teisipäev, 17. jaanuar 2017

Kas NATO-ga on jokk?

Väljavõte New York Timesi veebist.

New York Times viitab pühapäeval Londoni ajalehes The Times ilmunud intervjuule värskelt valitud presidendi Donald Trumpiga, kes reedel ametisse kinnitatakse (mõned eestlased küll loodavad, et ei kinnitata, aga nad eksivad, sest USA pole Eesti, kus populaarseim poliitik vangi pannakse).

Trump võtab intervjuus kriitilise hoiaku Saksamaa juhi Angela Merkeli suhtes seoses immigrantidega ja loodab lõpetada sanktsioonid Vene presidendi Vladimir Putini vastu. Ühtlasi loodab Trump esimese asjana sõlmida eksklusiivse diili Inglismaa peaministri Theresa May'ga. Ning veel arvab Trump, et Euroopa Liit laguneb laiali:


Sellega ongi nagu kõik öeldud. Trumpi intervjuu näitab ühtlasi, et kõike, mida ta valimiskampaania ajal ütles, seda ta tegelikult ka mõtles.

Tegelikult võib Trumpist muidugi aru saada - ta on tüüpiline ameeriklane, ärimees, kes mõistab teha diile ja raha. On selge, et Inglismaa ja USA on praegu kadedad Saksamaa peale, kel läheb majanduslikult väga hästi. Kogu maailm on Saksamaa peale kade, nii nagu enne teist ilmasõda. Ning siis pole ime, et Saksamaale tahetakse teha kambakas. Nii nagu juhtus enne teist ilmasõda. Tookord Saksamaa reageeris väga valuliselt ja alustas sõda. Ma ei tea, kuidas nüüd, aga ilmselt heaga see ei lõppe. Mingi vastukäigu peab Saksamaa tegema. Variant on, et Saksamaa lepib jälle Venemaaga kokku nagu enne teist ilmasõda leppisid kokku Hitler ja Stalin. Või kutsub kogu maailma moslemid Saksamaale. Aga võimalik, et seekord teevadki Trump, May ja Putin koos juba ennetava, suuremat kahju ära hoidva kambaka Merkelile ja sellega ka Saksamaa ripatsile, mida kutsutakse Euroopa Liiduks.

Ses mõttes on Trumpil muidugi õigus, et Euroopa Liit laguneb laiali. Ta ise lagundab selle laiali, koos Putini ja May'ga. Sest see on kasulik USA-le, kasulik Venemaale, kasulik Inglismaale. Ja kahjulik Saksamaale, mis naudib mugavat elu Euroopa Liidu südames selle liidu valitsejana. Kahjulik ka Euroopa pisikestele nagu Eesti, sest väiksed alati kannatavad, kui suured diile teevad üle teiste peade.

Ma arvan, et esimene asi, mis Trump teeb ongi Euroopa jagamine, diilid Inglismaa ja Venemaaga, mis tähendab ühtlasi Nato laialisaatmist senisel kujul ning Balti riikide üleandmist Venemaa mõjusfääri. On selge, et ilma USA-ta pole mingit Natot enam.

Kõige hullem on see, et ka Merkelil pole Nato laialisaatmise vastu midagi. Ta on seda juba ammu soovinud, et ise oma sõbra Putiniga diilitada.

Eesti ei tohi maailmas asju ajades unustada, et me elame turumajanduse maailmas ja Venemaa on eelkõige suur ja arenev turg 150 miljoni elanikuga. Eesti pole ses mõttes mitte midagi, ongi selline sitanikerdis nagu see uus EASi 200 000 eurot maksma läinud kivi-logo. Praegu käib igal pool maailmas halastamatu võitlus turu, iga tarbija pärast. Selle turu ignoreerimine oleks laiemas plaanis Lääne seisukohalt sulaselge lollus, mis võib lõppeda sarnase katastroofiga nagu juhtus 1917. aastal Venemaal. Eesti sai omale tänu Vene revolutsioonile küll oma riigi ja iseseisvuse, aga kogu maailma, ja ka eesti rahva seisukohalt oli see katastroof.

Pildil Trump andmas intervjuud Inglise The Timesi ja Saksa Der Bild ajakirjanikele oma kabinetis New Yorgis 5. avenüül Trump Toweris.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Selline summa 200 000 Eurot!!! Ma olen kindel ,et kui oleks laste hulgas selline konkurss välja kuulutatud , oleks tulnud huvitavam, kasvõi humoorikam. Praegune kivi sümboliseerib isegi eestlaste kivistunud mõtteid.

Anonüümne ütles ...

Kui natol pole enam eesmärki, siis on temaga muidugi jokk. milleks peaks ülal pidama struktuure, millel pole eesmärki? :DDD
Igasuguseid põhulõugade klubisid on üldse liiga palju siginenud, tuleb vist suurpuhastus teha.

LPR ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
LPR ütles ...

Nii, et toetate trumpi?

Anonüümne ütles ...

NATOs tuleb veel mitu pikka mokalaata NATO eesmärgi, eksistentsi ja rahastamise üle. Eriti rahastamise üle, sest NATO 28st liikmest tervelt 23 ei maksa.