kolmapäev, 28. detsember 2016

Mis juhtub, kui tuumapomm Tallinna peale lendab

Väljavõte Nukemap'i veebist.

USAs on lahe sait - Nukemap - millega saab vaadata, kui suuri purustusi põhjustab tuumarelv.

Kui üldse, siis heidetakse Eestis tuumapomm Tallinna peale. Pildil on kujutatud Vene levinud tuumarelva Iskander (SS-26) 50-kilotonnise plahvatuse mõju Tallinna kesklinna kohal. Taustaks, sellised relvad, 400-500 km laskeulatusega raketid Iskander on paigutatud Eesti naabrusse Leningradi oblastis ja hiljuti toodi nad Kaliningradi oblastisse.

Laialt on levinud arusaam, et tuumarelv, see toob maailma lõpu. Tegelikult, nagu ka kaardilt selgub, asi nii hull ei ole. Tänapäeva relvad pole Tsar-Bomba, mis terve Eesti maamunalt minema pühiks ja ainult augu järgi jätaks, tänased relvad on pigem väiksed ja täpsed (Iskanderi lasketäpsus on 5-7 meetrit), millega on võimalik sooritada strateegilisi lööke. Näiteks purustada mõni laev või muu objekt, näiteks teha kahjutuks sõjaväeosa. Sellised raketid on raketitõrjerelvadele praktiliselt püüdmatud.

Nagu näete, siis Tallinna kesklinna kohal plahvatav pomm ei pruugi hävitada isegi tervet linna. Näiteks Lasnamäe ja Kopli jääks puutumata. Oleneb kuhu pomm täpselt lendab, aga kui võtta aluseks kesklinn, siis täielikult hävinebki kesklinnas mõne kvartali suurune osa (raadiusega 300 meetrit), see on siis Viru keskus, kaubamaja, mõni plaza ja veel nipet-näpet. Vanalinna paksud müürid jääks ilmselt terveks. Lööklaine purustusjõu raadius on 2,5 km (hävineb enamik elumaju) ja eluohtliku kiirguse raadius 1 kilomeeter. Korralike varjendite olemaolu ja kiire reageerimise korral oleks sellise plahvatusega võimalik pea terves linnas ellu jääda. Nukemap pakub Tallinnas siiski hukkunute arvuks 47 400 ja haavatute arvuks 109 980.

Sellise pommi viskamine mõne Balti riigi pealinna peale oleks ühelt poolt väga näotu ja alatu tegu, puhas seatemp, aga kui see ometi profülaktika mõttes juhtub, siis on võimaliku sõjategevuse lõpp ja järgnevad otsused küllalt efektiivsed ja kiired. Pole vaja mingite roheliste mehikestega üldse mässama hakata. Sestap on see sõjaolukorras küllalt tõenäoline stsenaarium, millega peaks arvestama.

Kommentaare ei ole: