pühapäev, 29. jaanuar 2017

Puuetega laste toetused Lõuna-Eestis. Tartus ka korralik hooldajatoetus

Lõuna-Eesti linnade arvestuses hoolitseb Võru järel puuetega laste eest kõige paremini Tartu linn, mis maksab osalise hooldusvajadusega lapsele 75 ja pideva hooldusvajadusega lapsele 100 eurot kuus. Tartus on võimul Reformierakond, Keskerakond ja sotsiaaldemokraadid.

Valga linn maksab puudega lapsele - kui vanem ei saa tema hooldamise tõttu tööl käia - 30 eurot kuus (seega rohkem kui Tallinna ja Rakvere). Valgas on võimul Reformierakond, SDE ja IRL.

Viljandi linn maksab puudega lapsele (3-16 a) nii keskmise, raske kui sügava puude korral 19, 18 eurot kuus ehk sama palju kui Rakvere. Viljandis jagavad võimu IRL ja Reformierakond.

Põlva linna koduleheküljelt ma aga infot hooldajatoetuse suuruse kohta ei leidnudki. Sain aru, et seal tuleb teha avaldus ja vald siis otsustab, palju sulle määratakse. Nõnda paistab olevat ka paljudes teistes omavalitsustes. Mis on iseenesest parem kui olukord, kus üliväike toetus on nö kivisse raiutud (Tallinn, Rakvere, Viljandi) ning pead sellega rahul olema.

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tartus saab oma lapse hooldaja olla juhul kui peres ei kasva alla 3 aastaseid lapsi. Hooldaja ei või samaaegselt saada lapsehooldustasu. Ka ei tohi hooldaja raha eest tööd teha. Isegi kord nädalas raha eest lund lükata. Kohe nõutakse hooldaja tasu tagasi.
Mis kõige imelikum. Juhul kui perel on veel jaksu uus laps saada siis vanemahüvitis mida ema hakkab saama kui ta enne lapse sündi oli oma puudega lapse hooldaja on miinimum. Seega tasub siiski kasvõi üks päev tööd teha, et riigile laekuks sotsmaks. Tunnen kaasa kõigile sügava puudega laste peredele.

Irja ütles ...

Hullumeelsus :(

Kõike seda saab enne kohalikke valimisi üles tõsta.

Margus Kiis ütles ...

Teile kui trumpifännidele ei tohiks mingid toetused meeldida. Lõpp sotsialismile!

Margus Kiis ütles ...

EKRE programmis on isegi Haigekassa asendamine erakindlustusega, et mis toetusi Teie kui kõvad sotsialismi vastased taga ajate? Väga huvitav.

Inno ütles ...

Haigekassa on pankrotis ja inimesed peavad oma operatsioonid juba täna omast taskust kinni maksma, kui ei taha oodates surra. Mis aga toetustesse puutub, siis poleks neid nii palju vaja, kui inimestel oleks tööd. Väljaspool Tallinna näiteks kõrgharidusega inimestele tasuvat tööd pole ja see on fakt.

Margus Kiis ütles ...

Kes selle töö peab inimestele otsima??? See on ka sotsialism, kui riik peab inimestele tööd organiseerima. Karmis, halastuseta kapitalismis maapiirkonnad surevadki välja, nii ütles ka Eesti oma Donald Trump Jüri Mõis.

Anonüümne ütles ...

Lisaks linnadele on ka vallad. Kui suur on puudega lapse toetus näiteks Võru vallas, Haanja vallas, Vaivaras, Suure-Jaanis?

Tegelikult võiks niisugused toetused olla riiklikud ja ei peaks sõltuma kohaliku otsustaja empaatiast või omavalitsuse rahakotist. Nii nagu toimetuleku miinimum on praegu vist 130 ja seda igas omavalitsuses, nii peaks olema ka need pisukesed puudetoetused ühtsed ja praem kui 200 EUR kõikjal. Kõik on ühed Eesti inimesed.

Margus Kiisile teadmiseks - EKRE plaan ei pruugi olla paha. Niisugune sotsialistlik süsteem nagu on praegu, ei taga tegelikult midagi ja raiskab selle vähesegi. Kuidas täna saadakse eriarstile? Ikka tasulisse pead minema, maksad 50 eur ja teatud juhtudel plekid kinni ka kõik oma uuringud. Millesk haigekassa tavainimesele, kes teenusst ei saa ja niikuinui peab selle ka täna ostma?

Anonüümne ütles ...

Kommenteerisin siin ennist, et puudega laste sotsiaaltoetsued võiks üle Eesti olla ühesugused.

Viskasin pilgu peale sotsiaalkindlustusameti leheküljele ja ennäe - need toetused on täiesti olemas ja ongi ühesuurused. Panen lingi:

http://www.sotsiaalkindlustusamet.ee/puuetega-inimeste-sotsiaaltoetused-2/


2017. aastal on keskmise puudega lapse toetus 69.04, raske ja sügava puudega lapse toetus on 80.55

See, millest Irja siin on rääkinud, peaks olema ilmselt puudega lapse vanema toetus. Niiet tegelik toetus on 80.55 + 200 mida maksab Võru linn.
Võimalik, et omavalitsused maksavad puuetega lastele ka mingit lisatoetust. Aga kindlasti ei saa olla olukorda, kus puudega laps saabki toetust 19.95 - küll võib niisugune summa olla toetus vanemale.





Margus Kiis ütles ...

Ilma Haigekassata maksate mitte 50 vaid 500 ja 5000. arvate tõesti, et kõrgepalgalise arsti tülitamine maksab vaid 50??? Naljaninad.

Ja mis toetused??? Kui on karm, Trumpi kapitalism siis on karm kapitalism. Eluvõitlus. Tugevad elavad, nõrgad surevad! Lihtne ja loogiline.

Irja ütles ...

Jaa, sa viitad riiklikule toetusele, mina võrdlesin kohalike omavalitsuste toetusi, see on siis hooldajatoetusi - puudega lapse vanemale, mis sisuliselt on samuti toetus lapsele. Selles on tohutud erinevused, näiteks Võru linn maksab raske puudega lapse vanemale 80 ja sügava puudega lapse vanemale 200, aga Tallinn ainult 70 eurot aastas (!!!). Kuna sügava puudega lapse vanemal on raske, praktiliselt võimatu lapse kõrvalt tööl käia, siis on 19 eurot häbiväärne toetus, ainult Võru maksab õiglast toetust. Ka riiklik toetus peaks sügava puude puhul olema suurem.