pühapäev, 25. detsember 2016

Paavsti jõulusõnum: mitte luksuses vaid lihtsuses



Meie iga-aastane jõulutraditsioon on vaadata paavsti Jõuluöö missat. Kuna ETV seda üle ei kanna, siis vaatame Soome pealt. Paavsti jutluse sõnad olid väga mõtlemapanevad. Nimelt rääkis ta evangeeliumis esinevast paradoksist - Luuka evangeeliumis räägitakse palju tolle aja suurmeestest keiser Augustusega eesotsas, kuid Jumal ei ilmutanud ennast mitte neile, vaid lihtsas tallis - sõimes, kus sündis Jeesus. Mitte luksuses, vaid lihtsuses. Paavsti sõnul on Jumalale lähedale pääsemiseks tarvis kummardada pea ja teha end väikeseks.

Paavst tuletas inimestele meelde ka seda, kuidas Maria pidi sünnitama oma lapse tallis, sest teda ja Joosepit ei lastud mujale sisse. „Samasugune ükskõiksus võib valitseda ka tänapäeval, kui jõulude peakangelasteks oleme tema asemel meie ise, kui kaubandus varjutab Jumala ning me ei hooli neist, keda tõrjutakse”.

Ülemisel pildil õnnistab paavst missal väikest last. Lastel on kristluses tähtis roll.

Pildid YLE1 ekraanilt.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Jah, mõte on sümpaatne...
Paavst räägib seda juttu igal aastal ja igal aastal kulutab ta enda kui institutsiooni peale meeletuid summasid. Eriti piinlik oli, kui paar aastat tagasi Lõuna-Ameerika ringkäigul seda mantrat kuulutas. Nii vaeste inimeste keskel saab sellist juttu rääkida ainult inimene, kellel on igasugune reaalsustaju kadunud. Ja miks tal peakski see olemas olema? Paavst on lihtlabane poliitik. Ja siis pole mõtet imestada, miks inimeste usk on nõrk. Nõrgad inimesed vajavad eeskujusid.

Irja ütles ...

See paavst on just enda kulutusi tagasi tõmmanud ja paljudest luksustest loobunud. Temast oli väga sümpaatne artikkel National Geographic'us.