reede, 4. november 2016

Soomlased teavad: õnn pole rahas, vaid armastavas lähisuhtes

Väljavõte Iltalehti veebist.

Soome Iltalehti ütleb värskele Soomes läbi viidud uuringule tuginedes välja selle, mida me siin Kohvikus oleme pasundanud juba kümmekond aastat: õnn pole rahas, vaid armastavas lähisuhtes. Kui inimesel on õnnelik lähisuhe, siis on ta õnnelik. Nii lihtne see ongi!

Õnneliku lähisuhte üks eeldusi on seksuaalne rahuldatus. Õnnetunnet vähendab üksindus. Uuringut juhtinud professor Osmo Kontula ütleb, et õnne peaks riiklikult toetama, näiteks abistama inimesi paarisuhete loomisel ning tülide klaarimisel. Mida oleme meie ka kohvikus rääkinud: riik peaks aitama kokku saada sobivatel paaridel ning abistama sobimatute kooselude lahutamisel. Praegu töötab riik aga sellele vastu: sobimatuid ja ilma armastuseta paare hoitakse vägisi koos, mis ilmselt ongi põhjus, et eestlased on Euroopa õnnetuim rahvas.

Sestap pole ka Euroopa Liit eestlasi õnnelikumaks teinud, sest sealt on tulnud ainult raha, mitte aga armastust. See on nagu abielu, kus elatakse koos ainult raha pärast ja kus pole mingit lähedust ega armastust.

Paljud on küsinud, miks ma oma eksi maha jätsin, kui ma suplesin rahas. Aga see ongi paradoks: ma olin küll pururikas, aga polnud õnnelik. Nüüd, kui olen tuhat korda vaesem rahaliselt, olen ma ometi palju õnnelikum. Minu eks, kelle jaoks elus on kõige tähtsam raha, pole oma kõrvale minu asemele mitte kedagi leidnud.

Uurimus ütleb ka välja, et õnne ja raha vahel puudub seos. Pole ime: muidu ju rahainimesed istuks oma rahahunniku otsas ja oleks seal koos oma rahaga maru õnnelikud. Tegelikkus on vastupidine. Ma tean oma kogemusest: tegelikult on nad seal oma rahaga kõige õnnetumad ja üksikumad inimesed maailmas. Ja kõige õnnelikum võib olla hoopis noorpaar, kes teineteist armastab ja kel pole sentigi hinge taga.

Õnnelik olemiseks pole tegelikult üldse raha vaja. Piisab vaid lähedusest ja armastusest. Mina vahetasin kogu oma raha armastuse ja õnne vastu. Ja ma ei kahetse. :)

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga arenenud käsitlus. Kiitus autorile.
Oleks selliste põhimõtetegas isikuid rohkem, oleks vähem kurjust, vargaid ja spekulante.

Margus Kiis ütles ...

Õnneliku pikaajalise lähisuhte alus on aga korras majanduslik seis.

Inno ütles ...

See Soome uuring väidab, et kõige alus on hea lähisuhe, siis tuleb ka majanduslik seis. Ma täitsa usun, kui armastust pole, kaob motivatsioon.