teisipäev, 1. november 2016

Kohviku köök. Inno ülimaitsev kõrvitsasupp (retsept kah!)



Täna oli siis see päev, kus Inno tuli koju suure kõrvitsaga. Rääkis, et oli selle Tartu Lõunakeskuse Maksimarketist ostnud ja temal on nüüd plaan kõrvitsasuppi teha. Olin loomulikult nõus ja väga rõõmus, sest kõik need kümme kuud, mis me Portugalis elasime, oli mul tavaks Pingo Doce'ist kõrvitsasuppi ja kõrvitsamoosi (see on seal ülihea, njämm!) osta ning pärast tagasitulekut ei olnud me üldse kõrvitsat söönud. Polnud õieti pähegi tulnud selle söömine. Aga näe, Inno, tarkpea, taipas Tartust kõrvitsa kaasa osta!

Inno hakkaski kohe köögis kõrvuti padades kõrvitsasuppi ja kõrvitsamoosi vaaritama. „Selles suhtes on kõrvits huvitav asi, et sellest saab teha nii suppi kui moosi,” kiidab Inno praegu kõrvalt, pärast väsitavat koolipäeva voodil pikutades.

Umbes tunni aja pärast olid mõlemad valmis (mina käisin vahepeal poest verivorsti ja Katariina kohvikust saiakesi ostmas) ja saime neid mekkima hakata. Kõigepealt sõime suppi ja no ma pean küll ütlema, et see Pingo Doce'i kõrvitsasupp ei saa Inno tehtud kõrvitsasupile ligilähedalegi. „Nämm!” kiitis ka väike Roosi. Juulike, tõsi, eelistas keedetud peeti - ilmselt seepärast, et kõrvits ei ole nii magus kui peet, ja Juulike on meie pere kõige suurem magusasõber.

Mul õnnestus Innolt välja pinnida ka tema kuulsa kõrvitsasupi retsept. See on järgmine:

Võtta kaks suuremat sibulat ja hakkida nad ära. Siis valada pannile oliiviõli. Hautada hakitud sibulad oliiviõli sees ära. Siis panna nad potti ja lõikuda peale paar kilo kooritud kõrvitsat. Seejärel panna tasasele tulele podisema. Keeta nagu moosi põhimõtteliselt. Panna juurde supilusikatäis puljongipulbrit, soola ja pipart. Keeta pehmeks. Lasta veidi jahtuda ja püreestada saumikseriga ära. Ongi kõik! Ahjaa, Inno pani supi sisse ka kooritud kõrvitsaseemneid (enne koorimist võib neid natuke panni peal küpsetada) - need andsid supile mõnusa touch'i.

Kõrvitsamoosi retsept on järgmine:

Võtta ca kilo kõrvitsat, koorida ära, lõikuda tükkideks ja panna potti. Lisada umbes pool klaasi suhkrut (palju pole vaja, sest kõrvits on ise magus), keeta pehmeks. Ongi moos valmis!

Head kokkamist ja maiustamist! :)

Siin kõrvitsasupp taldriku peal, koos seemnetega. Lusikad kuuluvad minule ja Roosile :).

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma olen pipra asemel pannud vürtsi ja kõige lõpuks merevaiku (isegi mu eriti maitsetundlik vana kass sõi). Lohistangi keldrist kõrvitsa homseks söömaks :)

Irja ütles ...

Katariina kohvikus pakutakse ka kõrvitsasuppi juustuga ja väga hea oli, ma mäletan :). Vürts on hea mõte, aitäh.

Anonüümne ütles ...

Kõrvitsamoosi sisse sobib hästi riivitud ingver ja sidrunikoor.

Kas Inno käib koolis?

Irja ütles ...

Jah, Inno käib koolis, õpib uut ametit :). Ta lubas sellest põhjaliku ülevaate anda, kui õpingud läbi.