki. Aga mis tänapäeval ühendab eestlasi soomlastega? Suurt midagi, eksole. Kaljulaid ei oska isegi soome keelt. Lisaks sõbrustab Soome Venemaaga, mis on Eesti jaoks verivaenlane. Hoopis sarnasemad on väärtused lätlastega, kuhu Eesti president millegipärast jõudis alles pärast Soome külastust. Miks? Millest selline lipitsemine soomlaste ees, kuigi on teada, et Soome Eestile sõja korral appi ei tule.

Lätil pole appi tulemise osas valikut: NATO artikkel 5 sätestab, et Läti ja Leedu peavad Eestile appi tulema, ning Eesti peab Lätile ja Leedule sõja korral appi minema. Eestil on palju rohkem ühist Läti-Leedu kui Soomega, viimane on aastakümneid venelaste ees lipitsenud ja andis pärast sõda kõik eestlased reeturlikult venelastele välja. Niisama reetulikult nagu Eesti andis Venemaale pärast baaside lepingut 1939. aastal üles Soome lahe miinide asukohad ja Soomet pommitanud Vene lennukitele anti kasutada Eesti lennuväljad. Eestit ja Soomet seob teineteise reetmise lugu, samas kui eestlased aitasid lätlastele kätte võidelda nende vabaduse ning kui 1990ndate alguse kilusõda välja jätta, siis Eesti ja Läti vahel erimeelsusi ei ole.

Loogiline oleks, kui Eesti president teeks esimesed visiidid Lätti ja Leetu. Siis Poola, USA, Rootsi ja alles siis peaks tulema põdrad. Või mis?

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Näitate jälle oma puudulikke teadmisi. President Ilves tegi mõlema ametiaja esimese visiidi Lätti.

Anonüümne ütles ...

Ja Kaljulaid oskab soome keelt.

Anonüümne ütles ...

Miks?, vastan. Nimelt keel määrab mõtlemise viisi, laadi, omapära - vali ise sobiv, Inno. Eesti keel on üks kolmest soome keele alguskeelest, väga sarnane struktuurilt. Sellepärast ka vaatame Soome poole, et nad mõtlevad meiega üsna sarnaselt. Aga lätlased ei mõtle.