pühapäev, 18. detsember 2016

Hoiatus: retseptiravim Circadin on täielik saast!

Irja siin kiitis, et sai apteegist kätte retseptiravimi Circadin. Mis on melatoniin, aga pidi olema selline parem variant, mis tagab pikema une. Aga kus sa sellega! Andsime eile esimest korda Juulile, laps magas algul paar tundi norinal, aga siis ärkas ja enam magama ei jäänud. Oli öösel reipam kui kunagi varem. Isegi reipam kui lihtsalt rinnapiimaga. Nii et jälle üks magamata öö. Urrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Irja vaatas Circadini infolehelt, et see võib kõrvaltoimena põhjustada suu kuivust, janu ja isegi unetust. Kas te kujutate ette, eksole! Unepreparaat võib põhjustada unetust! Ei no tore. Apteegist seda muidugi ei öeldud. Ma ei kujuta ette, mis sinna siis sisse pannakse, koostis on millegipärast salajane, ainult melatoniin on välja toodud. Unitaliga küll mingit sellist jama polnud.

Mis siis nüüd? Aga ei muud midagi, kui see Circadin nurka ja uuesti tipa-tapa apteeki Unitali ostma. Sest Unital oli super! Ikkagi Soome kvaliteet! Ma vaatasin, et Circadin on tehtud Portugalis. Nojah ...

Õnneks tellisin eile Ameerikast 300-se purgi tavalisi melatoniini tablette, mis peaks olema nagu Unital, ainult et kümme korda odavamad. Kui kohale jõuavad, siis proovime ära ja anname teada, kuidas oli.

15 kommentaari:

Irja ütles ...

Mina lisaksin positiivse aspektina seda, et Juulike oli väga rõõmus ja teotahteline, justkui oleks valmis mägesid vallutama. Unitaliga hakkas haigutama ja jäi magama, paaril ööl ärkas ka üles, aga jäi pärast seda kohe magama. Voodisse tõstmise peale ei ärganud. Nüüd oli nii, et ei haigutanud üldse ja kui tissi otsast voodisse tõstsin, siis ärkas kohe üles ja hakkas hästi energiliselt jalgu siputama. Siis sain ta kuidagi magama, tunnikese magas, seejärel jälle üles ja kilkama! Tundub, et Circadinis oleks justkui mingi mõnuaine, nagu mingi Extasy äkki, et lapse nii reipaks ja võimekaks muutub? Nii et jah - seda talle enam anda ei saa, kuni iHerbi paki saabumiseni Unital :).

Anonüümne ütles ...

Kalli raha eest retseptiga unerohi mis tekitab unetust. Hakka või arvama et meil müüakse arstimite näol saasta.

Triin ütles ...

Kõrvatoimed on "vahvad" jah :(

Anonüümne ütles ...

Unital on melatoniin ja Circadin on melatoniin. Erinevus vaid selles, et ühel on kilomeetripikkune kõrvaltoimete nimekiri kaasas, teisel pole. Melatoniin 1 mg on käsimüügis, alates 2 mg on retseptiga, aga jääb samaks melatoniiniks, ei muutu millekski teiseks. Nii et needsamad kõrvaltoimed on teoreetiliselt kõigil melatoniinidel, olgu need Soomest, Portugalist või USAst.

Ise märkasin melatoniini võttes, et uinumine oli lihtne, aga uni läks kella 3-4 paiku ära ja enam tagasi ei tulnud. Ka oli uni kummaliselt pinnapealne - nagu oleks maganud, aga samal ajal olin teadvusel. Omapärane tunne, mitte küll ebameeldiv, aga sügavast unest oli asi kaugel.

Kasutasin IHerbist tellitud 10 mg melatoniini. Siis, kui seda veel Eestisse tellida sai, hetkel tohib ainult Ravimiameti loaga nendele, kellele on retseptiga arsti poolt välja kirjutatud. Kuna tollis alla 22 euroseid ja väiksemamahulisi saadetisi regulaarselt ei kontrollita, vaid ainult pisteliselt, siis tõenäoliselt saate oma melatoniini ikkagi kätte. Kui toll avastab, siis pakki ei edastata. Tõenäosus siiski selleks väike.

Irja ütles ...

Erinevus on selles, et üks - Circadin - vabastab melatoniini prolongeeritult ehk pikema aja jooksul. Unital ei tekitanud Juulile mitte mingisuguseid kõrvaltoimeid, Circadin aga lausa mitu. Ilmselt on nende koostis erinev.

Anonüümne ütles ...

Igal vähegi tõsiselt võetaval ravimil on kõrvaltoimed. Tänapäeval peab need kõik üles lugema, nii nõuab ravimiamet. Isegi ravimtaimedel võivad avalduda kõrvaltoimed. Iseasi kas need kaaluvad üles põhitoime ja õigustavad võetud riske. Ravimid, mis on toimeainepõhised, võivad mõjuda erinevalt, seepärast tuleb proovida, mis paremini sobib.

Inno ütles ...

Tegelt on selle Circadini infolehele märgitud, et seda ei või üldse anda alla 18-aastastele laastele, rasedatele naistele ja imetavatele emadele. Ilmselt pole seda laste peal testitud, kuigi seda lastele päris palju nö off-label välja kirjutatakse.

Circadini reklaamitakse kui "uue põlvkonna" melatoniini, mis aitab üle 55-stel, kelle organism enam hästi melatoniini ei tooda, pikemat aega magada. Ilmselt on sinna midagi lisatud siis, mida tavalistes melatoniini tablettides pole.

Anonüümne ütles ...

Miks te andsite siis? Lugeda ei oska või?

Irja ütles ...

Selle ravimi kirjutas Juulile välja neuroloog. Usaldasin arsti. Meile on sageli ette heidetud, et me arste ei usalda, nüüd siis otsustasime, et usaldame. Kuigi ega see arstigi süü ole - tulebki erinevaid variante proovida ja siis endale sobiv leida. Kuigi alati on mõistlik alustada leebematest rohtudest.

Inno ütles ...

Kuivõrd Circadin on põhimõtteliselt melatoniin ja kuna võrreldes Unitaliga oli mõju väga erinev, siis on võimalik, et Portugali tehases on kogemata midagi muud sisse pandud, näiteks amfetamiini. Ma ei imestaks, sest suvel on Portugalis väga kuum ja inimestel mõte ei tööta hästi. Võib vabalt olla inimlik viga.

Anonüümne ütles ...

Muidugi, kui Circadin on pikatoimeline melatoniin, siis mõju erinev. Minu kogemus tavalise melatoniiniga on, et toimib küll, aga mingite väikeste mööndustega, kõrvaltoimeks ka pearinglus, aga noh, kui ikka unetus vaevab, siis ei hooli kõrvaltoimetest, peaasi, et ainult magada saaks.

Anonüümne ütles ...

Inno, mille põhjal sa väidad, et lastele seda päris palju välja kirjutatakse? Ära lahmi huupi!

Inno ütles ...

Sellest on väga palju kirjutatud eriala-ajakirjanduses, et kirjutatakse lastele välja off-label.

Anonüümne ütles ...

Millise eriala-ajakirjanduses?

Inno ütles ...

Meditsiini. Guugeldage circadin ja leiate ohtralt infot.