pühapäev, 4. detsember 2016

Kas laste arenguhäireid nagu autismi põhjustavad viirused?

Väljavõte Massachusettsi ülikooli veebist.

Teadlased on juba aastakümneid vaevanud pead selle üle, mis võib põhjustada inimestel arenguhäireid näiteks nagu autism. Algul oli teooria, et seda põhjustavad vaktsiinid, ehk muutused toimuvad pärast sündi. Vaktsiini-paanika algas kümmekond aastat tagasi ja on veel nüüdki Eestis, kus vanemad ei julge lapsi vaktsineerida. Ent viimastel aastatel on jõutud järeldusele, et muutused organismis toimuvad juba enne sündi raseduse või koguni viljastumise hetkel. Autismi põhjustavad muutused geenides. Autistlik laps või inimene on autistlik juba sündides.

Nüüd on küsimus, mis neid muutusi põhjustavad. USA Massachusettsi ülikooli teadlased uurisid äsja viiruste mõju hiirtel ja leidsid, et teatud immuunsusreaktsioon viirustele põhjustas hiirtel sarnaseid muutusi käitumises nagu inimestel põhjustab autism. Üks uuring näiteks väidab, et autismi võib põhjustada viirushaigus Saksa leetrid ehk punetised.

Ma olen ise samuti kahtlustanud viiruseid. Üks näide oli tänavu Brasiilias levinud zika viirus, mis põhjustas loodetel arenguhäireid ja lapsed sündisid väikeste peadega, nn mikrotsefaaliaga. Või võtame ühe geneetilise häire, Angelmani sündroomi, mis on meie pere Juulikesel ja mis tähendab, et emalt päritud aktiivses 15. kromosoomi koopias on üks geen (UBE3A) osaliselt või täielikult moondunud (mutatsioon) või üldse kadunud (deletsioon). Kuivõrd inimese organism kasutab selle geeni puhul ainult emalt päritud koopiat ja isa pool on välja lülitatud, siis tähendab emapoolse koopia puudumine tõsiseid närvikahjustusi. Praegu uurivad teadlased, kas ja kuidas oleks võimalik isapoolne koopia sisse lülitada - hiirtel on see väidetavalt õnnestunud. Muide, Angelmani sündroomi üheks tunnuseks on samuti mikrotsefaalia.

Eestis esineb lastel Angelmani sündroom AINULT vanuses 4-6, ehk neil, kes sündisid aastatel 2010-2012. Eostamine toimus aastatel 2009-2011. Nüüd võib küsida, et miks, et mis tollal Eestis oli. Õige! Seagripi, H1N1 epideemia, mille tagajärjel suri mitmeid inimesi, nende seas lapseootel naisi. Me Irjaga põdesime samuti sel ajal, 2011. aasta algul läbi ühe raske haiguse, kus meil oli ligi 40 palavik ja Irja oli nii läbi, et praktiliselt roomas vetsu. Kuivõrd hagisu oli nädalavahetusel ja haigusnähud kadusid paari päeva jooksul, siis arsti me ei kutsunud. Vahetult pärast seda Irja rasestus. Väga võimalik, et Juulikese organismis põhjustas muutusi seagripp, või nagu teadlased kahtlustavad, teatud reaktsioon ema immuunsüsteemis.

Geenimutatsioonid on põnevad asjad. Geenid muteeruvad kogu aeg, inimene ise on tõenäoliselt mõnede ahvide muteerumise tagajärjel tekkinud olend. Nüüd on küsimus, mis neid mutatsioone põhjustab ja millist rolli selles mängivad inimese elu pidevad kaaslased - viirused.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Küllap oli Angelmani sündroomi varem ka, seda lihtsalt ei osatud diagnoosida. Ütlete ju isegi, et teadmisi selle sündroomi kohta on vähe nii arstide ringkonnas kui ühiskonnas üldiselt.

Mis parata, elu on selline. Harva täiuslik.

Inno ütles ...

Aga nüüd saab ju seda ka vanematel diagnoosida, kui vaja - ega see ei kao kuhugi. Eestis on kõik lapsed selle diagnoosiga vanuses 4-6.

ann ütles ...

Juhan Luiga "Mäss ja meelehaigus". Seal on juttu vaimupuudega inimestest enne sõda Eesti külades ja kuidas nendega hakkama saadi. Ilmselt sealt ma lugesin, et kergemad vaimse iseärasusega inimesed elasid vabalt, tegid talutööd (keegi pereliige lihtsalt valvas neid), raskema puudelise puhul oli kirjeldatud, et oli pandud lauta loomalatrisse ja teda talitatud ja hoolitsetud nagu kodulooma.

Margus Kiis ütles ...

Puukentsefaliidil võib ka olla seos autismiga, meie tütar põdes 2-aastasel entsefaliiti ja peale seda muutuski autistiks.