laupäev, 5. november 2016

Inno ja Irja kommenteerivad Keskerakonna kongressi

Irja: Kuidagi väga kurb tunne on seda vaadata. Eesti iseseisvuse isa ei ole kohal! Esimest korda.

Inno: Niuts.

Irja: Sa irvitad! Samas Keskerakonna laul kõlab sama uljalt kui varem.

Inno: Mina ütlen selle kohta ühte asja.

Irja: Noh?

Inno: Et organisatsioon on täpselt nii tugev, kui tugev on ta siis, kui liider eest ära kukub. Tegelikult peaks Savisaar uhkust tundma. Ta on üles ehitanud tugeva organisatsiooni, mis saab ka ilma temata hakkama.

Irja: Aga kas ei tundu praegu väga iroonilised Keskerakonna laulu sõnad „üksmeelne Keskerakond”?

Inno: No selle laulu sõnad on Savisaar ise välja mõelnud. See on totalitaarse organisatsiooni tunnus, kus kõik on üksmeelsed. Isegi kahe inimese vahel ei valitse täielikku üksmeelt. Üksmeel tähendab türanniat.

Irja: Seega võiks Keskerakond sinu arvates oma laulu sõnad ära muutma?

Inno: Ei, see võib jääda - et püüdleme ühise eemärgi poole. Aga kui Savisaar selle laulu sõnad tegi, siis tema mõtles täielikku üksmeelt. Tema on türann, ta on pärit sellisest ajastust, kus kõik olid türannid. Tema muud ei oskagi. Samas ma arvan, et Keskerakond väljub sellest juhivahetusest tugevamana.

Irja: Mina ei ole sinuga nõus, mis tõestab sinu väidet, et ka sobivas suhtes ei ole kunagi täielikku üksmeelt. Mina väidan, et Keskerakond laguneb ja selle varemetele tekib uus, Kremliga veel tihedamaid sidemeid pooldav, agressiivselt Venemaa-sõbralik erakond.

Inno: Mina arvan, et mitte. Seepärast, et see, kes seda teha saab, on ainult Savisaar.

Irja: Vaidlen vastu. Seda saab väga edukalt teha ka Yana Toom, kes täna Jüri Rattalt lakki saab.

Inno: Üksi või?

Irja: Mitte üksi. Koos savisaarlaste, nende Savisaare Liidu tegelastega.

Inno: Seal on mingi viiskend inimest? Saad aru, Savisaare taga ei ole ka enam venelasi.

Irja: Aga nad on endiselt Yana Toomi taga.

Inno: Aga miks nad peaksid Yana Toomi valima. Keskerakonnas on teisigi venelasi. Kõik need teised venelased on ju Savisaare vastu. Selle loogika järgi peaks uue erakonna tegema ka Oudekki Loone, kelle taha joonduvad Eesti anarhistid, ja Peeter Ernts, kelle taha ühinevad Tartumaa kesikud, ja...

Irja: Khm!

Inno: Varem oli nii, et esiteks oli Savisaar on noorem, aga praegu on lood muutunud. Ajaloos esimest korda võetakse erakond Savisaare käest ära. Savisaar peaks nüüd olema see, kes teeb uue erakonna, aga ta ei ole selleks võimeline.

Irja: Ma tuletan sulle meelde, et sa ütlesid ka pärast tapjabakteri rünnakut, et Savisaarega on nüüd kõik, ja sa eksisid. Õigus oli minul...

Inno: Ei eksinud. Lihtsalt see avaldus nüüd teatud nihkega. See, mis vahepeal oli, oli surnud kassi põrge. Kass ka, kui kukub maja katuselt alla, siis justkui hüppab õhku, aga see ei tähenda, et ta enam elus on. Savisaar ka vahepeal näitas mingeid elumärke, aga ta ei ole enam võimeline midagi tegema.

Irja: Aga mis siis saab nendest tuhandetest inimestest, kes on siiamaani hääletanud Savisaare poolt? Keda nemad nüüd valima hakkavad?

Inno: Eks nemad valivad nüüd Ratta või kellegi teise. Ja pole võimatu, et Savisaar rahuneb maha ja jääb häälepüüdjaks edasi. Tekivad uued lemmikud inimestel ja erakonnaga võivad liituda uued inimesed. Praegu on üldse muutuste aeg. Pigem oleks imelik, kui Keskerakonnas muutusi ei toimuks. Savisaar on varem ka seal erakonnas laamendanud, aga siis ta on olnud noorem ja energilisem. Inimesed peavad endale aru andma, et ühel hetkel oleks see Savisaar niikuinii sealt eesotsast ära kadunud. Savisaare soov oli ilmselt minna hauda koos erakonnaga, aga erakonna liikmed olid sellele vastu.

Irja: Tead, ma võrdleks seda ususekti liidri sooviga sooritada kollektiivne enesetapp.

Inno: Jah! Savisaart võib võrrelda just sellise liidriga, üks selline oli vist Jaapanis.

Irja: Sageli ususekti liikmed järgnevad oma liidrile, aga Keskerakonna puhul avaldas osa neist kollektiivsele enesetapule visa vastupanu...

Inno: Jah! Ütlesid, et nemad surma ei lähe! Et liider võib osa seltskonnaga surma minna, aga nemad kaasa ei lähe. Samas Peeter Ernits ja Oudekki Loone olidki valmis lahkuma koos Savisaarega. Aga see on absurd ju, neil ei ole midagi viga. Oudekki on täiesti terve noor naine, miks ta peaks lahkuma Savisaarega.

Irja: Siin ongi see, et pühendunud jüngrid ei mõtle loogiliselt, neid innustab pime usk oma liidri ilmeksimatusesse. Saad aru?

Inno: Nojah, nad on valmis ohverdama end liidri nimel, aru saamata, et see ohver võib olla täiesti mõttetu.

Irja: No ei olnud hea see Toomi kõne, absoluutselt ei inspireerinud.

Inno: Ta ei ole ka mingisugune kõnepidaja. Yana Toom ei ole mingi erakonna esimees, kamoon. Ta oli Stolitsa peatoimetaja. Ta ei ole isegi mingi asendaja. Mis ongi kummaline - Savisaar ju toetas presidendina Repsi - PRESIDENDINA! - , aga nüüd ei kõlvanud Reps tema jaoks isegi mitte erakonna esimeheks. Mis näitab seda, et Savisaar on ikka omadega täiesti ummikus. Kui ta tahtis olla lõpuni võitleja - kus ta siis nüüd on? Ma arvan, et paljud tema toetajad on nüüd väga nördinud. Et ta ei läinud nende eest võitlusse, vaid tõmbas saba jalge vahele. Kui ta tahtis lõpuni võidelda, siis ta oleks võinud minna kaotama püstipäi, mitte saatma kaotama Yana Toomi. Yana Toom on sisuliselt tankist, Savisaare tankist. Nüüd näitas Savisaar sisuliselt seda, kui palju ta tegelikult kaaserakondlastest hoolib.

Irja: Jah...

Inno: Tegelikult käitusid need väga õigesti, kes erakonna üle võtsid. Kui nad oleksid jäänud ootama selleni, kui Savisaar süüdi mõistetakse, siis oleks juhtunud täpselt samamoodi nagu Rahvaliiduga. Loomulikult, kui Savisaar on kohtu all, siis oleks olnud aus amet maha panna. Kuidas saab rahvas usaldada erakonda, mille esimees on kohtu all? Seepärast ongi Keskerakonna toetus tõusma hakanud, et inimestel on taastunud usk Keskerakonda. Kuna nad teavad, et Savisaar võetakse maha. Nüüd tuleb välja, et Keskerakonna toetus oleks võinud juba varem suurem olla. Ma tuletan meelde, et Keskerakonna toetus sööstis lausa tippu, kui Savisaar oli koomas - inimestes tekkis lootus, et nüüd saab Savisaarest lahti.

Irja: Sa siis arvad, et see sööst ei olnud sümpaatiatoetus Savisaarele?

Inno: Ei, ei, ei! Kõik, kaasa arvatud mina... Seda on küll paha öelda, aga see oli võimalus, et temast saab lahti.

Irja: Savisaare tragöödia on ilmselt ikkagi tema iseloom.

Inno: Nojah, aga mingil ajal, kui oli Nõukogude Liidu lagunemine, siis tuli see kasuks. Teine asi on muidugi see, et Savisaar ei ole enam see noor Savisaar. Kui ta oleks tahtnud jätkata, siis ta oleks pidanud tegema pausi. Laar ka ei teinud pausi ja vaata, mis temast sai. Ühegi inimese tervis ei pea niimoodi vastu, et 25 aastat oled pidevalt tipus. Aga see oli tema valik. Kuna ta pausi ei teinud, siis nüüd on temaga kõik. Kui tal see laps, Rosina, sündis, siis oleks olnud õige aeg paus teha - olla lapse ja Viljaga kodus ning nautida pereidülli. Võib-olla tal oleks olnud Viljaga veel lapsi ja...

Irja: Ja abielu poleks purunenud?

Inno: Jah, see abielu ju sellepärast puruneski, et Savisaar ei suutnud ühtki sammu tagasi astuda.

Irja: Siit moraal - oska elus õigel hetkel aeg maha võtta?

Inno: Väga õige, jah. Elu andis Savisaarele võimaluse - lapse sünni järel aeg maha võtta. Aga ta ei teinud seda.

Irja: Aga kas sina siis nüüd kaaluksid selle muutunud Keskerakonna poolt hääletamist?

Inno: Jah, ma arvan, et see võib olla üks paremaid valikuid praegu.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Täna on hea päev, saime Savisaareat lahti.
Selle puhul võtan shampuse lahti.